Homarul albastru, unul dintre cele mai rare crustacee, costă 500 de dolari bucata

Deși homarii albaștri se vând și cu 500 de dolari bucata, aceste exemplare sunt atât de rare, încât de prea puține ori sfârșesc în farfurie. În schimb, ajung la zoo.

În mare trăiesc multe animale viu colorate, nu niciunul nu seamănă cu homarul albastru. Șansele de a da peste un asemenea exemplar sunt foarte mici: unu la două milioane.

Homarii albaștri sunt greu de găsit. Foto: Gary Lewis / Getty Images

În mod obișnuit, homarii sunt maronii, au nuanțe de verde închis sau chiar bleumarin intens. Dar, în cazuri extrem de rare, aceste crustacee prezintă nuanțe stridente de galben, roz și albastru strălucitor.

Chiar dacă raritatea i-a transformat în delicatese apreciate, mulți pescari s-au văzut nevoiți să-i elibereze în ultimii ani din cauza că efectivele de homari sunt în scădere.

În iulie 2020, angajații unui restaurant din Ohio, SUA, au făcut senzație pe internet cu fotografiile în care au surprins un homar albastru descoperit între fructele de mare livrate de furnizor.

Șansele de a prinde un homar albastru sunt de aproximativ unu la două milioane. Totuși, există exemplare chiar mai rare decât homarii albaștri. Foto: Institutul Homarului / Universitatea din Maine

Localnicii i-au felicitat pe angajați pentru că au trimis trimis homarul albastru la o grădină zoologică, în loc să îl fiarbă. Totuși, în pofida impactului vizual, misterul din spatele coloritului homarului albastru atrage atenția și mai mult.

De ce există homari albaștri?

Aspectul neobișnuit îl face pe homarul albastru să pară din altă specie, dar aceste exemplare sunt doar o variantă a unui homar american sau european obișnuit.

Homarii americani (Homarus americanus) sunt de obicei maronii, verzi sau portocalii. Homarii europeni (Homarus gammarus) au culoare bleumarin închis sau violet.

Nuanța lor unică este consecința unei anomalii genetice care are ca rezultat supraproducția unei anumite proteine. Deoarece homarii albaștri sunt extrem de rari, experții presupun că probabilitatea apariției acestei anomalii de colorare este de unu la două milioane.

Așa rari cum sunt, homarii albaștri pot fi văzuți în special în jurul coastelor atlantice ale Americii de Nord și ale Europei.

Dar homarii albaștri trăiesc și în alte părți ale lumii, cum ar fi Australia și chiar în unele zone de apă dulce. Defectul genetic care duce la apariția homarilor albaștri are ca rezultat și alte culori, chiar mai rare.

Potrivit Institutului Homarului de la Universitatea din Maine, șansele apariției unui homar galben sunt chiar mai mici, de unu la 30 de milioane. Mergând și mai departe, trebuie spus că există o șansă de unu la 50 de milioane de a prinde un homar în două culori.

Șansele de a găsi un homar precum acesta sunt de unu la 50 de milioane. Foto: Facebook

Prin comparație, posibilitatea de a găsi un homar albinos sau „de cristal” – așa cum au făcut doi pescari din Anglia în 2011 și un alt pescar din Maine în 2017 – este de unu la 100 de milioane.

Viața unui homar (albastru)

Aspectul atrăgător al homarului albastru creează diferențe doar la nivelul învelișului. Există speculații că homarii albaștri sunt mai agresivi decât homarii de culoare obișnuită, deoarece învelișul lor strălucitor îi face mai sensibili la prădători.

Homarii au în total zece membre și sunt strâns înrudiți cu creveții și cu crabii. La fel ca homarii obișnuiți, homarii albaștri își folosesc cleștii puternici pentru a se hrăni cu moluște, pești și diferite alge marine.

Chiar dacă par amenințători din cauza cleștilor, homarii nu sunt periculoși pentru om. De asemenea, homarii albaștri au vederea slabă, dar acest neajuns le întărește mirosul și gustul.

Totuși, văzul subdezvoltat nu îi împiedică să-și găsească perechi. Homarii se reproduc depunând ouă, pe care femela le poartă pe abdomen timp de un an, apoi le eliberează ca larve.

Larvele încep să-și schimbe exoscheletul pe măsură ce cresc. Dacă trec de pericolele „copilăriei”, homarii pot trăi chiar și 50 de ani.

Nu se știe când și unde a fost prins primul homar albastru, însă aceste animale uimitoare au început să devină celebre în anii 2010, când pe internet s-au viralizat mai multe fotografii.

Cât de valoroși sunt homarii albaștri?

Unii susțin că homarul albastru are un gust mai dulce decât homarul obișnuit, dar este probabil doar un truc de marketing. Foto: Richard Wood / Flickr

Homarii albaștri sunt mai prețioși decât homarii obișnuiți doar datorită rarității lor. Raritatea generează o valoare monetară mai mare, iar homarul albastru nu face excepție.

Deși nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru, unii iubitori de fructe de mare cred că homarii albaștri au un gust mai dulce decât homarii obișnuiți.

Acesta poate fi motivul pentru care restaurantele din SUA oferă chiar și 500 de dolari pentru un singur exemplar.

Dar homarii nu au fost întotdeauna considerați o mâncare scumpă. În Europa, în a doua jumătate a secolului XIX, oamenii considerau homarul „mâncare de țărani” și chiar îl foloseau ca îngrășământ.

De cealaltă parte a Atlanticului, în SUA, homarul era văzut chiar mai rău: era folosit ca hrană pentru deținuți, ca formă de pedeapsă. În cele din urmă, autoritățile americane au adoptat legi prin care au interzis ca de deținuții să mai fie „umiliți” astfel.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu