fbpx

5 adevăruri surprinzătoare despre dragonii de Komodo

Aceste bestii uriașe prosperă de milioane de ani în climatul fierbinte al Indoneziei și au dat naștere unor mituri de proporții fantastice. În cele ce urmează, vei face cunoștință cu dragonii de Komodo, cele mai mari șopârle din lume.

1. Dragonii de Komodo provin din Australia

dragonii de Komodo
Dragonii de Komodo erau doar subiect de legendă, până când, la începutul secolului XX, exploratorii au confirmat că aceste bestii uriașe există cu adevărat. Foto: Shutterstock

Deși sunt celebri pentru că trăiesc în regiunea indoneziană Komodo și pe insulele înconjurătoare, dragonii de Komodo provin, de fapt, din Australia. Potrivit fosilelor descoperite, dragonii de Komodo (Varanus komodoensis) au plecat din Australia și și-au găsit calea până în insulele indoneziene, sosind pe Insula Flores cu aproximativ 900.000 de ani în urmă, după cum precizează LiveScience.

Paleontologul Tim Flannery spune că dragonul de Komodo ar fi putut să dispară din Australia cu aproximativ 50.000 de ani în urmă, eveniment ce coincide cu sosirea oamenilor pe continent. Dragonul mai există doar pe câteva insule izolate, iar specia este considerată acum vulnerabilă.

2. Dragonii de Komodo sunt veninoşi

Pentru o lungă perioadă, s-a crezut că mușcătura dragonului de Komodo era atât de periculoasă din cauza cantității mari de bacterii din gura animalului. Ca necrofag, credeau biologii, mușcătura sa trebuie să fie plină cu microorganisme de pe carnea în putrefacție, care ar infecta orice victimă.

Însă adevărul a fost descoperit de Bryan Fry, specialist în venin și cercetător de la Universitatea din Melbourne, Australia, care a observat că dragonul de Komodo este, într-adevăr, una dintre puținele reptile veninoase de pe planetă.

dragonii de Komodo
Abia recent s-a descoperit că dragonul de Komodo este veninos. Foto: Shutterstock

Abia în 2009 mitul care dura de decenii întregi referitor la felul în care dragonii își ucid prada a fost înlocuit de adevăr, mulțumită, în mare parte, cercetărilor lui Fry.


Știai că…

  • Dragonul de Komodo a inspirat filmul „King Kong”?

Potrivit National Geographic, echipa a descoperit că veninul dragonului scade cu rapiditate tensiunea arterială, grăbește hemoragia și bagă victima în stare de șoc, făcând-o prea slabă pentru a mai lupta.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Unii compuși din venin – cei care reduc presiunea sanguină – sunt la fel de puternici precum cei care se găsesc la cei mai veninoși șerpi din lume, taipanii continentali din Australia de Vest.

dragonii de Komodo
Craniul unui varan. Dinții sunt curbați spre interior, pentru a apuca mai bine prada. Foto: Wikimedia

Totuși, spre deosebire de un șarpe, care injectează veninul în victimă prin colții săi ascuțiți, veninul dragonului de Komodo se scurge în rănile mari pe care le provoacă animalului ghinionist pe care se întâmplă să îl atace.

Prada ar putea să scape din ghearele dragonului, însă nu va scăpa de veninul care, în cele din urmă, o va doborî. Până atunci, dragonul de Komodo își urmărește îndeaproape prada, luând urma victimei sale cu simțul olfactiv foarte dezvoltat.

3. Animalul care a inspirat „King Kong”

Unele mituri despre dragonii de Komodo s-au perimat, în timp ce altele au creat opere de ficțiune și mai interesante. Dragonul de Komodo a inspirat filmul „King Kong”.

BBC Wildlife explică:

În 1912, Steyn van Hensbroek, un militar olandez, a vizitat insula Komodo, a împușcat un dragon și a trimis pielea animalului naturalistului Peter Ouwens, care a scris prima lucrare științifică despre aceste șopârle masive. 14 ani mai târziu, americanul Douglas Burden a pornit către Insulele Sunda de Jos din Indonezia ca să captureze 12 șopârle gigantice pentru Muzeul American de Istorie Naturală. Memoriile privitoare la expediție, intitulate „Șopârlele-Dragon din Komodo”, au avut drept rezultat nașterea acestei porecle, iar poveștile din carte privitoare la aventurile și confruntările cu această bestie venerabilă au inspirat filmul „King Kong”.

dragonii de Komodo
Dragonul de Komodo era învăluit în mister, până când exploratorii s-au decis să încerce să confirme existența acestei bestii preistorice feroce. Foto: Shutterstock

Se spune că rolul feminin principal al filmului a fost inspirat de soția lui Burden, care l-a însoțit în timpul expediției sale în Indonezia.

Între timp, intriga care înfățișa această maimuță imensă care este transportată în New York a fost inspirată de faptul că Burden a adus înapoi doi dragoni de Komodo vii pentru Grădina Zoologică din Bronx.

Se spune că până și litera „K” din numele de „King Kong” a fost inspirată de „K”-ul din denumirea dragonului de Komodo.

4. Dragonii de Komodo pot înghiți o cantitate aproape egală cu propria lor greutate la o singură masă

Dragonii de Komodo sunt masivi și un apetit pe măsură. Când aceste șopârle se pun pe mâncat, sunt capabile să înghită o cantitate egală cu 80% din propria lor greutate.

Festinul și digestia lentă fac ca, după ce au mâncat, dragonii de Komodo să se ducă să se întindă la soare, iar căldura ajută la funcționarea corespunzătoare a sistemului digestiv.

varani
Dragonii de Komodo pot să mănânce atât de mult la o singură masă, încât poate să treacă și o lună înainte să aibă nevoie de o nouă pradă. Foto: Shutterstock

După ce masa este digerată, dragonul de Komodo regurgitează un compus gastric. Precum cele regurgitate de bufnițe, acest amestecuri conțin coarne, păr, dinți și alte bucăți din pradă care nu pot fi digerate.

Fiindcă metabolismul lor este destul de lent și pot înghiți atât de mult la o singură masă, dragonii de Komodo pot supraviețui mâncând o  dată pe lună.

5. Dragonii de Komodo „jefuiesc” morminte

Dragonii de Komodo nu vânează întotdeauna ca să mănânce – ba chiar o fac destul de rar. În schimb, se hrănesc cu stârvuri. Pot detecta un hoit de la distanța de 10 kilometri.

Din nefericire pentru oamenii care trăiesc printre dragoni, aceștia se pot hrăni cu cadavrele recent îngropate. Prin urmare, locuitorii din Komodo își îngroapă morții în lut, nu în nisip, și pun bolovani mari pe morminte, ca măsură de precauție.

varani
Dragonii de Komodo își depun ouăle astfel încât puii să eclozeze în luna aprilie, când există o sumedenie de insecte cu care se pot hrăni. Foto: Shutterstock


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>