Ce mâncau aztecii: Ouăle de muște, caviarul precolumbian la mare preț

În societatea actuală, insectele sunt prezentate tot mai insistent drept o soluție pentru criza alimentară. Pentru mulți europeni, a mânca insecte este inimaginabil. Însă, în alte părți ale lumii, aceste creaturi reprezintă un ospăț pe cinste.

Spre exemplu, în unele restaurante din Mexico City poți avea șansa să guști dintr-o variantă modernă a „caviarului” aztecilor. Este vorba de „Tortitas capeadas de ahuautle en salsa verde”. Sună destul de apetisant, însă, după ce vei afla ce înseamnă „ahuautle”, s-ar putea să te răzgândești.

Savoarea ouălor de muscă

Musca de apa
Musca de apă. Foto: aventurasnahistoria.uol.com.br

Ahuautle este un termen compus din două cuvinte din dialectul aztec Nahuatl și înseamnă „sămânța bucuriei”. Aceste „semințe” sunt, de fapt, ouă de insectă – mai exact, ouăle muștei de apă.

Potrivit BBC, ouăle de muscă (de mărimea semințelor de quinoa) se prepară sub formă de chiftele, cu un amestec de ouă, pesmet, lapte, ceapă și coriandru. Apoi, pasta rezultată este prăjită în ulei și se servește cu un sos verde.

Potrivit oamenilor de știință, ouăle muștei de apă sunt foarte sănătoase, având un conținut de proteine de 63,8%. Prin comparație, carnea de vită conține doar 26-27% proteine. Mai mult, aceste ouă nu conțin deloc grăsimi.

Dar întrebarea cea mai importantă este: ce gust are această mâncare neobișnuită? Unii spun că gustul este uimitor, alții că trebuie să te obișnuiești cu el.

Oua de musca 01
Felul de mâncare gustat de reporterul BBC la un restaurant din cartierul Iztapalapa, din Mexico City. Foto: bbc.co.uk

„Am simțit mai întâi sosul, care este foarte condimentat. Al doilea lucru pe care l-am perceput a fost textura ușor granuloasă a ouălor presărate prin chifteaua cu consistență de burete. Apoi, am fost lovit de aroma distinctă de ahuautle: un gust puternic, ca de pește, similar cu cel al creveților uscați, populari în bucătăria est-asiatică”, a relatat reporterul BBC care a încercat acest fel de mâncare.

Pentru azteci, ahuautle era mâncarea zeilor

Ouăle de muscă sunt cerute în special de cei care doresc să „guste” puțin din specificul civilizației aztece. În ziua de astăzi, acest fel de mâncare este tot mai rar și doar câteva localuri îl mai prepară.

„Am moștenit această rețetă de la soacra mea. Ea era foarte pasionată și cunoștea foarte bine ingredientele folosite de strămoșii noștri, precum ahuautle. Ne gătea acest fel de mâncare acasă și ne spunea că ouăle de muscă erau odată mâncate de împărați și zei”, povestește Beatriz Ayluardo, bucătăreasa unui local unde se mai prepară ahuautle.

Ouăle muștei de apă erau considerate o delicatesă de către azteci. Convinși că le dau putere, conducătorii azteci mâncau ahuautle în fiecare dimineață în timpul sezonului ploios, când ele se găseau din abundență și erau proaspete.

Bucatareasa
Beatriz Ayluardo gătind mâncarea a cărei rețetă a moștenit-o de la soacra sa. Foto: bbc.co.uk

Spre exemplu, Montezuma, conducătorul orașul-stat Tenochtitlan la începutul secolului al XVI-lea, era încântat de această delicatesă. Istoricii spun că ahuautle erau folosite și în cadrul sacrificiilor umane practicate de azteci, fiind împrăștiate peste cei sacrificați.

19 euro pentru un borcan cu ouă de muscă

Din cele peste 2.000 de specii de insecte comestibile, mexicanii consumă 531. Ahuautle nu este ieftin, mai ales dacă îl comparăm cu alte alimente, precum carnea de vită.

Un borcan mic cu ouă de muscă se vinde cu 400 de pesos mexicani, adică aproximativ 19 euro. Din acest motiv, acest fel de mâncare este considerat „caviarul Mexicului”.

Ouăle sunt cultivate cu ajutorul unor plase, amplasate în lacuri, unde sunt fixate cu ajutorul bețelor și pietrelor, exact așa cum se proceda cu sute de ani în urmă. Muștele se așează pe plase și își depun cu miile ouăle prețioase.

Oua de musca 02
Ouăle de muscă au un preț destul de piperat. Foto: bbc.co.uk

Apoi, ouăle sunt scoase la suprafață și uscate la soare. În ciuda statutului de curiozitate culinară și istorică, ahuautle sunt, spun unii, și foarte gustoase.


Te pasionează gastronomia ieșită din comun? Află și povestea Solein, mâncarea fabricată din electricitate, apă, aer și bacterii. Apoi, descoperă 5 dintre cele mai riscante feluri de mâncare din jurul lumii.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu