Supersonic! 11 cele mai rapide avioane de luptă

Aviația s-a dezvoltat enorm de când pionierii acestui domeniu au realizat primul zbor cu un aparat mei greu decât aerul, în 1903. A trecut mai mult de un secol de la acea dimineață din Kitty Hawk, când Wilbur și Orville Wright ridicau de la sol primul lor avion.

De atunci, inginerii au creat avioane care pot zbura mai sus și mai repede decât își imaginaseră vreodată frații Wright, Aurel Vlaicu și ceilalți deschizători de drumuri din domeniul aviației din întreaga lume.

Iată 11 dintre cele mai rapide avioane de luptă.

1

F-35 Lightning 2

F-35 Lightning 2 este avionul de luptă de generație viitoare al forțelor aeriene ale SUA, fiind considerat cel mai avansat avion de acest tip dezvoltat până acum.

Proprietățile avionului cu un singur loc și un singur motor includ abilități avansate de zbor nedetectabil în combinație cu senzori îmbunătățiți.

F-35 are viteza maximă de 1.6 Mach, adică de 1.6 ori viteza sunetului sau aproximativ 1.930 de kilometri pe oră. Deși se laudă cu abilități fără egal, programul F-35 a fost afectat de întârzieri și depășiri de buget.

Însă aceste avioane vor înlocui avioanele vechi ale Forțelor Aeriene ale SUA, ale Marinei și ale forțelor de pușcași marini.

2

Suhoi Su-27 Flanker

cele mai rapide avioane de luptă
Foto: Pinterest

Suhoi Su-27 este un avion cu două motoare, construit pentru fosta URSS, în încercarea de a depăși avioanele americane similare. Avionul a zburat pentru prima dată în mai 1977 și a intrat oficial în dotarea forțelor aeriene sovietice în 1985.

Avionul poate ajunge la viteza maximă de Mach 2.35 (2.500 de kilometri pe oră), adică de 2.35 ori viteza sunetului.

Su-27 și-a câștigat reputația de a fi unul dintre cele mai capabile avioane de luptă ale timpului său, și unele dintre aceste avioane încă sunt folosite de armata Rusiei, Belarusiei și Ucrainei.

Americanii și rușii au proiectat cele mai rapide avioane de luptă

3

F-111 Aardvark

cele mai rapide avioane de luptă
Foto: Pinterest

Iată al treilea avion de pe lista noastră cu cele mai rapide avioane de luptă. F-111 Aardvark a fost un avion de bombardare strategică dezvoltat în anii ’60 de General Dynamics.

Avionul cu două locuri a intrat în uz ca parte a forțelor aeriene ale SUA în 1967, și a fost folosit pentru campanii de bombardament strategic, misiuni de recunoaștere și război electronic.

F-111 putea să zboare la viteze de Mach 2.5 (2.655 de kilometri pe oră), sau de 2.5 ori viteza sunetului. Avionul a fost larg folosit în timpul războiului din Vietnam și a fost retras din uz în 1998.

4

F-15 Eagle

cele mai rapide avioane de luptă
Foto: Pinterest

F-15 Eagle este un avion de luptă tactic, cu două motoare, proiectat de McDonnel Douglas în 1967. Avionul poate zbura pe orice vreme și a fost proiectat pentru a menține superioritatea aeriană asupra forțelor inamice în timpul luptei aeriene, care implică deținerea unor poziții dominante în aer.

F-15 a zburat pentru prima dată în iulie 1972 și a intrat oficial în uzul forțelor aeriene ale SUA în 1976. F-15 poate zbura la viteze mai mari de Mach 2.5 (2.655 de kilometri pe oră) și este considerat unul dintre cele mai de succes avioane create vreodată.

F-15 va fi folosit de forțele SUA dincolo de anul 2025 și a fost exportat și în alte țări, inclusiv Japonia, Israel și Arabia Saudită.

5

Cele mai rapide avioane de luptă: MiG-31 Foxhound

Foxhound este un avion supersonic mare, cu două motoare gemene, proiectat pentru a intercepta avioanele străine la viteze mari.

Acest avion pentru două persoane a zburat pentru prima dată în septembrie 1975 și a fost introdus în uzul forțelor de apărare aeriană sovietice în 1982.

MiG-31 ajungea la viteza de Mach 2.83 (3.000 kilometri pe oră) și era capabil de viteze supersonice chiar și altitudini scăzute. Avionul încă se află în uzul forțelor aeriene din Rusia și Kazahstan.

6

XB-70 Valkyrie

cele mai rapide avioane de luptă
Foto: Pinterest

Acest mamut cu șase motoare a fost proiectat de compania North American Aviation la sfârșitul anilor ’50. Avionul a fost construit ca un prototip pentru un bombardier strategic dotat cu arme nucleare.

Avionul și-a atins viteza propusă pe 14 octombrie 1965, când a accelerat până la Mach 3.02 (3.219 kilometri pe oră), la o altitudine de 21.300 metri deasupra bazei Edwards a forțelor aeriene din California.

Aceste avioane au fost construite și folosite în cadrul testelor de zbor supersonic din 1964 până în 1969. Unul dintre prototipuri a fost pierdut în 1969 după o coliziune aeriană, însă celălalt prototip este expus pentru public la Muzeul Național al Forțelor Aeriene din Dayton, Ohio.

7

Cele mai rapide avioane de luptă: Bell X-2 „Starbuster”

cele mai rapide avioane de luptă
Foto: Pinterest

Bell X-2 era un avion de cercetare, propulsat de o rachetă și dezvoltat de către corporația Bell Aircraft împreună cu Forțele Aeriene SUA și Comitetul Național de Consiliere pentru Aeronautică (precursorul NASA) în 1945.

Avionul a fost construit cu scopul de a investiga problemele aerodinamice ale zborului supersonic cuprins între Mach 2 și Mach 3. X-2, poreclit „Starbuster”, a dus la bun sfârșit primul său zbor în noiembrie 1955.

Anul următor, în septembrie 1956, căpitanul Milburn Apt pilota avionul când a atins viteza de Mach 3.2 (3.370 de kilometri pe oră) la o altitudine de 19.800 de metri.

La scurt timp după ce a atins viteza maximă, Apt a încercat să întoarcă avionul aflat la o viteză care depășea Mach 3. Avionul a scăpat de sub control și încercările pilotului de a-și reveni din spirala descendentă au dat greș.

Acest accident tragic a pus capăt programului X-2, după un total de 20 de zboruri de testare.

8

MiG-25 Foxbat

cele mai rapide avioane de luptă
Foto: Pinterest

MiG-25 Foxbat Mikoian – Gurevici era proiectat pentru a intercepta avioanele inamice la viteze supersonice și pentru a face misiuni de recunoaștere. Avionul este unul dintre cele mai rapide avioane de luptă care au fost folosite vreodată.

MiG-21 a zburat pentru prima dată în 1964 și a fost folosit pentru prima dată de forțele de apărare aeriană sovietice în 1970. Avionul atingea viteza incredibilă de Mach 3.2 (3.524 de kilometri pe oră).

Foxbat încă este folosit în mod limitat de forțele aeriene ruse, însă este folosit și de alte țări, precum Algeria și Siria.

9

Cele mai rapide avioane de luptă - Lockheed YF-12

Foto: Pinterest

Lockheed YF-12 era un avion prototip dezvoltat de corporația Lockheed la sfârșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60. Acest avion masiv cu două locuri a fost construit pentru a intercepta avioanele inamice la viteza de Mach 3.

Testarea avionului a avut loc deasupra zonei Area 51, cea mai secretă locație a forțelor aeriene ale SUA, situată într-o zonă izolată din sudul statului Nevada.

Multe dintre zborurile YF-12 au fost folosite pentru a ascunde identitatea avionului de recunoaștere Lockheed A-12, care era testat în același timp pentru CIA.

YF-12 a zburat pentru prima dată în 1963 și a atins viteza de Mach 3.2 (3.330 de kilometri pe oră), la o altitudine de 24.400 de metri.

Forțele aeriene ale SUA au anulat până la urmă programul, însă YF-12 a executat un număr de zboruri de cercetare pentru forțele aeriene și NASA până în 1978.

10

SR-71 Blackbird

Un alt aparat extraordinar, ce trebuie neapărat menționat între cele mai rapide avioane de luptă, este SR-71 Blackbird. Acesta a fost un avion din epoca Războiului Rece, dezvoltat de Lockheed în anii ’60.

Programul era cunoscut drept „Proiectul negru”, ceea ce însemna că era strict secret.

Avionul cu două motoare și două locuri era capabil să fugă de potențialele amenințări în timpul misiunilor de recunoaștere și avea capacitatea să accelereze și să depășească în zbor proiectilele sol-aer în caz că era detectat.

Avionul putea accelera până la Mach 3.3 (3.540 de kilometri pe oră) la o altitudine de 24.400 de metri. SR-71 a executat primul zbor în decembrie 1964 și a fost folosit de forțele aeriene ale SUA din 1964 până în 1998.

Performanțele și realizările acestui avion l-au consacrat ca fiind una dintre cele mai mari realizări de tehnologie a aviației din timpul Războiului Rece.

11

Cele mai rapide avioane de luptă: X-15

cele mai rapide avioane de luptă

Iată și cel dintâi dintre cele mai rapide avioane de luptă. X-15, propulsat de o rachetă, făcea parte dintr-o flotă de avioane experimentale operată de NASA împreună cu forțele aeriene ale SUA.

La începutul anilor ’60, X-15 a stabilit un număr de recorduri de viteză și altitudine, ajungând la marginea spațiului cosmic (o altitudine de peste 100 de kilometri) în două ocazii separate, în anul 1963.

X-15 încă deține recordul mondial oficial pentru cea mai mare viteză atinsă de un avion cu om la bord: Mach 6.72, adică de 6.72 ori viteza sunetului sau 7.274 de kilometri pe oră.

X-15 a fost retras în 1970, însă la program au participat mulți piloți notabili ai NASA și ai forțelor aeriene, inclusiv Neil Armstrong, cunoscut drept primul om care a pășit pe Lună.

Interesant este că în timpul ilustrului program X-15, 13 zboruri executate de piloți diferiți au depășit altitudinea de 80 de kilometri, încadrându-se în standardele forțelor aeriene pentru ceea ce se numește „zbor spațial”.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>