7 amănunte interesante din viața lui Nicolae Ceaușescu

Pentru români, Nicolae Ceaușescu nu are nevoie de introducere. Omul care a condus România cu mână de fier între iulie 1965 și decembrie 1989 – întâi ca secretar general al Partidului Comunist Român, iar apoi ca șef de stat – și-a construit un cult al personalității fără precedent în istoria țării noastre.

Regimul lui Nicolae Ceaușescu a devenit, în memoria multor români, sinonim cu foamea, întunericul și lipsa libertăților individuale, însă pentru o minoritate selectă (activiști PCR, membri ai Securității și alte câteva categorii sociale) a adus privilegii.

Până la căderea regimului comunist, foarte puțini au știut ce se întâmpla în viața familiei Ceaușescu, „în spatele ușilor închise”. Totuși, cele trei decenii trecute de la Revoluție, mărturiile celor implicați direct în deciziile politice, documentele și imaginile de arhivă ne permit astăzi o mai bună înțelegere a lucrurilor.

Așadar, în acest articol trecem în revistă câteva amănunte mai puțin cunoscute din viața personală a lui Nicolae Ceaușescu.

1

Data nașterii lui Nicolae Ceaușescu, falsificată?

Nicolae Ceausescu 01
Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Foto: Wikimedia

Până la Revoluția din 1989, se știa că Nicolae Ceaușescu s-a născut la 26 ianuarie 1918, la Scornicești, județul Olt. Totuși, certificatul de naștere descoperit după ce liderul comunist a fost înlăturat de la putere dezvăluie că acesta s-a născut, de fapt, la 23 ianuarie 1918.

Potrivit certificatului de naștere al lui Nicolae Ceaușescu, 26 ianuarie a fost data la care tatăl acestuia, Andruță, l-a înscris în registrul de stare civilă:

„Act de naștere din anul una mie nouă sute optsprezece, luna ianuarie, ziua două zeci și șase, la orele douăsprezece amiazi. În ziua de două zeci și trei ale curentei luni, la orele douăsprezece amiazi, s-a născut în casa părinților săi din Comuna Scornicești, județul Olt, un copil de sex bărbătesc căruia i s-a dat prenumele de Nicolae.”

Într-un interviu din 1991 acordat BBC, Zoe, fiica lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu, afirmă că Andruță Ceaușescu ar fi declarat nașterea fiului la starea civilă cu trei zile întârziere din cauza consumului excesiv de alcool.

Familia Ceausescu
Cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu alături de Andruță și Alexandrina, părinții lui Nicolae. Foto: Wikimedia

Totuși, de ce să fi perpetuat Nicolae Ceaușescu tradiția de a-și serba ziua de naștere la o dată eronată, când știa cum stăteau lucrurile?

Deși motivul adevărat nu este cunoscut, o teorie este că decizia avea legătură cu ziua Micii Uniri, sărbătorită la 24 ianuarie. Dacă Ceaușescu și-ar fi celebrat ziua de naștere la 23 ianuarie, evenimentul ar fi umbrit manifestările organizate pentru Mica Unire.

2

Cum l-a descris pe Ceaușescu omul care l-a recrutat în organizația comuniștilor

Nicolae Ceausescu 02
Nicolae Ceaușescu la vârsta de 15 ani, deținut la Doftana (1933). Foto: Wikimedia

La vârsta de doar 12 ani, Ceaușescu a ajuns la București și s-a angajat la atelierul de cizmărie al lui Alexandru Săndulescu.

Apoi, în 1933, cu ajutorul fratelui său Marin, Nicolae s-a angajat la atelierul deținut de Aurelian Cornățeanu, unde l-a cunoscut pe Vasile Dumitrescu, omul care avea să-l recruteze în organizația ilegală a comuniștilor.

Dumitrescu l-a descris pe Ceaușescu drept „un copil de la țară, îmbrăcat sărăcăcios, cu ciorapii trași peste pantalonii rupți. Băiatul purta bocanci cu câteva numere mai mari și era bâlbâit, fiindu-i greu să spună două vorbe”.

3

Se bâlbâia și răgușea din cauza stresului

Congresul XI
După Congresul al XI-lea, Ceaușescu și-a pierdut vocea. Foto: Comunismul în România

Așadar, Nicolae Ceaușescu s-a luptat mereu cu bâlbâiala, care l-a pus în numeroase situații stânjenitoare de-a lungul vieții.

Înainte de a ajunge la putere, era luat în derâdere de colegi pe seama bâlbâielii, inclusiv de Gheorghe Gheorghiu Dej, care se amuza copios când îl auzea spunând „Vienam”, în loc de „Vietnam”.

Potrivit Laviniei Betea, istoric, efortul pregătirii Congresului al IX-lea al PCR și stresul bâlbâielii au fost atât de mari, încât după eveniment Nicolae Ceaușescu a rămas fără voce timp de câteva zile. De altfel, Betea relatează că răgușeala de care suferea liderul comunist în momentele de stres le-a dat mult de furcă medicilor care îl tratau.

De asemenea, Alexandru Bârlădeanu, un fost demnitar comunist, i-a propus lui Emil Bodnăraș să-l trimită pe actorul Radu Beligan să îi predea lecții de oratorie lui Ceaușescu, dar ideea a fost respinsă.

4

Ceaușescu a primit un mesaj ironic de la Salvador Dali

Telegrama de la Dali
Mesajul primit de Ceaușescu de la Salvador Dali. Foto: Pinterest

Pentru a marca momentul în care Nicolae Ceaușescu a devenit președinte al Republicii Socialiste România, la 28 martie 1974, în Marea Adunare Națională a fost organizată o ceremonie de „înscăunare” a liderului comunist.

Pentru ceremonie, lui Ceaușescu i-a fost confecționat un sceptru, o copie fidelă a sceptrului Regelui Ferdinand I, dar care purta însemnele Partidului Comunist Român.

În timpul ceremoniei, decanul de vârstă al Marii Adunări Naționale i-a înmânat lui Ceaușescu sceptrul și o cocardă tricoloră.

Nicolae Ceausescu si sceptrul
Nicolae Ceaușescu primind sceptrul prezidențial de la Ștefan Voitec. Foto: Wikimedia

Fotografia cu „încoronarea” lui Ceaușescu a apărut în presa din întreaga lume, ceea ce l-a făcut pe pictorul Salvador Dali să îi trimită un mesaj ironic liderului român:

„Apreciez profund actul dumneavoastră istoric de instituire a sceptrului prezidențial”, a scris artistul în telegramă.

Fără a sesiza ironia textului, conducerea ziarului Scânteia a publicat telegrama în ediția din 4 aprilie 1974.

În ceea ce privește sceptrul, Ceaușescu era atât de atașat de acest simbol al puterii, încât l-a păstrat în biroul său din Comitetul Central. Din păcate, în timpul Revoluției, obiectul a dispărut după ce protestatarii au pătruns în clădirea CC.

5

Ce mânca Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceausescu mancand
Foto: Pinterest

Nicolae Ceaușescu era pasionat de vânătoare și mânca adeseori carne, însă unul dintre preparatele sale preferate era musacaua de legume, cu ou și smântână.

De asemenea, liderului român îi plăceau piftia de crap și salatele cu roșii, ceapă și brânză, pe care le consuma lângă friptură. În cartea „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, Mihaela Ceaușescu, nepoata dictatorului, relatează despre preferințele culinare ale cuplului prezidențial.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă și ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiționale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau, era vai şi-amar!”

„Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiționale din peşte, ciorba de peşte, plachia și saramura, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb și țuică de prună, fiartă și îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, povestește Mihaela Ceaușescu.

6

Era fan al lui Kojak

Kojak
Kojak era filmul preferat al dictatorului. Foto: Express.co.uk

Deși nu a fost văzut niciodată într-un cinematograf public, Nicolae Ceaușescu era un avid consumator de filme. Toate reședințele lui erau prevăzute cu sală de proiecție, unde liderul comunist urmărea filme polițiste americane, favoritele sale.

Cel mai mult îi plăcea serialul de televiziune „Kojak”, care a rulat între 1973 și 1978 și al cărui personaj principal era jucat de Terry Savalas.

Elena și Nicolae Ceaușescu. În fundal, în centru, Ion Iliescu. Foto: Fototeca online a comunismului românesc

În timpul proiecțiilor de film, când nu mai era nevoit să respecte protocolul, Ceaușescu devenea el însuși și se relaxa. Printre celelalte pasiuni ale lui Ceaușescu se numărau șahul, biliardul și voleiul.

7

Ceaușescu s-a prăbușit cu avionul

La 5 noiembrie 1957, Nicolae Ceauşescu se afla într-un avion, în zbor spre Moscova, unde trebuia să participe la aniversarea a 40 de ani de la Revoluția din 1917.

Din cauza unei erori de pilotaj, avionul – pilotat de cetățeni sovietici – s-a prăbușit pe Aeroportul Vnukovo. Au murit patru oameni, trei membri ai echipajului și ministrul de Externe, Grigore Preoteasa.

Nicolae Ceaușescu, pe atunci secretar de stat și membru al Comitetului Central al PMR, s-a ales cu leziuni ușoare.

Ca să știi mai mult, citește „Copilăria dictatorilor”

Hitler în pantaloni scurți, ghemuit cu tandrețe în brațele mamei sale… Gaddafi îmbrăcat ca un pirat… Stalin scriind poezii în caietul său de școală… Exista în aceste imagini emoționante ceva care să prevestească monstruozitatea acestor oameni? Cum și când au devenit niște nebuni periculoși, niște tirani însetați de sânge?

Jurnalista și scriitoarea Véronique Chalmet încearcă să răspundă la aceste întrebări prezentând aspecte din copilăria marilor dictatori din istorie, o parte ignorată de obicei de cărțile de istorie. O carte fascinantă, care merită citită.

„Copilăria dictatorilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia sau pe Cărturești.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu