Cum ne „influențăm” propriul creier: 9 exemple interesante

Creierul este cel mai misterios organ din corpul uman. Căutând să-i descifrăm funcțiile, suntem uimiți de fiecare dată de complexitatea acestui „computer biologic”.

Iată unele dintre cele mai importante descoperiri de dată recentă ale celor care își dedică viața înțelegerii creierului uman. Suntem convinși că unele te vor surprinde.

1

Lipsa cronică de somn înrăutățește memoria

Insomnie
Foto: Mental Daily

Îți place să citești sau să înveți până noaptea târziu? Ei bine, ar fi recomandabil să nu o mai faci. Deși crezi că acumulezi mai multe informații, e bine să știi că lipsa de somn poate avea exact efectul contrar.

Oamenii de știință de la Universitatea Berkley din California au găsit dovezi convingătoare că lipsa somnului poate înrăutăți memoria și poate cauza boala Alzheimer.

Dacă dormim o noapte întreagă, celulele cerebrale înlătură compușii toxici periculoși pentru creier. Dacă o persoană nu doarme destul, acest lucru are un efect devastator asupra celulelor creierului.

2

Stresul prelungit distruge creierul

Stresul este un element frecvent în viața modernă, dar ar fi bine să găsim o cale de a-l evita. Scăderea capacității de memorare, de învățare, dar și un autocontrol mai slab – toate acestea sunt consecințele stresului cronic.

Mai mult, persoanele care suferă de stres cronic sunt irascibile, anxioase, tensionate și au o capacitate redusă de concentrare.

3

Dragostea și ura au multe în comun

Oamenii de știință britanici au descoperit că dragostea și ura își au originea în aceeași regiune a creierului. Totuși, spre deosebire de ură, dragostea reduce semnificativ activitatea zonelor responsabile de judecată și gândirea logică.

4

Creierul este foarte sensibil la deshidratare

Deshidratare
Foto: Column Life

Creierul nostru este format în proporție de aproape 80% din apă. De aceea, chiar și o scădere moderată a hidratării (aproximativ 2%) reduce puterea de concentrare și vigilența.

Aceasta duce la deteriorarea memoriei pe termen scurt și a altor abilități cognitive. Așadar, dacă respectăm recomandarea de a consuma doi litri de apă pe zi, ne vom face creierul „fericit”.

5

Sarcina schimbă structura creierului mamei

Oamenii de știință au dovedit că sarcina reduce cantitatea de materie cenușie din unele zone ale creierului. Este vorba de zonele responsabile cu cogniția socială și cu abilitatea de a înțelege alți oameni.

Acest lucru este necesar pentru a întări legătura mamă-copil, pentru a o ajuta pe mamă să înțeleagă nevoile copilului și pentru a observa posibile pericole externe.

6

Cantitățile mari de zahăr dăunează performanțelor creierului

Zahar
Foto: metro.co.uk

Cantitățile mari de fructoză din mâncare reduc capacitatea de învățare, de reținere a informației și de concentrare. Asta, pentru că zahărul în exces distruge conexiunile neuronale.

Oamenii de știință atrag atenția că zahărul produs industrial (care se găsește în băuturi răcoritoare, condimente, sosuri și mâncare pentru copii) este foarte dăunător.

Totuși, produsele care conțin acizi grași Omega 3 (grăsime de pește, nuci și ulei de pește) pot reduce efectele negative ale consumului de zahăr.

7

Dragostea dintre doi iubiți și sentimentele materne sunt foarte similare

Dacă studiem activitatea cerebrală, vom descoperi că relațiile romantice și sentimentele materne sunt foarte asemănătoare. Atât dragostea între iubiți, cât și dragostea maternă activează zonele responsabile cu formarea afecțiunii.

Cu toate acestea, există și diferențe. De exemplu, dragostea pasională activează zonele din creier legate de excitația sexuală. În acest context, sentimentul de anxietate și de frică scade, lăsând loc sentimentului de euforie.

8

Practicarea picturii îmbunătățește funcționarea creierului

Un studiu a arătat că practicarea picturii și contemplarea operelor de artă îmbunătățesc interacțiunea dintre zonele creierului și îi încetinesc îmbătrânirea.

Pictura
Foto: Shutterstock

Totuși, dintre cele două, se pare că pictura este cea mai eficientă. Asta au descoperit oamenii de știință în urma unui studiu realizat pe persoane cu vârste cuprinse între 62 și 70 de ani.

O parte dintre aceștia au urmat cursuri de pictură, iar ceilalți au făcut un curs de istoria artei. Analiza a arătat că pictura a dat cele mai bune rezultate.

9

Lectura este sportul perfect pentru creier

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au dovedit că procesul de lectură antrenează abilitățile cognitive ale creierului. De asemenea, cititul activează zone care nu sunt folosite cu alte ocazii.

Când citim, sângele pătrunde în zone ale creierului responsabile cu concentrarea și cogniția. Important este, de asemenea, că acest efect nu apare când atunci când ne uităm la televizor sau când ne jucăm jocuri video.

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Cum ne „influențăm” propriul creier: 9 exemple interesante”

Lasă un comentariu