5 cadouri incredibile primite de liderii lumii

În relațiile diplomatice, schimburile de cadouri sunt ceva obișnuit. De multe ori, nu este vorba doar de simple daruri, ci de obiecte care, prin simbolistica lor, transmit mesaje.

Cadourile diplomatice pot fi un simbol al păcii și unității dintre două națiuni, un semn de apreciere și mulțumire sau o declarație de superioritate sau chiar dispreț.

Oricare ar fi scopul lor, câteodată sunt atât de prost alese încât creează momente stânjenitoare. Știm că alegerea unui dar e un lucru dificil, însă aceste cadouri bizare reușesc să depășească orice imaginație.

1

O teacă pentru organul genital

Cadouri traznite - Printul Philllip
Soțul Reginei Elisabeta a II-a este venerat în insula Tanna. Foto: Vice

Pe Insula Tanna, din republica Vanuatu, există un cult religios foarte ciudat. Membrii lui îl venerează pe Prințul Phillip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ca pe o zeitate.

Totul a început la jumătatea secolului XX, când, nu se știe de ce, localnicii insulei au devenit convinși că Prințul Phillip este urmașul spiritual al unuia dintre strămoșii lor.

Pentru a-i aduce un omagiu, oamenii de pe insulă au fotografii înrămate ce-l înfățișează pe Phillip, arborează steagul Marii Britanii și decupează din ziare articolele despre „zeul” lor. Au atât de multă încredere în prinț încât se roagă la el pentru prosperitate, vreme bună și recolte bogate.

De-a lungul timpului, Prințul Phillip și oamenii de pe insulă și-au făcut reciproc diverse cadouri. Printre ele s-a numărat și o bâtă folosită la uciderea porcilor, cadou în schimbul căruia Phillip le-a dăruit localnicilor o fotografie cu autograf.

În 2010, Phillip a primit un alt cadou de la oamenii de pe Tanna – o teacă pentru organul genital.

2

Dragoni de Komodo pentru președinții americani

Cadouri traznite - Dragon Kmodo
Nu se știe dacă celor doi președinți le plăceau reptilele… Foto: Wikimedia

Dragonul de Komodo este animalul național al Indoneziei, iar a primi unul în dar este o mare onoare. În 1986, când președintele american Ronald Reagan a vizitat insula indoneziană Bali, președintele Suharto i-a făcut cadou o pereche de dragoni de Komodo.

Neavând vreo afinitate pentru reptile, ulterior Reagan a donat dragonii Grădinii Zoologice din Washington, DC. Patru ani mai târziu, în 1990, președintele Suharto a repetat figura, de această dată cu George H. W. Bush.

Din cauză că ambii dragoni erau masculi, Bush a „împrumutat” unul Grădinii Zoologice din Cincinnati. Acolo, animalul (botezat Naga) a fost folosit la împerechere, fiind tatăl a peste 32 de pui. A trăit 24 de ani și a fost vizitat de milioane de curioși.

3

O menajerie regală, cu creaturi exotice

Cadouri traznite - Menajeria regala
Pe vremea lui Henric al III-lea, Turnul Londrei era ca o grădină zoologică. Foto: The Paris Review

Turnul Londrei are o istorie zbuciumată și a fost un punct central al istoriei Angliei. Dar puțini știu că, la un moment dat, turnul a fost folosit pentru a găzdui o menajerie de animale.

Creaturile îi aparțineau Regelui Henric al III-lea, iar cele mai multe fuseseră primite în dar de la omologi străini. Totul a început cu trei leoparzi (sau lei, potrivit unor surse istorice), pe care Henric i-a primit de la Împăratul Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Roman.

Frederic tocmai ce devenise cumnatul lui Henric, iar cei trei leoparzi i-au fost dăruiți regelui englez în semn de apreciere și unitate.

Se pare că felinele au fost foarte importante pentru Henric, care le-a inclus pe blazonul său. De altfel, animalele apar și astăzi pe tricourile multor echipe sportive engleze. Aflând probabil de acest dar, și alți monarhi au ales să contribuie la colecția lui Henric.

Regele francez Ludovic al IX-lea i-ar dăruit un elefant african, iar Regele Haakon al IV-lea al Norvegiei – un urs polar. Ursul era ținut legat, dar din când în când i se dădea voie să înoate în râul Tamisa.

4

DVD-uri care nu funcționează

Cadouri traznite - Obama si Brown
Obama a ales un cadou foarte neinspirat pentru Brown. Foto: Wikimedia

Nu e un secret că, în timpul administrației Obama, relațiile diplomatice dintre SUA și Marea Britanie nu au fost dintre cele mai bune. Iar cadoul pe care președintele american i l-a făcut în 2009 premierului britanic Gordon Brown sigur nu a ajutat la îmbunătățirea situației.

În timpul întâlnirii dintre cei doi, a avut loc un tradițional schimb de cadouri. Intenționat sau nu, Obama i-a dăruit lui Brown o colecție de 25 de DVD-uri cu filme clasice americane, printre care Cetățeanul Kane și Nașul. Cadoul ar fi fost unul acceptabil, dacă n-ar fi existat două probleme majore.

În primul rând, SUA și Marea Britanie au coduri de regiune diferite pentru DVD-uri, astfel că DVD-urile din SUA nu pot fi vizionate în Marea Britanie. În al doilea rând, în comparație cu darul lui Obama, cel al lui Brown valora… 16.000 de dolari.

În schimbul DVD-urilor, Obama a primit o biografie a lui Winston Churchill și un suport de stilou sculptat în lemn.

5

Rămășițele lui Napoleon al II-lea

Cadouri traznite - Napoleon al II lea
Pentru a-și spori susținerea în Franța, Hitler a încercat o manevră care a eșuat lamentabil. Foto: Rare Historical Photos

Fiul lui Napoleon Bonaparte, Napoleon al II-lea, a avut o carieră mai degrabă neinteresantă, dar și o viață foarte scurtă. A murit în 1832, la doar 21 de ani, și a fost înmormântat în Austria.

Aproximativ un secol mai târziu, în 1940, Adolf Hitler șoca Europa occidentală, invadând Olanda, Belgia și Franța în doar câteva luni. Franța a fost divizată în două: nordul, militarizat de Germania, și regimul-marionetă de la Vichy, condus de Philippe Petain, în sud.

Hitler avea mare nevoie să-și întărească autoritatea în zonă, iar, pentru a reuși asta, era important ca Petain să câștige susținerea poporului francez.

Astfel, ca semn de solidaritate și susținere față de poporul francez, Hitler a decis să trimită la Paris un cadou diplomatic neobișnuit: rămășițele lui Napoleon al II-lea.

Din păcate pentru Hitler, cadoul nu a avut efectul scontat; dimpotrivă, a stârnit o criză politică la Vichy. În prezent, rămășițele lui Napoleon al II-lea se află la Hotel des Invalides, aceeași clădire unde se află și mormântul tatălui său.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

„Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 cadouri incredibile primite de liderii lumii”

  1. A fost depus în Domul Invalizilor, DOAR corpul său. Inima a rămas în Viena, în Augustinerkirche (Biserica Ordinului Călugărilor Augustini), în care se află Capela Loreto, unde au fost depuse 54 de inimi aparţinând membrilor familiei imperiale a Dinastiei de Habsburg.

    Răspunde

Lasă un comentariu