Odinioară glorioase și bogate, multe orașe antice au dispărut și au fost date uitării. În cazuri fericite, mai sunt menționate în texte antice, singurele care mai povestesc despre aceste locuri legendare.
Indiferent că au fost abandonate sau că au fost distruse aproape complet, aceste orașe dispărute stârnesc în continuare curiozitatea cercetătorilor.
De-a lungul vremii, au fost organizate numeroase expediții pentru a le identifica. Cel mai căutat loc din lume este, probabil, Atlantida, dar șansele să fie descoperită par foarte mici.
Pe de altă parte, însă, există orașe dispărute care au fost descoperite. La fel ca Atlantida, au povești fascinante, pe care te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.
Helike, orașul scufundat de Poseidon

Atlantida nu este singurul oraș antic care a sfârșit prin a fi scufundat. Orașul grecesc Helike a avut aceeași soartă, iar timp de peste 2.000 de ani el a supraviețuit doar prin poveștile lăsate în urmă de greci.
Legendele spun că orașul a fost distrus de zeul Poseidon, într-un acces de furie. Potrivit legendei, locuitorii din Helike au atras dezastrul asupra orașului deoarece i-au persecutat și i-au alungat din cetate pe adepții lui Poseidon.
Mânios și decis să se răzbune, zeul a scufundat întregul oraș într-o singură noapte. Orașul Helike a fost distrus în 373 î.e.n., mult timp s-a crezut că existența lui era doar un mit.
Dar lucrurile au luat altă turnură în 1988, când doi arheologi au decis să pornească în căutarea lui. A fost nevoie de peste un deceniu de căutări asidue, iar în 2001 eforturile au dat rezultate.
La acea vreme, Helike nu se mai afla sub apă, ci în regiunea Achaea din Peninsula Peloponez, îngropat sub câțiva metri de pământ. Arheologii au descoperit că dezastrul care a distrus orașul nu a fost provocat de „mânia lui Poseidon”, ci de un cutremur de proporții gigantice.
În urma cutremurului, Helike a fost înghițit de apele unei lagune formate ca urmare a mișcării plăcilor tectonice.
Orașe dispărute din Africa: Un impresionant castel medieval

La începutul secolului al XVI-lea, exploratorii portughezi au început să raporteze că au auzit legende cu privire la existența unui castel în Africa.
Băștinașii le-au povestit exploratorilor că pe teritoriul de astăzi al statului Zimbabwe se afla o fortăreață de piatră care se înălța peste copaci. Localnicii îi spuneau Symbaoe și nici măcar ei nu știau cine a construit-o.
La aflarea poveștii, exploratorul Joao de Barros scria acasă:
„Nu există niciun document care să menționeze când și de către cine au fost construite edificiile, deoarece localnicii nu cunosc scrisul. Ei spun că orașul este opera necuratului deoarece omul nu ar fi avut cunoștințele și capacitatea să construiască un asemenea edificiu”.
Timp de câteva secole, europenii au crezut că Symbaoe era o simplă legendă. Apoi, în secolul al XIX-lea, orașul a fost descoperit.
Exploratorii au fost uimiți să găsească un castel impresionant, cu ziduri de piatră de peste 11 metri înălțime.

Castelul a fost construit în jurul anului 900 de o civilizație africană despre care nu se știe nimic. Ce se știe, însă, cu siguranță este că această civilizație era extrem de bine conectată cu întreaga lume.
În fortăreață au fost descoperite artefacte dintr-o mulțime de locuri: monede arabe, ceramică din Persia, dar și artefacte originare din China, din timpul dinastiei Ming.
Fortăreața din Zimbabwe e mai mult decât un castel. Este dovada faptului că o civilizație africană uitată folosea rute comerciale care duceau în cele mai îndepărtate zone ale lumii.
Sigiriya, a opta minune a lumii

Unul dintre cele mai impresionante orașe dispărute este Sigiriya, aflat pe teritoriul statului Sri Lanka. Pe platoul unei stânci gigantice, care se ridică la peste 200 de metri deasupra junglei, se află un palat ca de basm.
Ca să ajungi la el, trebuie să urci scări impunătoare, care trec prin gura unei statuii gigantice în formă de leu. Exteriorul stâncii este decorat cu fresce colorate, iar grădinile luxuriante din Sigiriya sunt unele dintre cele mai vechi din lume.
Întrebarea firească este: de ce a fost abandonat un loc atât de frumos? Motivul stă chiar în povestea acestei construcții grandioase. În secolul V, regele Kassapa hotărăște să construiască o fortăreață ne neatacat, de unde să poată supraveghea orice mișcare.

Sigiriya era locul perfect pentru a crea un oraș sub forma uni cetăți. Așadar, Kassapa a hotărât să-și construiască aici palatul. Când a fost gata, cetatea era una dintre cele mai impunătoare din lume.
Din păcate, însă, Kassapa n-a apucat să se bucure prea mult de Sigiriya. La scurt timp de la finalizarea construcției, regele a fost atacat de fratele său, Mogallana.
Părăsit de armată, Kassapa a fost învins, iar castelul Sigiriya a fost cucerit. Apoi, pentru că era simbolul exceselor lui Kassapa, locul a fost abandonat.
O vreme, Sigiriya a fost folosită ca avanpost, apoi ca mănăstire budistă, iar încet, încet a fost dată uitării. Așa se face că, în secolul al XIX-lea, orașul mai exista doar în povești.
Arheologii europeni care au început să studieze aceste povești au descoperit că orașul fusese cât se poate de real. Lucrările aheologice au fost demarate de englezi în 1890, iar astăzi Sigiriya este declarată de către UNESCO drept a opta minune a lumii.
Orașe dispărute: Leptis Magna, orașul roman îngropat în nisip
Acum 2.000 de ani, Leptis Magna era cel mai îndepărtat oraș al Imperiului Roman și un oraș comercial important. El se afla pe teritoriul de astăzi al Libiei și a fost locul în care s-a născut împăratul roman Septimius Severus.
Împăratul a acordat o atenție deosebită orașului său natal, dezvoltându-l atât de mult încât a ajuns al treilea oraș ca importanță din Europa. Măreția Leptis Magna era întrecută doar de legendarele orașe Cartagina și Alexandria.

În timpul domniei lui Septimius Severus, orașul a prosperat și s-a extins considerabil. Însă, odată cu declinul Imperiului Roman, Leptis Magna a decăzut.
Slăbit, orașul a fost jefuit de barbari, distrus de invadatorii arabi și abandonat. Odinioară măreață, așezarea a fost dată uitării și acoperită încet de nisip.
Leptis Magna a stat aproape 1.200 de ani îngropată în dunele de nisip. Apoi, în secolul al XIX-lea, arheologii l-au descoperit.
Datorită climei, orașul este extrem de bine conservat. Aici mai pot fi văzute și acum amfiteatrul, băile, o bazilică și un circ. Nisipul a păstrat atât de bine construcțiile, încât arată aproape la fel ca în vremurile de glorie.
Orașul Alb al Zeului Maimuță

În explorările sale, Hernan Cortes a auzit zvonuri despre un oraș extrem de bogat, ascuns în jungla din Honduras. Așezarea se numea Orașul Alb sau Orașul Zeului Maimuță.
Se spunea că acolo se găseau bogății și comori inestimabile. Deși a pornit în căutarea lui, Hernan Cortes nu l-a găsit niciodată.
Totuși, la fel ca alte legende despre orașe dispărute, povestea a dăinuit. Orașul Alb a suscitat curiozitatea multor generații și mulți temerari au pornit în căutarea lui.
Chiar și celebrul aviator Charles Lindbergh a afirmat că l-ar fi văzut din avion, în timp ce zbura peste Honduras. Au mai existat exploratori care au afirmat că ar fi descoperit celebra așezare, printre care celebrul aventurier Theodore Morde.
Apoi, în 2016, arheologii au făcut un anunț surprinzător. În jungla din Honduras, în provincia Mosquita, cercetătorii au descoperit mai multe vase de lut cu mânere în formă de vultur şi o sculptură ce reprezintă un cap de jaguar, toate aşezate pe o tavă din argilă.
Specialiștii cred că artefactele ar putea proveni din legendarul Oraș Alb. Lumea e plină de așezări odată înfloritoare, acum abandonate și înghițite de natură.
Pe Pământ există foarte multe locuri încărcate de mister, iar unele dintre aceste cetăți se găsesc astăzi sub apă. Iată câteva orașe scufundate pe care le poți explora.
In sfarsit pot sa citesc ceva interesant,pot sa vad imagini ale realizarilor milenare pe acest pamant,la care nu pot sa ajung…
Multumesc.
Felicitari !Am citit foarte multe lucruri
interesante,despre care nu stiam nimic!