5 ființe cu adevărat bizare, creații nebunești ale naturii

Creatorii filmelor SF și fantasy își imaginează și transpun în operele lor ființe ipotetice dintre cele mai bizare. Totuși, nu avem nevoie de ficțiune ca să observăm animale ce par să vină din alte lumi.

Pentru asta există natura: de la pești care se topesc, la păianjeni cu cap de iepure, aceste ființe ciudate ne demonstrează că imaginația nu are limite în lumea naturală.

1

Peștii care se topesc

Pesti care se topesc
O creatură a abisului: peștele-melc din Groapa Atacama. Foto: livescience.com

În 2018, o expediție științifică a coborât o sondă de explorare în Groapa Atacama, la adâncimea de 7.5 kilometri. Situată pe coasta statului Peru, Groapa Atacama este una dintre cele mai adânci gropi subacvatice de pe Terra.

Acolo, cercetătorii au descoperit și filmat trei specii de pește-melc, necunoscute până atunci. În pofida adâncimii mari, în Groapa Atacama trăiesc numeroase nevertebrate și se pare că peștele-melc este cel mai mare prădător din zonă.

A descoperi un pește care trăiește la asemenea adâncimi este un lucru remarcabil, ținând cont că presiunea de acolo ar putea ucide pe loc un om. Însă peștele-melc se simte ca acasă în abisul Gropii Atacama.

Pentru a supraviețui la adâncimi atât de mari, peștele-melc a dezvoltat un corp maleabil, aproape lipsit de structură solidă. Cele mai dure părți ale corpului său sunt dinții și oasele urechii.

Această fragilitate îi dă o rezistență remarcabilă, însă doar la adâncimi și presiuni mari. Exemplarele prinse și aduse la suprafață de cercetători s-au dezintegrat atât de rapid, încât au dat impresia că s-au topit.

2

„Creierul” gelatinos din Canada

În 2017, într-o lagună din cea mai vestică provincie canadiană, Columbia Britanică, a ieșit la suprafață o creatură ciudată, ceva ce semăna cu un creier uman combinat cu o masă de jeleu.

După ce au analizat creatura, oamenii de știință au descoperit că aceasta era, de fapt, o colonie de vietăți microscopice numite zooide. În jargonul științific, colonia asemănătoare cu un creier este denumită briozoar.

Creierul gelatinos
Bizarul briozoar. Foto: National Geographic

Este posibil ca aceste creaturi să fie o specie invazivă. Datorită culorii maro închis, colonia seamănă cu o piatră și este greu de detectat în apele întunecate.

De altfel, briozoarul din Canada a fost descoperit doar după ce nivelul apei a scăzut suficient de mult pentru ca acesta să devină vizibil.

Deși nu se cunosc foarte multe despre aceste creaturi bizare, se estimează că există de cel puțin 470 de milioane de ani.

3

Homarul albastru

Homar albastru
Norocosul homar albastru. Foto: National Geographic

În 2017, un pescar de homari din SUA a descoperit în plasa de pescuit un exemplar nemaivăzut: un homar albastru. Botezat Norocosul, crustaceul a ajuns într-un centru de cercetare științifică, evitând finalul tradițional al homarilor, oala cu apă fiartă.

Oricât de neobișnuit ar părea, câte un astfel de homar apare o dată la câțiva ani. Potrivit cercetătorilor, culoarea neobișnuită a Norocosului se datorează astaxantinei, un pigment care își schimbă culoarea în funcție de mediul înconjurător.

De obicei, homarii sunt maro. Ei se colorează în roșu aprins atunci când apa clocotită în care sunt scufundați interacționează cu pigmentul.

În cazul Norocosului, experții sunt de părere că nuanța de albastru s-ar putea datora nivelului scăzut de astaxantină. Deși pare greu de crezut, homarii pot avea și alte culori ieșite din comun, precum galbenul aprins, sau pot fi chiar multicolori.

Cel mai rar tip de homar este cel alb, a cărui culoare este cauzată de o mutație genetică.

4

Păianjenul cu cap de iepure

În 2017, Andreas Kay, un cercetător care explora pădurea amazoniană, a întâlnit o creatură minusculă, cu aspect ciudat. Creatura semăna cu un păianjen cu cap de iepure și avea mărimea unei unghii.

Paianjen cap de iepure
Foto: sciencealert.com

Deși specia este cunoscută încă din 1959, păianjenul-iepure a fost studiat prea puțin până acum. Cercetătorii cred că, cel mai probabil, aspectul de iepure slujește unui scop important.

Cele două urechi false și ochii galbeni falși ar putea fi o cale de a ține la distanță prădătorii.

5

Colonia pyrosoma

În 2018, scufundătorii care făceau filmări subacvatice lângă Insula White, din Noua Zeelandă, au fost surprinși de o creatură fantomatică. Era vorba de un tub lung de opt metri, care arăta ca un vierme uriaș.

Această entitate era o colonie de miliarde de vietăți, numite tunicieri, care se hrănesc cu plancton. Tunicierii arată ca niște cilindri minusculi, însă sunt organisme vertebrate complexe.

Pyrosoma
Foto: livescience.com

Abilitatea tunicierilor de a se clona la nesfârșit face ca aceste colonii să fie, practic, nemuritoare. O coloniile de tunicieri precum cea descoperită în Noua Zeelandă se numește pyrosoma și poate atinge lungimea de 18 metri.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu