Ai stomacul tare? Alimente produse din salivă, excremente sau secreții de animal

Producătorii din zilele noastre se străduiesc din răsputeri să fabrice mâncarea și băutura în condiții cât mai igienice, pentru a evita riscul de îmbolnăvire. Totuși, câteva băuturi și mâncăruri ciudate sfidează aceste standarde și, mai mult, sunt considerate delicatese.

Unele se vând pe bani grei și ajung să fie consumate doar de bogații lumii. Altele sunt produse după metode vechi de mii de ani și implică procese care vă pot întoarce stomacul pe dos.

Cafeaua din excremente de animal

Cafea Kopi Luwak
Foto: ndoneo.com

Mulți dintre noi iubesc cafeaua și o savurează cu mare plăcere. Dar oare câți dintre noi am mai sauvra cafeaua de dimineață dacă am ști că a fost procesată de… sistemul digestiv al unui animal?

Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume, este produsă din boabe care au trecut exact prin acest proces. Animalul care are „onoarea” de a produce acest tip de cafea se numește civeta de palmier sau pisica indoneziană și iubește cafeaua aproape la fel de mult ca noi.
Ea mănâncă boabe de cafea crude, dar nu le digeră. Odată trecute prin sistemul digestiv al animalului, boabele devin mai puțin acide, iar conținutul de proteine și cofeină scade.

Așa se „fabrică” Kopi Luwak, o cafea fină, aromată și doar puțin amară, apreciată de cunoscătorii din întreaga lume. Un kilogram de Kopi Luwak se vinde cu aproximativ 400 de euro, iar cei mai avizi cumpărători sunt americanii și japonezii.

Chicha, băutura fermentată cu salivă

Chicha
Foto: barbesrecords.com

Chicha este o băutură fermentată pe bază de porumb produsă în Munții Anzi. Băutura este veche de mii de ani și a jucat un rol important în culturile incașilor și aztecilor, care o beau împreună în semn de prietenie. Însă puțini știu că chicha se produce într-un mod special.

Pentru a începe procesul de fermentație, unii producători mestecă porumbul, iar apoi îl scuipă în apă. Enzimele din saliva umană sunt suficiente pentru a stimula eliberarea amidonului de porumb.
Alți producători macină boabele de porumb, iar apoi le umezesc cu propria salivă și le modelează în niște bile. După ce se usucă, aceste bile sunt introduse în apă, unde începe procesul de fermentație.

Deși această metodă este folosită tot mai rar, în unele zone izolate din Anzi chicha se produce încă prin vechea tehnică.

Shellac, glazura produsă din secreția unei insecte

Shellac
Foto: feedthedatamonster.com

Dacă veți vedea vreodată pe eticheta unui produs alimentar aditivul E904, să știți că este vorba de Shellac. Shellacul este o substanță secretată de femela unei insecte numite Kerria lacca, folosită în special ca și glazură alimentară, dar și pentru lăcuirea lemnului.

Bomboanele și ciocolata glazurată pot conține Shellac. Substanța excretată de insecte mai este folosită și în industria farmaceutică, pentru producerea pastilelor glazurate.
De asemenea, Shellacul este folosit și pentru a conserva fructele pentru mai mult timp, prelungind perioada în care fructele pot fi depozitate. De exemplu, producătorii o aplică pe mere, pentru a înlocui ceara naturală a fructului, care se distruge în procesul de curățare.

Supa din cuiburi de pasăre, o mâncare de lux

Supa din cuiburi de pasare
Foto: speakupforthevoiceless.org

Denumit și „caviarul estului”, datorită prețului foarte mare și faptului că este considerat o delicatesă, acest ingredient este, de fapt, cuibul unor păsări: Aerodramus fuciphagus şi Aerodramus maximus.

Cele două specii cuibăresc de obicei în peşteri, de unde cuiburile sunt adunate de muncitori specializaţi. Păsările își fac cuiburile din salivă, care se solidifică în contact cu aerul.

Uneori le construiesc atât de sus, încât cei care le adună își pun viața în pericol pentru a le desprinde de pe pereți. Însă mulți își riscă viața pentru a preleva cuiburile deoarece un kilogram de Yan Wo costă nu mai puțin de 2.000 de dolari. Bogate în proteine, cuiburile sunt principalul ingredient al une supe servite în Asia, considerată o mâncare de lux.

Kuchikamizake

Sake
Foto: japan-guide.com

La fel ca în cazul Chicha, metoda de preparare a acestei băuturi japoneze s-a modificat în timp. Kuchikamizake este un tip de sake care era produs, până în secolul al VIII-lea, cu ajutorul salivei. În prezent, băutura este fermentată cu ajutorul unui tip de mucegai (Aspergillus oryzae). Totuși, în unele zone ale Japoniei, Kuchikamizake mai este încă produsă după metoda tradițională.

Ți-e „poftă”? Descoperă și Mâncăruri ciudate: Burgerii cu insecte intră în magazinele din Europa.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu