7 lucruri pe care nu le știai despre Salvador Dali

Salvador Dali, maestrul suprarealismului și probabil cel mai excentric artist din istorie, este cunoscut pentru perspectiva sa inovatoare asupra subconștientului, a relației sale apropiate cu psihoanaliștii freudieni și pentru modul în care a explorat nebunia sufletului uman.

Suprarealismul lui Dali nu s-a limitat doar la artă. Artistul a avut o viață la fel de bizară: avea o înclinație spre sadomasochism, o obsesie pentru Hitler, dar și oroare de lăcuste și castrare. Cu siguranță, excentricitățile lui Salvador Dali sunt la fel de uimitoare ca și opera sa.

Se credea reîncarnarea fratelui său

Mama artistului a născut primul fiu în 1901 și l-a botezat Salvador, însă copilul a murit înainte de a împlini 2 ani. La nouă luni după decesul băiatului s-a născut artistul, pe care mama lui l-a botezat la fel ca pe fratele decedat: Salvador Dali.

La cinci ani, părinții l-au dus la mormântul fratelui ș i-au spus că este reîncarnarea acestuia, idee în care Dali a crezut toată viața.

„Eu m-am născut dublu, cu un frate în plus, pe care a trebuit să-l ucid ca să-mi ocup locul meu şi ca să-mi obţin propriul meu drept la propria mea moarte.”, spunea Dali despre fratele lui.

Avea o pasiune bolnavă pentru bani

Salvador Dali nu a crezut niciodată în ideea de artist sărac. Era renumit pentru stilul de viață risipitor și lacom, întreținut de faima sa, celebritățile pe care le frecventa și de lipsa de scrupule când venea vorba de bani.

Dali bani

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Obișnuia să deseneze pe spatele cecurilor cu care plătea la restaurant, știind foarte bine că niciun local nu ar fi încasat vreodată un cec pe spatele căruia se afla o operă originală a lui Dali.

Aviditatea artistului pentru bani l-a și determinat pe prietenul său suprarealist Andre Breton să-l poreclească „Avida Dollars”: o anagramă a numelui său, care se traduce aproximativ prin „avid după dolari”.

I-a cumpărat soției sale un castel

Castel

Relația lui Salvador Dali cu soția sa, Gala, era mai degrabă o obsesie maniacală decât o relație de dragoste. Fosta profesoară născută în Rusia l-a părăsit pe prietenul lui Dali, poetul Paul Eluard, pentru celebrul artist și a fost muza lui până când a murit.

Dali i-a cumpărat Galei un castel în Pubol, Spania, pe care l-a decorat cu propriile sale opere. Cu toate acestea, artistul nu avea voie să intre în castel decât cu permisiunea scrisă a Galei.

Avea o obsesie perversă pentru Hitler

Hitler Enigma

În timp ce majoritatea suprarealiștilor avea vederi politice de stânga, la începutul carierei Salvador Dali a fost mai reținut în a-și exprima opiniile politice. Mai târziu, în 1934, artistul a fost exclus din mișcarea suprarealistă, pe motiv că ar fi fost nazist.

Deși și-a negat simpatiile pentru ideologia nazistă, Dali a creat opere care făceau referire la Hitler, precum „Enigma lui Hitler” și „Hitler masturbându-se”. Mai mult, artistul chiar a recunoscut că îl visa adesea pe Adolf Hitler în postură de femeie.

Și-a aruncat un prieten de pe pod

Artistul a recunoscut în mai multe rânduri că are tendințe sadomasochiste. Când era copil, îi plăcea să se arunce pe scări, spunând că „durerea era nesemnificativă, iar plăcerea era imensă”. Mai mult, tot în copilărie și-a împins un prieten de pe un pod înalt de 4,5 metri.

De altfel, sadomasochismul este prezent în multe dintre operele lui Salvador Dali, inclusiv în scurtmetrajul Câinele andaluz, faimoasa sa colaborare cu Luis Bunuel, în care ochiul unei tinere este retezat cu un brici.

Era să moară ținând o conferință într-un costum de scafandru

Dali scafandru

În 1936, excentricul artist s-a decis să țină o conferință la Expoziția Internațională Suprarealistă din Londra îmbrăcat într-un costum antic de scafandru, izolat fonic– care trebuia să-l reprezinte pe Salvador Dali scufundându-se în adâncurile subconștientului.

Din păcate, costumul i-a dat mari bătăi de cap pictorului, iar când acesta a început să se sufoce, cei din audiență au crezut că sufocarea face parte din show. Când ajunsese aproape de leșin, poetul David Gascoyne i-a sărit în ajutor și l-a scos din costum.

Avea un leopard pe post de animal de companie

În anii ’60, Salvador Dali și-a luat drept animal de companie un leopard, pe care l-a numit Babou și pe care îl purta cu el în lesă aproape peste tot.

La fel a făcut și la un restaurant din Manhattan, iar când o femeie din local s-a alarmat, Dali i-a spus calm că animalul este o pisică normală, peste care a pictat un model de leopard.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu