Cazul Măștilor de Plumb: Moartea bizară a tehnicienilor din Brazilia

Cazul Măștilor de Plumb (în portugheză, Caso das Mascaras de Chumbo) se referă la o serie de evenimente care au culminat cu moartea a doi tehnicieni electroniști brazilieni, Manoel Pereira da Cruz și Miguel Jose Viana.

Cei doi au fost văzuți în viață ultima dată pe 17 august 1966. Trupurile lor au fost descoperite pe 20 august 1966, însă cauza decesului nu a fost stabilită nici până azi.

Manoel Pereira da Cruz și Miguel Jose Viana au fost văzuți în viață ultima dată pe 17 august 1966. Trupurile lor au fost descoperite pe 20 august 1966. Foto: Wikimedia

În 1966, în Rio de Janeiro, Brazilia, au avut loc două morți ciudate. Nici în prezent nu se știe cum și-au găsit sfârșitul bărbații ale căror cadavre au fost descoperite în circumstanțe nemaiîntâlnite.

De fapt, nu se poate spune cu certitudine nici măcar dacă a fost vorba despre o sinucidere sau despre o crimă. Obiectele descoperite asupra lor au făcut întregul incident și mai misterios, atrăgându-i numele de Cazul Măștilor de Plumb.

Pe 17 august 1966, doi depanatori de aparate electronice din Campos dos Goytacazes, o localitate situată la nord de Rio de Janeiro, au plecat din oraș spunându-le cunoscuților că se duc să cumpere o mașină și câteva obiecte de care aveau nevoie la muncă.

Se pare că cei doi aveau la ei banii necesari pentru a cumpăra mașina. Pe drum, Miguel Jose Viana și Manoel Pereira da Cruz s-au oprit într-un bar, ca să-și cumpere o sticlă de apă.

Barmanul, care aștepta returnarea recipientului, avea să declare ulterior că Miguel Viana părea grăbit, deoarece se uita frecvent la ceas. A fost ultima oară când cei doi au fost văzuți în viață.

Trei zile mai târziu, un localnic a găsit cadavrele celor doi pe Dealul Vintem, din Rio de Janeiro. A alertat poliția, care a demarat imediat o anchetă.

Bărbații erau îmbrăcați elegant, la costum, aveau pardesie impermeabile și măști de plumb pe ochi. Foto: True Noir Stories

Polițiștii au cercetat zona în care cei doi fuseseră văzuți ultima oară și au descoperit mai multe obiecte. Ambele victime erau îmbrăcate la costum și purtau pardesie impermeabile.

Pe față aveau puse măști de plumb (fără găuri pentru ochi), ceea ce a dat naștere ipotezei că bărbații s-ar fi putut proteja de radiații. S-au mai descoperit o sticlă de apă (goală), două prosoape și un caiet.

Caietul a complicat și mai mult cazul. Conținea câteva note în limba portugheză. În traducere, acestea sună astfel:

„16:30 să fim la locul convenit. 18:30 să înghițim capsulele după efect protejează metalele așteaptă semnalul pentru măști.”

Banii pentru mașină, în schimb, nu au fost găsiți. Niciunul dintre aceste detalii nu a furnizat vreo pistă de investigație, ci a ridicat și mai multe întrebări.

Trupurile celor doi sunt ridicate de la locul descoperirii lor. Foto: INFA

Costumele: Costumele sugerează că bărbații urmau să se întâlnească cu cineva.

Măștile de plumb: Măștile de plumb ar putea indica faptul că se așteptau să aibă de-a face cu ceva radioactiv. Problema este că la fața locului nu a fost detectate radiații.

Există și posibilitatea ca Dealul Vintem să nu fi fost „locul convenit” și ca bărbații să fi luat măștile pentru a le folosi în altă parte.

Prosoapele și hainele impermeabile: Prosoapele indică faptul că cei doi se așteptau să aibă de-a face cu umezeală. La fel și trenciurile.

Sticla de apă: Acesta este un indiciu ușor de înțeles. Cei doi ar fi trebuit să returneze sticla la bar. Au băut apa, dar nu au mai ajuns să înapoieze recipientul.

Notițele: Dintre toate, acesta este cel mai mare mister. Cu cine aveau să se întâlnească cei doi? Urmau să întâlnească o persoană sau așteptau un anumit eveniment? Era Dealul Vintem locul ales pentru întâlnire? Nu se știe…

Apoi, mai sunt și capsulele. Analiza toxicologică a acestora nu a relevat nimic. Prin urmare, nu se cunoaște dacă cei doi au luat capsulele și ce anume conțineau acestea.

Nu se știe nici dacă notițele se referă la ziua decesului, cu toate că această concluzie este destul de plauzibilă. „Protejează metalele” s-ar putea referi la niște metale pe care cei doi le-ar fi putut avea asupra lor.

„Așteaptă semnalul pentru măști” înseamnă, evident, că bărbații așteptau să li se spună să își pună măștile.

O explicație posibilă este că cei doi urmau să participe la o întâlnire pentru o tranzacție clandestină cu material radioactiv. Dar această ipoteză nu explică prosoapele, capsulele și hainele impermeabile.

O altă posibilă explicație ar fi că bărbații desfășurau un fel de experiment, însă nu există dovezi în sprijinul acestei teorii. Sau probabil că cei doi au fost uciși și aruncați pe deal, dar pe trupurile lor nu existau nici răni, nici urme de violență.

În fine, ultima teorie – care a avut o foarte mare priză la public la vremea respectivă – este că moartea tehnicienilor a avut de-a face cu extratereștrii ori cu lumea spiritelor.

Cele două măști de plumb. La domiciliile bărbaților au fost descoperite instrucțiuni pentru confecționarea lor. Foto: Wikimedia

Aceasta se bazează pe mărturia unui prieten al bărbaților, care susținea că cei doi erau membri ai unui grup de „spiritualiști științifici”. Conform depoziției, bărbații încercau să contacteze extratereștrii sau spiritele folosind droguri psihedelice.

Crezând că o astfel de întâlnire ar fi fost însoțită de lumină orbitoare, și-ar fi confecționat măștile de plumb pentru a-și proteja ochii și s-ar putea să fi murit din cauza unei supradoze de droguri.

Această speculație este susținută, într-o oarecare măsură, de biletul găsit la fața locului, precum și de literatura esoterică și de instrucțiunile de confecționare a măștilor găsite la domiciliile bărbaților.

Însă, cel mai probabil, adevărul cu privire la moartea celor doi nu va fi cunoscut vreodată.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu