La cină cu dictatori celebri. Ce pofte aveau Hitler, Stalin și Ceaușescu

Viața privată a liderilor istorici a fost privită mereu cu interes și fascinație. Dictatori celebri precum Adolf Hitler sau Iosif Stalin sunt cunoscuți pentru ce au făcut în calitate de lideri, dar viețile lor personale au fost întotdeauna învăluite în mister.

De aceea, unii istorici s-au angajat într-o misiune extrem de grea: aceea de a aduce la lumină detalii inedite din anturajul oamenilor care au influențat lumea.

Spre exemplu, se știu foarte puține despre preferințele în materie de modă sau muzică ale foștilor lideri ai lumii. Știm prea puține despre obiceiurile lor, despre cum se comportau în anturajul lor intim.

Tocmai de aceea, cercetătoarele Victoria Clark și Melissa Scott au consultat sute de surse istorice și martori, în încercarea de a afla ce preferințe culinare aveau personalitățile din trecut.

Rezultatul acestei munci s-a concretizat în volumul Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants („Meniul dictatorilor: Un ghid de prost-gust pentru ospătarea tiranilor”, în traducere aproximativă).

Volumul oferă o imagine fascinantă a preferințelor, viciilor și obiceiurilor culinare bizare ale unor dictatori celebri. Iată câteva dintre ele, pe scurt.

1

Kim Jong-il prefera supa de câine sau de aripioare de rechin

Dictatori celebri - Kim Jong-Il
Foto: Time

Kim Jong-il este cel care deschide lista de dictatori celebri cu obiceiuri culinare bizare, iar motivul este evident. Potrivit celor două autoare, mâncărurile preferate ale lui Kim Jong-il erau supa de aripi de rechin, slănina și supa din carne de câine.

Despre aceasta din urmă, dictatorul nord-coreean credea că sporește imunitatea și virilitatea. În materie de băuturi, Kim Jong-il era un mare consumator de coniac Hennessy. De asemenea, liderul nord-coreean era foarte atent la orezul care-i era servit.

În memoriile sale, semnate sub pseudonimul Kenji Fujimoto, un bucătar japonez povestește că, înainte de a găti orezul, oamenii din bucătărie inspectau fiecare bob de orez în parte, pentru a se asigura că toate sunt de aceeași mărime și culoare.

2

Dictatori celebri - Adolf Hitler era vegetarian

Dictatori celebri - Adolf Hitler
Foto: Alamy

Puțini știu că liderul nazist era vegetarian și foarte cumpătat când venea vorba de mâncare. Se pare că Adolf Hitler a devenit vegetarian nu doar din motive ideologice, ci și pentru a-și ține în frâu flatulența cronică și constipația.

Dacă la început Adolf Hitler mânca o largă varietate de legume, spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a ajuns să consume doar piure de cartofi și supă.

Dictatorului nazist îi era atât de frică să nu fie otrăvit, încât a angajat o echipă de 15 degustători de mâncare. Obișnuia să aștepte 45 de minute și, dacă niciunul dintre ei nu dădea semne că ar fi fost otrăvit, se atingea de mâncare.

3

Lui Iosif Stalin îi plăcea mâncarea tradițională georgiană

Dictatori celebri - Iosif Stalin
Foto: The Sun

De pe lista cu dictatori celebri cu obiceiuri culinare bizare nu putea să lipsească Iosif Stalin. Acesta iubea bucătăria tradițională georgiană, care include nuci, usturoi, prune, rodii și vin.

Îi plăceau mult jocurile care implicau băuturi alcoolice și lua mese lungi de șase ore, pregătite de bucătarii săi personali. Unul dintre aceștia a fost chiar bunicul lui Vladimir Putin, Spiridon Putin.

4

Dictatori celebri – Benito Mussolini mânca mult usturoi

Dictatori celebri - Benito Mussolini
Foto: How Stuff Works

Lui Benito Mussolini nu-i plăcea mâncarea elaborată și disprețuia bucătăria franceză, despre care spunea că „n-are nicio valoare”. Dictatorului italian îi plăceau salatele foarte simple, din usturoi tăiat mărunt, ulei și suc de lămâie.

Prefera să mănânce acasă, împreună cu soția și cei cinci copii. Totul era perfect organizat: când se așeza la masă, mâncarea era deja servită și membrii familiei așezați la locurile lor.

5

Idi Amin, obsedat de portocale

Dictatori celebri - Idi Amin
Foto: Topyaps

Următorul pe lista cu dictatori celebri cu obiceiuri culinare bizare este fostul lider al Ugandei, Idi Amin. Lui Amin îi plăcea friptura de capră, maniocul și pâinea de mei. Mânca cantități mari de portocale în fiecare zi, despre care spunea că sunt un afrodiziac natural.

Spre sfârșitul vieții, când se afla în exil în Arabia Saudită, a dezvoltat o pasiune pentru pizza și mâncarea de la KFC.

6

Pol Pot și tocănița de cobra

Dictatori celebri - Pol Pot
Foto: Known People

În timp ce țăranii aveau voie să mănânce doar supă de orez, dictatorul cambodgian Pol Pot se răsfăța cu cele mai alese mâncăruri. Prefera carnea de vânat, de șarpe, fructele proaspete, dar și brandy-ul și vinul chinezesc.

De asemenea, una dintre mâncărurile lui favorite era tocănița de șarpe.

7

Nicolae Ceaușescu prefera mâncărurile simple

Dictatori celebri - Nicolae Ceausescu
Foto: Pinterest

Din cauza politicii de fier pe care a dus-o, Nicolae Ceaușescu a început încă de la începutul anilor ’80 să fie considerat un dictator.

Liderul român era foarte pasionat de vânătoare, iar partidele care se întindeau pe mai multe zile și în care dobora sute de mistreți, capre, vulpi și urși au intrat în istorie.

Cu toate că îi plăcea la nebunie carnea, Nicolae Ceaușescu era un mare consumator de musaca de legume, pe care prefera să o mănânce cu ou și cu smântână.

Printre favoritele lui se mai numărau piftia de crap în stil românesc și salatele simple cu roșii, ceapă și brânză, pe care le acompania cu o friptură. De frică să nu fie otrăvit, și liderul român evita să consume mâncăruri neverificate în prealabil.

Tot din acest motiv, refuza să mănânce la multe dintre evenimentele la care participa.

Dacă te fascinează viața intimă a celor care au condus lumea, îți recomandăm mai jos o carte deosebit de interesantă:

Ca să știi mai mult, citește cartea „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.
Cartea „Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

3 comentarii la „La cină cu dictatori celebri. Ce pofte aveau Hitler, Stalin și Ceaușescu”

Lasă un comentariu