Mâncăruri ciudate: Burgerii cu insecte intră în magazinele din Europa

O chiflă tăiată în două, o bucată suculentă de carne, niște brânză și câteva legume. Sună delicios, nu? Mulți n-ar putea rezista unei asemenea tentații, chiar dacă nu e printre cele mai sănătoase. Dar ce-ai spune dacă bucata suculentă de carne n-ar fi nici vită, nici porc, ci o chiftea făcută din… insecte? Asta vrea să testeze un lanț de supermarketuri din Elveția, care nu se ferește să vândă mâncăruri ciudate. Retailerul elvețian Coop va vinde, din septembrie 2017, carne de burgeri făcută din viermi de făină.

În Europa se testează mâncăruri ciudate

Mancaruri ciudate - Burgeri din insecte
„Chiftele din insecte cu viermi de făină”. Foto: foodbev.com

Decenii la rând, un element recurent din poveștile science-fiction a fost ce fel de mâncare vor mânca oamenii din viitor. Autorii multor asemenea povești și-au imaginat o lume în care oamenii se îndreaptă spre mâncăruri ciudate, în special din lipsa resurselor.

Se pare că imaginația scriitorilor n-a fost departe de adevăr. În prezent, biologii și oamenii de știință din Europa testează noi direcții alimentare. Așa a apărut primul burger din lume a cărui chiftea este făcută din insecte.

Această chiftea neobișnuită va fi introdusă la raft în luna septembrie 2017 de lanțul elvețian de supermarketuri Coop, potrivit unui comunicat de presă al comerciantului. Silvio Baselgia, directorul departamentului de achiziții de la Coop, spune că este mândru să ofere în premieră carne de insecte.
De altfel, lanțul de magazine încearcă de mai mult timp să-și convingă clienții să încerce mâncăruri ciudate, dar gustoase, spune el.

„Am muncit mult pentru a realiza acest obiectiv, iar acum vom fi primul lanț din Elveția care va vinde produse pe bază de insecte, realizate de Essento. Ele au un gust plăcut și echilibrat”, încearcă Baselgia să-și asigure clienții.

O soluție nepoluantă

Mancaruri ciudate - Vaci vs insecte
Foto: huffingtonpost.com

Chiftelele din insecte sunt creația laboratorului elvețian Essento. Obiectivul principal al acestui laborator este să găsească soluții pentru reducerea gazelor cu efect de seră emise în fiecare an de animalele de fermă.

Pentru fiecare kilogram de proteine pe care-l produce, o vacă emite în atmosferă peste 100 de kilograme de dioxid de carbon. Pe de altă parte, viermii de făină produc în jur de 12 kilograme de dioxid de carbon pentru fiecare kilogram de proteine.
Astfel, specialiștii de la Essento au creat mai multe ferme de viermi de făină pentru consum, pentru a înlocui vacile poluante. După ce ajung la maturitate, viermii sunt uscați și transformați într-o pudră fină.

Christian Bartsch, co-fondator al Essento, spune că, deși sunt privite ca niște mâncăruri ciudate, proteinele din insecte sunt hrana viitorului.

„Insectele sunt foarte bune ca mâncare din mai multe motive. Au un potențial culinar ridicat, consumă mai puține resurse, iar valoarea nutrițională e mare. Insectele sunt suplimentul perfect la dieta modernă”, spune Bartsch.

Mâncăruri ciudate și scumpe

Mancaruri ciudate - Viermi
Foto: rt.com

Potrivit reprezentanților Coop, chiftelele de burger vor mai conține orez, morcovi și condimente precum oregano și chilli. Aceste mâncăruri ciudate nu vor fi, însă, și ieftine. Un pachet de două chiftele va costa 8,85 franci elvețieni, adică 7,92 euro.
Spre comparație, o chiftea de burger din carne de vită organică costă de două ori mai puțin, iar cele mai ieftine sortimente de chiftele sunt de cinci ori mai ieftine.

„Aceste produse sunt perfecte pentru iubitorii de diversitate culinară. Ele vor fi disponibile în magazinele noastre din Zurich, Basel, Berna, Winterthur, Lugano, Lausanne și Geneva, dar și online”, mai spune Baselgia.

Deși în Europa sunt privite drept mâncăruri ciudate, insectele fac parte din dieta a peste două miliarde de oameni din lume. Elveția este prima țară europeană care a autorizat vânzarea de mâncăruri pe bază de insecte, în urma unei modificări legislative din luna mai 2017.

Te fascinează subiectul? Descoperă și:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Mâncăruri ciudate: Burgerii cu insecte intră în magazinele din Europa”

  1. Poftă bună! Când Trump se va apuca de ecologie şi America lui va reduce exploatările de hidrocarburi fosile, poate că va merita să ne apucăm de mâncat gâze, muşte şi alte scamatorii dar până atunci chiar nu merită! Tot noi, prostimea, să facem pe ecologiştii cuminţi şi în clipa din urmă? Pentru o moleculă de oxigen în plus? Să mai plătim şi preţul a două sau cinci porţii tradiţionale de carne? Mai bine beau o cană de apă în care înmoi o coajă de copac! De foame aş accepta ideea să mănânc chiar şi gândaci de Colorado, dar să-i cumpăr, haida de!

    Răspunde

Lasă un comentariu