X-37B, un avion cu o misiune secretă, zboară în jurul Pământului de 719 zile

Un avion militar fără pilot, propulsat cu energie solară, tocmai a doborât recordul de timp petrecut în zbor, orbitând Pământul de mai bine de 719 zile.

Cunoscut sub denumirea de X-37B, avionul spațial aparține Forțelor Aeriene ale SUA, iar aceasta este a cincea misiune a sa, Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5). Cu toate acestea, scopul misiunii sale rămâne secret, potrivit CNET.

X-37B fotografiat în martie 2010, înainte de primul zbor. Foto: Boeing

La 26 august 2019, avionul a depășit recordul stabilit de misiunea anterioară, OTV-4, când a rămas în aer timp de 717 zile, 20 de ore și 42 de minute. Acum suntem aproape de sfârșitul celei de-a 719-a zi a avionului pe orbită în OTV-5.

Așadar, ce face X-37B „acolo sus”?

Ei bine, cu excepția Forțelor Aeriene americane, nimeni nu știe cu siguranță. Și chiar dacă nu evită să vorbească despre avion, liderii militari folosesc termeni foarte generali.

Iată câteva lucruri care se știu despre avion: X-37B arată ca o versiune mai mică a vechii navete spațiale a NASA, iar Forțele Aeriene ale SUA au cel puțin două aeronave alimentate cu energie solară, ambele construite de Boeing.

Această ultimă misiune a fost lansată pe 7 septembrie 2017 de o rachetă SpaceX Falcon 9 și este încă în desfășurare. Nu este clar când va ateriza avionul X-37B, dar când va face acest lucru, va rula pe pistă pe propriile sale roți, după cum se poate vedea în videoclipul de mai jos.

Conform Forțelor Aeriene, obiectivele principale ale X-37B sunt „cercetarea tehnologiilor spațiale reutilizabile” și „efectuarea de experimente ale căror rezultate care pot fi studiate pe Pământ”.

Totuși, oficialii americani evită subiectul experimentelor efectuate pe orbită. Acest lucru a dat naștere unor speculații că armata SUA ar putea testa un motor electromagnetic spațial, așa-numitul EM Drive: un sistem ipotetic de propulsie fără combustibil, care a fost studiat de NASA și pe care China susține că deja l-a testat.

Alte speculații avansează ideea că avionul X-37B ar putea fi folosit la testarea armelor sau pentru operațiuni de supraveghere de pe orbită, deși Forțele Aeriene au negat în 2010 că programul ar avea vreo „capacitate ofensivă”.

„Programul sprijină reducerea riscului tehnologic, experimentarea și dezvoltarea conceptelor operaționale”, a afirmat un purtător de cuvânt la acea vreme.

Avionul spațial este pregătit pentru decolare. Foto: Boeing

Cu greu am putea formula o declarație mai vagă…

Indiferent care este misiunea avionului, acesta a fost proiectat inițial pentru un zbor pe orbită de doar 270 de zile, astfel că faptul că a reușit să petreacă în zbor un interval mai mult decât dublu este o realizare remarcabilă pentru o aeronavă cu energie solară.


Citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „X-37B, un avion cu o misiune secretă, zboară în jurul Pământului de 719 zile”

  1. :))))))
    ”…reducerea riscului tehnologic, experimentarea și dezvoltarea conceptelor operaționale…”… Nici Iliescu nu s-ar putea exprima mai ambiguu… Aproape că ar deveni gelos dacă ar citi fraza asta… :)))))

    Răspunde

Lasă un comentariu