7 simboluri celebre și originile lor surprinzătoare

Simbolurile ne guvernează viața. Semnele încărcate de semnificație sunt atât de puternice, încât schimbă lumea, la propriu. Simboluri celebre care ne unesc sau ne despart, ne transformă în prieteni sau dușmani. Simbolurile ne liniștesc sau ne agită.

Imaginează-ți următoarele scenarii: pe clădirea primăriei din orașul tău, un necunoscut desenează o svastică mare. Sau: pe biserica din centru, cineva desenează o cruce întoarsă. Previzibil, reacția de indignare a publicului ar fi vehementă.

De ce? Pentru că încărcătura emoțională a acestor simboluri celebre este extrem de puternică. În fiecare zi întâlnim simboluri, dar în cele mai multe cazuri alegem doar să le vedem, mai degrabă decât să le înțelegem sensul.

În acest articol îți prezentăm o listă cu șapte astfel de simboluri celebre și semnificațiile lor.

1

Simbolul peștelui și al creștinismul

Simboluri - Pestele
Foto: Wikimedia

E posibil să fi remarcat aceste simboluri lipite pe spatele mașinilor și să te fi întrebat ce înseamnă. Cele două arcuri care se intersectează formând imaginea unui pește sunt asociate cu creștinismul și cu Isus Hristos.

Simbolul se numește „ichtus” de la cuvântul grecesc „ikhthýs”, care înseamnă „pește”. Deși au origini precreștine, aceste simboluri au fost folosite pentru prima oară în arta și literatura creștină începând cu secolul II după Hristos. „Ichthus” provine de la I-ēsous Ch-ristos th-eou hy-ios sōtēr, care înseamnă „Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu Salvatorul”.

2

Simboluri celebre: Femei versus bărbați

Simboluri - Barbat - femeie
Foto: Tuts Plus

Aceste două simboluri sunt utilizate în întreaga lume. Simbolul masculin reprezintă planeta Marte, înfățișată adesea ca purtând un scut și o sabie. Simbolul feminin reprezintă planeta Venus, înfățișată ca o oglindă de bronz cu mâner.

Surprinzător, cele două simboluri au fost utilizate prima oară de botanistul Carl Linnaeus în 1751, pentru a reprezenta sexul plantelor.

3

Bluetooth și dinții albaștri

7 simboluri celebre și originile lor surprinzătoare
Numele lui Harald Gormsson, zis Blåtand („Dinte albastru”) stă la originea simbolului Bluetooth. Foto: Wikimedia

Bluetooth („Dinte albastru”, tradus mot-a-mot în limba română) este unul dintre cele mai populare simboluri. Prezent pe toate telefoanele, a fost denumit așa după regele danez Harald Gormsson.

„Bluetooth” este traducerea în engleză a cuvântului scandinav „Blåtand/Blåtann”, porecla regelui viking. Harald a rămas în istorie pentru că a reușit să unească teritoriile ocupate astăzi de Norvegia, Suedia și Danemarca, dar și pentru pasiunea lui pentru coacăze.

De la această pasiune, dinții regelui aveau frecvent culoarea albastră, de unde și porecla Bluetooth („Dinte albastru”) .

4

Pauza

Simboluri - Buton pauza
Foto: Pinterest

Dacă trebuie să te întrerupi atunci când asculți muzică sau te uiți la un film, butonul de „pauză” e foarte util. Toată lumea care a folosit vreodată o telecomandă știe că „pauza” este reprezentată prin două linii paralele, dispuse vertical.

Puțini știu, însă, că aceste simbol este unul dintre cele mai vechi instrumente lingvistice din istorie. Se numește cezură, care este pauza ritmică din mijlocul unui vers. Are rolul de a împărți versul în părți egale, pentru a ușura recitarea.

5

Simboluri celebre: Pornit/oprit

Simbolul „pornit/oprit” este prezent pe toate electronicele și electrocasnicele. De unde provin aceste simboluri?

Simboluri - Pornit - oprit
Foto: Public Domain Pictures

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inginerii au început să utilizeze coduri binare pe butoanele de alimentare și comutatoare. „1” însemna că butonul sau comutatorul era apăsat, iar „0” însemna că butonul sau comutatorul nu era apăsat.

Ulterior, Comisia Internațională Electrotenică a combinat cele două simboluri într-unul singur, un semicerc cu o linie verticală. De atunci, aceste simboluri sunt folosite în întreaga lume.

6

Simbolul „Pericol biologic”

Faimosul simbol, popular inclusiv în rândul amatorilor de tatuaje, a fost introdus de Dow Chemical Company în 1966. Simbolurile erau aplicate de companie pe containerele care conțineau substanțe periculoase sau toxice, iar astăzi este folosit peste tot în lume.

Simboluri - substante periculoase
Foto: Industrial Odor Control

Potrivit lui Charles Baldwin, creatorul simbolului, compania dorea să marcheze produsele periculoase cu un semn memorabil, dar fără vreo semnificație aparte. „Voiam să le explicăm noi oamenilor ce semnificație are”, afirma Baldwin.

7

Simboluri celebre: Mitsubishi

Simboluri - Mitsubishi
Foto: Picquery

Istoria Mitsubishi Motors a început în 1870. La acea vreme, însă, compania nu construia automobile, ci activa în domeniul naval și se numea Tsukomo Shokai. Compania a fost înființată de tânărul antreprenor japonez Yataro Iwasaki, cel care a conceput și logoul ei.

Iwasaki a combinat emblema familiei sale (alcătuită din trei diamante) și emblema clanului Tosa (alcătuită din trei frunze de stejar unite) și astfel a obținut sigla formată din trei diamante unite, care a fost înregistrată în 1941.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu