Anunnaki: De ce cred unii oameni că sumerienii au fost vizitați de extratereștri?

În ultimii ani, teoria conform căreia omenirea a fost vizitată de extratereștri are tot mai mulți adepți. Mai multe scrieri antice, care vorbesc despre ființe venite din cer, par să susțină această ipoteză.

Printre aceste ființe presupus extraterestre se numără și Anunnaki, zeitățile venerate de sumerieni. Au venit Anunnaki, într-adevăr, de pe o altă planetă, civilizând apoi omenirea? Sau este aceasta doar o interpretare eronată sau absurdă a unor mituri vechi de mii de ani?

La început, au fost Anunnaki

anunnaki_01
Un basorelief care înfățișează un zeu Anunnaki, venerat de sumerieni. Foto: Wikimedia

Înaintea marelui panteon din Grecia Antică și înaintea zeilor antici egipteni, au existat zeii venerați de sumerieni. Acest popor trăia în Orientul Mijlociu, pe teritoriul Irakului și Iranului de astăzi.

Sumerienii venerau o serie de zeități, pe care le numeau Anunnaki. Anunnaki descindeau din An, ființa supremă care domnea peste toți zeii din Sumer.

Potrivit legendelor sumeriene, Anunnaki sosiseră din ceruri. Miturile babiloniene ale creației spun că au existat 300 de Anunnaki care păzeau cerurile și alți 300 care păzeau lumea subpământeană.

Aceste zeități erau atât de importante, încât au fost menționate inclusiv în Epopeea lui Ghilgameș. Apoi, lucrurile au luat o turnură bizară.

Tăblițele babiloniene de lut

anunnaki_02
Zeul sumerian Enki (în mijloc). Foto: Wikimedia

Încă din 2.500 î.e.n., oamenii din Mesopotamia au început să îl venereze pe Enki. Acesta era fiul zeului suprem An.

Acum, să derulăm povestea până în secolul XIX, când arheologii au descoperit zeci de mii de tăblițe din lut din Babilon (imperiul care a luat naștere pe teritoriile ocupate de regatele Sumer și Akkad).

Colecțiile sunt atât de voluminoase, încât continuă să fie traduse și cercetate chiar și în ziua de azi. Primul care a popularizat zeitățile Anunnaki în zilele noastre este autorul Zecharia Sitchin.

Acesta a scris o carte în care a inclus traducerea a 14 astfel de tăblițe din lut, care vorbesc despre Enki. (Aici poți vedea lista cărților lui Zecharia Sitchin disponibile în română.)

Numită „A douăsprezecea planetă”, cartea lui Sitchin susține că sumerienii credeau că Anunnaki proveneau de pe o planetă mitică, numită Nibiru.

Potrivit lui Sitchin, Nibiru are o orbită enormă în jurul Soarelui, pe care o parcurge complet în 3.600 de ani. Când, în trecutul îndepărtat, Nibiru se afla aproape de Pământ, adică acum aproximativ 450.000 de ani, Anunnaki s-ar fi decis să viziteze Terra.

Erau zeii Anunnaki extratereștri?

anunnaki_04
Zecharia Sitchin este unul dintre scriitorii care susțin că Anunnaki veneau de pe o altă planetă. Foto: Pinterest

Sitchin susține că Anunnaki au aterizat în Sumer, hotărâți să exploateze bogățiile naturale ale Tereri. Cum nu puteau să excaveze aurul ei înșiși, ei au creat o specie de ființe numite „oameni”, care să muncească pentru ei.

Cartea lui Sitchin s-a vândut în milioane de exemplare. Sitchin și predecesorii săi, autorul elvețian Erich von Danniken și autorul rus Immanuel Velikovsky, credeau că textele antice nu redau doar niște mituri.

Toți trei credeau că textele antice babiloniene erau, de fapt, jurnale științifice, și că Anunnaki aveau origini extraterestre.

Astfel, potrivit autorilor, oamenii fuseseră creați pentru a-i sluji pe stăpânii lor extratereștri, care aveau nevoie de bogățiile Pământului pentru a-și susține civilizația.

Fără excepție, academicienii și istoricii conservatori au respins categoric ideile lui Sitchin și ale colegilor săi. Poveștile babiloniene, spun ei, sunt doar mituri create de oameni antici, în încercarea de a-și explica lumea.

De atunci, știința a avansat și a explicat fenomenele naturale, astronomia, animalele și alte lucruri care erau considerate cândva a fi opera zeilor.

O civilizație avansată

anunnaki_03
Figurine antice care înfățișează zeități Anunnaki, purtând coifuri tradiționale. Foto: Wikimedia

Totuși, de un lucru putem fi siguri: babilonienii antici erau mai avansați decât cred azi oamenii.

O tăbliță de lut tradusă în 2015 arată că astronomii făcuseră calcule matematice foarte precise în ceea ce privește orbita lui Jupiter cu 1.400 de ani înainte de europeni.

De asemenea, se poate ca babilonienii să fi creat trigonometria cu o mie de ani înaintea grecilor antici. Înseamnă asta că sumerienii antici au avut vizitatori extratereștri care i-au învățat matematica avansată?

Aveau civilizațiile antice acces la computere sau la tehnologii de calcul complexe? Aproape sigur, nu. Însă cei care cred în teoria extratereștrilor antici, popularizată astăzi de un serial TV cu foarte mare priză la public, sunt convinși că da.

Ceilalți susțin că anticii au avut destul timp pentru a dezvolta matematica și pentru a face observații detaliate ale cerului, fără a avea nevoie de tehnologie.

Rezolvarea misterului stă în descifrarea tăblițelor

Cele mai multe tăblițe de lut aveau mărimea aceasta pentru a putea fi ținute în palmă și citite cu ușurință. Foto: Wikimedia

Nimeni nu știe la ce se gândeau sumerienii atunci când au scris despre Anunnaki. Pe de o parte, istoricii contrazic teoriile legate de extratereștrii antici.

De cealaltă parte, adepții acestei teorii nu cred că a fost posibil ca aceste civilizații dispărute să fi avut cunoștințe atât de avansate fără ajutor „de afară”.

Poate că misterele legate de Anunnaki nu au nimic în comun cu extratereștrii, ci doar cu o lipsă de informații în ceea ce privește culturile antice.

Puținul pe care îl știm despre Sumer provine din tăblițele de lut, scrise într-o limbă pe care nimeni nu o mai vorbește astăzi. Pentru a afla mai multe, arheologii trebuie să descifreze cât mai multe scrieri din acea perioadă. Așadar, nu putem decât să așteptăm ca lingviștii să lucreze.

Ca să știi mai mult, citește „A douăsprezecea planetă”

Produsul a 30 de ani de cercetări intense, „A douăsprezecea planetă” este prima carte din seria „Cronici ale Pământului”. „Cronicile” sunt o serie de lucrări revoluționare bazate pe dovezi documentare care sugerează că omenirea ar fi putut avea strămoși extratereștri: călători interstelari, care au sosit pe Terra cu eoni în urmă și au plantat sămânța genetică care a înflorit în cele din urmă într-o specie remarcabilă, omul. „A douăsprezecea planetă” aduce la viață civilizația sumeriană și prezintă dovezi vechi de milenii ale existenței lui Nibiru, planeta zeităților Anunnaki, și a sosirii acestora pe Pământ la fiecare 3.600 de ani.

„A douăsprezecea planetă” se găsește cu reducere pe Cartepedia sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu