Cu coarnele incendiate, un taur panicat s-a izbit de un stâlp, murind pe loc

În timpul unui festivalul desfășurat în regiunea Valencia, din Spania, coarnele unui taur au fost incendiate, iar animalul înspăimântat a alergat direct într-un stâlp, murind pe loc. Deși Spania este renumită pentru coridele sale, acest incident i-a îngrozit chiar și pe cei obișnuiți cu luptele cu tauri.

Într-o filmare devenită virală, postată de organizația spaniolă pentru drepturile animalelor Bulls Defenders United, se poate vedea cum mulțimea a legat taurul de un stâlp în mijlocul unei piețe mici, apoi i-a aprins coarnele.

Speriat de petrecăreți și de flăcări, taurul s-a avântat cu capul în stâlpul de lemn și a murit pe loc. Foto: captură YouTube

Apoi, oamenii l-au dezlegat, moment în care animalul panicat s-a izbit de stâlp cu o forță atât de mare, încât a murit pe loc. The Independent relatează că incidentul a avut loc în orașul Foios, din regiunea Valencia.

În fața acestei scene, inclusiv susținătorii acestui tip de „amuzament” au avut o reacție de șoc. La cursa cu tauri din aceeași zi a festivalului, animalul  rănise un bărbat la picior.

Luptele cu tauri sunt, de ani de zile, un subiect controversat în Spania. Cei care susțin aceste lupte, dintre care unii ocupă locuri importante în guvern, spun că obiceiul „face parte din moștenirea culturală a țării” și că „trebuie respectat și perpetuat”.

Însă aceste voci sunt o minoritate, chiar dacă una vehementă. Doar 19% dintre spanioli susțin luptele cu tauri și, în ultimii ani, multe orașe și regiuni spaniole au încercat să interzică această practică.

Însă, în fiecare dintre aceste cazuri, guvernul național a blocat astfel de tentative. În 2016, cea mai înaltă instanță a țării a anulat o lege adoptată de regiunea autonomă Catalunia, care interzicea luptele cu tauri.

Asta deoarece, în 2013, parlamentul național din Spania a acordat luptelor cu tauri un statut de patrimoniu cultural, oferind protecție legală acestei practici și interzicând parlamentelor regionale să o scoată în afara legii.

Activiștii pentru drepturile animalelor au condamnat această decizie:

„Această manevră este o încercare disperată a industriei luptelor cu tauri de a-și asigura un viitor, deoarece este o industrie pe moarte. Luptele cu taurii sunt crude și depășite și nu-și au locul în societatea modernă; cultura se oprește acolo unde începe cruzimea”, au scris organizații precum PETA, Humane Society International și Societatea Mondială pentru Protecția Animalelor.

Humane Society relatează că aproximativ 250.000 de tauri sunt uciși în cadrul acestor festivaluri în fiecare an și, prin urmare, multe instituții au făcut pași spre interzicerea unor asemenea practici în ultimii ani.

Primarul din Pamplona, Joseba Asiron, a propus în acest an ca să rămână în vigoare cursa de tauri, dar să înceteze coridele care aveau loc în fiecare seară a celebrului festival organizat anual în localitate.

În plus, mulți ridică obiecții față de faptul că la astfel de spectacole violente participă și copii, iar anul trecut, un comitet al ONU pentru drepturile copiilor a cerut Spaniei să interzică participarea ca spectatori la coride a persoanelor care au sub 18 ani.

Se pare că spaniolii sunt din ce în ce mai mult împotriva acestei practici, în pofida rădăcinilor sale culturale. Practica nu mai este atractivă pentru turiștii al căror număr în scădere aduce pierderi industriei luptelor cu tauri.

Cei care participă la cursa de tauri din Pamplona poartă haine în culori deschise, pentru a atrage atenția taurilor. Foto: Wikimedia

Deși este groaznică, moartea taurului a reușit măcar să atragă atenția lumii asupra unei chestiuni de etică din cauza căreia o țară întreagă este divizată. Poate că luptele cu tauri vor fi în curând o amintire…

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu