Orașul pierdut al Zeului Maimuță și blestemul care i-a desfigurat pe arheologi

Exploratorii care au descoperit ruinele unui oraș în jungla din Honduras în timp ce se aflau pe urmele legendarului „Ciudad Blanca” (Orașul Alb) – cunoscut și sub numele de Orașul pierdut al Zeului Maimuță – au fost desfigurați de un parazit care le-a necrozat fețele.

Orașul a fost abandonat în secolul XVI, după ce locuitorii au devenit convinși că zeii au blestemat așezarea cu o molimă necruțătoare.

Legendele unui oraș pierdut

orașul pierdut al zeului maimuță
În jungla din Honduras au fost găsite ruine antice. Foto: DAR

Orașul pierdut al Zeului Maimuță este un oraș legendar despre care se credea că se găsește în pădurile tropicale virgine din Mosquitia, în estul statului Honduras.

Conchistadorul spaniol Hernán Cortés a menționat că a primit „informații de încredere” despre ruinele antice, însă nu le-a găsit niciodată.

În 1927, pilotul Charles Lindbergh a afirmat că, în timp ce zbura peste Honduras, a observat mai multe monumente construite din piatră albă.

În anii ’30, deja apăruseră mai multe zvonuri despre un loc din Honduras numit Orașul Zeului Maimuță, despre care se spunea că este același cu Ciudad Blanca.

În 1939, exploratorul Theodore Morde a anunțat că a găsit orașul. Drept dovadă, de la locul descoperirii a luat și a dus în Statele Unite mii de obiecte.

Potrivit lui Morde, băștinașii i-au povestit că statuia uriașă a unui zeu-maimuță era îngropată în oraș. Exploratorul nu a dezvăluit niciodată locul exact al orașului antic, pentru a-l feri de hoți.

El spera să se poată întoarce mai târziu pentru a cerceta locul în amănunt.

orașul pierdut al zeului maimuță
Desenul lui Virgil Finlay, „Orașul pierdut al Zeului Maimuță”. A apărut prima dată în publicația The American Weekly, pe 22 septembrie 1940

Exploratorii sunt loviți de furia Zeului Maimuță

În ciuda legendelor conform cărora zona este blestemată, autorul american Douglas Preston și un grup de exploratori nu s-au lăsat intimidați.

Grupul, format din exploratori și arheologi americani și hondurieni, a pornit în cercetarea pădurilor tropicale din Honduras și Nicaragua, în speranța că va găsi orașul pierdut.

În timpul călătoriei, exploratorii s-au confruntat cu șerpi răpitori și cu vegetația aproape imposibil de străpuns.

În 2015, ei au reușit să găsească ruinele orașului, dar la scurt timp după aceea au contractat o boală extrem de periculoasă: leishmanioza.

orașul pierdut al zeului maimuță
O persoană din Shinkay, Afghanistan, care suferă de leishmanioză. Foto: Jamie Blow (AFPMB / flickr)

Preston a descris în detaliu simptomele groaznicei boli:

„Parazitul migrează în membrana mucoasă a cavității bucale și a nasului și practic le mănâncă de vii. Îți cade nasul, îți cad buzele și în final fața ta devine o rană deschisă gigantică”.

Totuși, exploratorul a afirmat că, deși s-a îmbolnăvit, tot nu crede că este vorba de un blestem și nu regretă deloc experiența.

Secretele ruinelor din Orașul pierdut al Zeului Maimuță

În ruinele pe care le-au descoperit, acești curajoși exploratori au găsit un număr impresionant de artefacte sculptate în piatră și din argilă, inclusiv un tron, datând din anii 1.000-1.500 î.e.n.

orașul pierdut al zeului maimuță
Multe secrete se ascund încă în junglele din America Centrală

Preston este convins că ruinele Orașului Alb mai ascund multe secrete, dar, după ce a trecut atât de aproape de moarte, nu se grăbește să se întoarcă și să continue săpăturile.

„Este pur și simplu prea periculos”, a spus el, după ce doctorii l-au avertizat că, fără tratament, riscă să-și piardă fața.

Preston n-a fost singurul lovit de sinistrul parazit. În următoarele câteva luni, peste jumătate dintre membrii grupului au început să aibă simptome și au necesitat tratament.


În continuare, citește despre un alt oraș de legendă: Machu Picchu, poarta spre cer – orașul pierdut al incașilor. Apoi află care sunt 7 dintre cele mai vechi orașe de pe Pământ (încă locuite).


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Orașul pierdut al Zeului Maimuță și blestemul care i-a desfigurat pe arheologi”

Lasă un comentariu