Porniți într-o călătorie în jurul lumii, în locuri care vă vor face părul măciucă și vă vor da fiori, dar țineți lumina aprinsă la noapte… Vă avertizăm că unele imagini sunt greu „digerabile”. Sunt destinații de călătorie în care puțini turiști se aventurează.
Nu pentru că ar fi periculoase, ci pentru că sunt sinistre și înfricoșătoare și au de-a face cu moartea. Chiar și așa, fascinația oamenilor pentru macabru învinge tabuurile, iar sute de mii de vizitatori admiră în fiecare an aceste locuri sinistre.
1. Catacombele din Paris
Catacombele de sub Paris sunt pline de cranii și oase umane. Aceste spații subterane, care astăzi pot fi vizitate, au fost folosite pentru a depozita scheletele a 6-7 milioane de cadavre ale parizienilor.
Mutarea rămășițelor umane în catacombe a făcut parte din eforturile autorităților pariziene de a descongestiona cimitirele din capitala franceză, care la sfârșitul secolului al XVIII-lea ajunseseră arhipline.
2. Mumiile de la Guanajuato, Mexic
Mumiile de la Guanajuato sunt o serie de cadavre mumificate în mod natural, îngropate în timpul epidemiei de holeră care a lovit zona în 1833.
Aceste mumii au fost descoperite într-un cimitir din localitatea mexicană, transformând Guanajuato într-una dintre cele mai importante destinații turistice din Mexic.
3. Peștera Banwell, Somerset, Anglia
Timp de doar patru zile pe an, Peștera Banwell din Anglia își deschide porțile vizitatorilor. Locul a fost descoperit din greșeală în 1757, de un grup de mineri.
În locul unei peșteri obișnuite, minerii au descoperit o peșteră în care se aflau cantități impresionante de oase de animale preistorice, aranjate în grămezi.
Oasele descoperite aici provin de la animale din pleistocen (deci sunt vechi de peste 80.000 de ani), care sunt foarte asemănătoare cu animalele care trăiesc astăz în zona Cercului Polar.
4. Catacombele Capucinilor din Palermo, Italia
Catacombele Capucinilor din Palermo păstrează aproximativ 8.000 de cadavre mumificate de nobili și clerici care au trăit în zonă între anul 1.500 și sfârșitul secolului al XIX-lea.
5. Muzeul Mutter din Philadelphia
Muzeul de Istorie Medicală Mutter din Philadelphia este, cu siguranță, una dintre cele mai sinistre destinații turistice din lume. A fost creat în 1858 de medicul Thomas Dent Mutter, cu scopul de a-i iniția pe studenții de la medicină în știința anatomiei umane, dar și a malformațiilor de care oamenii pot suferi.
Evident, colecția de la Muzeul Mutter conține exponate biologice, dar și o vastă colecție de cranii și de instrumente medicale.
6. Cimitirul Chauchilla, Peru
Cimitirul Chauchilla – un alt punct de interes pe lista noastră de destinații de călătorie de groază – este o necropolă ce conține rămășițe umane mumificate din perioada pre-hispanică, dar și artefacte. Necroploa se află la 30 de kilometri de Nazca, Peru.
Cadavrele sunt atât de bine conservate în special datorită climei uscate din deșertul peruan, dar și datorită ritualurilor funerare practicate din oamenii care au trăit în zonă. Trupurile au fost înfășurate în bumbac, iar apoi unse cu rășină și ținute în morminte de lut.
7. Victimele de la Pompei
Orașul Pompei este faimos pentru ruinele orașului antic, care a fost acoperit cu un strat de 6 metri de cenușă, în urma exploziei vulcanului Vezuviu din anul 79 e.n. Orașul a fost descoperit întâmplător în 1748.
Cercetările arheologice au scos la iveală o mulțime de cadavre mumificate, rămase în poziția în care muriseră, dar și informații despre modul de viață al oamenilor din Imperiul Roman.
8. Păpușile spânzurate din Xochimilco, Mexic
Copacii de pe insulele artificiale din suburbia capitalei mexicane sunt plini de păpuși spânzurate. Inițial, ele aveau rolul de a proteja zona de spirite malefice, iar în prezent au devenit o atracție pentru turiștii care caută bizarul.
9. Osuarul din Sedlec, Cehia
Un candelabru baroc, confecționat din oase, atârnă deasupra a patru turnulețe gotice într-o micuță capelă romano-catolică situată sub biserica din Sedlec, Cheia.
Acest osuar conține scheletele a 40.000 de oameni din secolul al XVIII-lea, ale căror oase au fost aranjate artistic pentru a forma decorațiuni și mobilier pentru capelă.
Osuarul din Sedlec este printre cele mai vizitate atracții turistice din Republica Cehă, atrăgând anual peste 200.000 de vizitatori.
10. Pădurea sinucigașilor din Japonia
Această pădure deasă și frumoasă, de la poalele Muntelui Fuji, este cunoscută în Japonia drept „Pădurea Sinucigașilor”, din cauza numărului mare de sinucideri care au loc aici în fiecare an.
Din această cauză, mulți japonezi sunt convinși că pădurea este bântuită de spirite rele, care nu-și găsesc liniștea. Cu siguranță, un loc ce merita inlcusi pe lista de destinații de călătorie de groază.
11. Mumiile Ibaloi din Kabayan, Filipine
Mumiile Ibaloi, cunoscute drept „mumiile de foc”, au fost descoperite în văile muntoase din Kabayan, Filipine. Denumirea lor provine din procesul de mumificare, ce include uscarea cadavrelor la flacără deschisă. Astăzi, multe dintre mumii rămân neatinse, în locurile lor de odihnă inițiale.
12. Capela dos Ossos de lângă Lisabona, Portugalia
Capela dos Ossos (Capela Oaselor) intră și ea pe lista de destinații de călătorie de groază. A fost construită de călugării franciscani între anii 1460 și 1510 și a fost ridicată cu oasele a 5.000 de oameni.
Capela este așezată la intrarea în Biserica Sf. Francisc din Evora, la aproximativ 100 km. sud-est de Lisabona.
13. Cripta Capucinilor din Brno, Cehia
O angajată mătură printre mumii în mănăstirea Capucinilor din Brno, Cehia. În Cripta Capucinilor, călugări și susținători ai ordinului religios au fost îngropați până la finele secolului al XVIII-lea.
Datorită sistemului special de ventilație și compoziției rocii, unele trupuri s-au mumificat în mod natural.