Solein, mâncarea fabricată din electricitate, apă, aer și bacterii

După laptele de gândac și burgerii din insecte, a venit vremea să gustăm Solein, un aliment făcut doar din aer, apă, bacterii și curent electric. Sau mai bine nu…

Compania finlandeză Solar Foods a găsit o cale de a produce un aliment bogat în proteine folosind doar energie electrică, apă și bacterii, printr-un proces similar cu fermentarea berii.

Descrisă ca fiind „proteina cea mai prietenoasă cu mediul”, Solein este obținută prin aplicarea electricității la apă, ceea ce dă naștere unor bule de dioxid de carbon și hidrogen.

Compusul pe care cercetătorii finlandezi l-au produs din aer, apă și electricitate va fi utilizat, cel mai probabil, ca ingredient de bază produsele alimentare procesate. Foto: Solar Foods

Lichidului i se adaugă bacterii care se hrănesc cu dioxidul de carbon și cu bulele de hidrogen pentru a produce Solein, un produs care este apoi uscat și măcinat într-o pulbere. Este un proces de fermentare naturală similar cu cel al berii, însă este nevoie de un reactor special, care pare să semene cu un felinar.

Solein uscat are un conținut de proteine de 50% și seamănă la gust și la aspect cu făina de grâu. Poate fi folosit la tot felul de diete și poate fi imprimat 3D, pentru a obține o textură mai consistentă.

„Este un aliment complet nou, un tip nou de proteină, diferit de toate produsele de pe piață prin felul în care este obținut, fără să aibă nevoie de activități de agricultură sau acvacultură. Produsul poate fi folosit la orice masă ori dietă imaginabilă astăzi, creând totodată oportunități alimentare noi”, a declarat pentru The Guardian Pasi Vainikka, director executiv al Solar Foods.

Procesul folosit pentru a produce Solein – convertirea hidrogenului și a dioxidului de carbon în calorii – este complet ajustabil, iar „mâncarea-minune” poate fi produsă oriunde în lume.

Probabil că te îngrozește această perspectivă. Cu siguranță, nu are nimic apetisant. Cui i-ar putea stârni pofta bacteriile care se hrănesc cu hidrogen? Foto: Solar Foods

De asemenea, este de zece ori mai eficientă la hectar din punct de vedere al energiei decât fotosinteza și de până la 100 de ori mai eficientă în ceea ce privește folosirea apei decât producția de mâncare bazată pe animale sau plante.

„Unul dintre motivele pentru care carnea a devenit atât de importantă pentru dietele noastre este că acest aliment este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Solein conține și ea toți aminoacizii esențiali, însă, cum este obținută folosind dioxid de carbon și electricitate, nu este nevoie de întinderi mari de pământ pentru a o produce”, se explică pe site-ul Solar Foods.

Solar Foods nu se așteaptă ca Solein să reprezinte o provocare pentru metodele tradiționale de producere a proteinelor în următoarele două decenii.

Totuși, compania crede că produsul său va deveni „o recoltă nouă” pentru umanitate, lucru semnificativ dacă ținem cont de faptul că, până acum, ne-am bazat pe plante și animale pentru propria noastră existență.

Compania cu sediul în Helsinki plănuiește să deschidă prima fabrică de Solein la sfârșitul anului 2021 și să crească producția la două miliarde de porții pe an în decursul unui singur an.

Ca să știi mai mult, citește „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS”

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

„Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu