5 dintre cele mai riscante feluri de mâncare din jurul lumii

Ne place să ne asumăm riscuri și să ne încercăm norocul. Pentru asta cumpărăm bilete la loterie, practicăm sporturi extreme și ne urcăm pe carusel. Totuși, uneori chiar și o activitate banală, precum luatul mesei, poate fi o sursă de adrenalină.

Sănătatea și poate chiar și viața noastră depind de abilitățile bucătarului, de condițiile de depozitare a hranei și chiar și de reflexele post-mortem ale mâncării.

Ți-am pregătit o listă cu cinci feluri de mâncare de pe glob care ți-ar putea oferi mai multă adrenalină decât orice carusel. Aceste alimente îți vor pune la încercare norocul mai mult decât toate loteriile din lume.

1

Caju

Foto: Eco-Business

Tuturor ne place să mâncăm aceste fructe gustoase originare din Brazilia, dar trebuie să fim atenți atunci când le consumăm crude.

Iată un lucru puțin cunoscut: fructele caju crude de pe rafturile supermarketurilor au fost ținute la aburi pentru a îndepărta urushiol, o substanță care se găsește și în iedera otrăvitoare.

Cel mai frecvent, otrăvirea cu urushiol poate genera afecțiuni ale pielii (dermatite de contact). De multe ori, persoanele afectate nici nu știu care este cauza intoxicației. Însă, dacă este ingerată în cantități foarte mari, această substanță este fatală.

2

Pangium edule, fructul în formă de minge de rugby

Foto: Liderhaber

Acest fruct dulce și aromat, originar din Asia de Sud-Est, are un aspect foarte simplu. Procesul de preparare este, însă, foarte complicat deoarece este menit să elimine acidul cianhidric pe care îl conține fructul.

Ca să te poți bucura fără riscuri de o porție de Pangium edule, fierbe semințele fără coajă, apoi înfășoară-le în frunze de banană și ține-le îngropate în cenușă timp de 40 de zile.

3

Scoicile sângerii

Foto: Taringa

Aceste scoici trăiesc în Asia de Sud-Est și își trag denumirea de la lichidul roșu bogat în hemoglobină pe care îl conțin. Este destul de periculos să consumi aceste scoici.

Aceasta, deoarece trăiesc în medii sărace în oxigen și trebuie să se hrănească cu virusuri și bacterii, inclusiv virusul hepatitei A, al hepatitei E, al febrei tifoide și al dizenteriei.

Metoda tradițională de gătire a scoicilor sângerii, practicată în Shanghai, implică doar fierberea rapidă. Din această cauză, majoritatea agenților patogeni supraviețuiesc și sunt responsabili pentru rata crescută de infecție în rândul consumatorilor.

4

Cassava (manioc)

Foto: Inhabitat

Această rădăcinoasă este un aliment consumat intens în țările aflate în curs de dezvoltare. Maniocul oferă multe nutrimente și amidon.

Planta este originară din America de Sud și este cultivată în prezent în multe regiuni tropicale. Totuși, dacă este mâncată crudă, poate să producă cianură, o substanță letală pentru corpul uman.

Pentru a putea fi consumată în siguranță, leguma trebuie fiartă, făcută pastă, prăjită, coaptă sau ținută la aburi. De asemenea, dacă ești alergic la cauciuc, este foarte probabil să fii alergic și la cassava.

5

Fructul Ackee

Foto: Florida Landscape

Acest fruct misterios cu aspect ciudat poate cauza boala jamaicană a vomei, afecțiune care poate fi letală. Deși este fructul național al Jamaicăi, ackee este originar din Africa de Vest.

Pentru a-l consuma, îndepărtează semințele negre și mănâncă-l doar dacă este copt în totalitate. Astfel, vei evita toxinele hipoglicina A și hipoglicina B, care constituie cauza îmbolnăvirii.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „5 dintre cele mai riscante feluri de mâncare din jurul lumii”

  1. Alimentele din supermarket-uri si in general alimentele vandute azi in Romania, chiar si de la tarani deoarece si animalele lor consuma produse toxice pentru om si chiar pentru ele (modificate genetic, ingrasaminte chimice, etc)

    Răspunde

Lasă un comentariu