Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat scoțian, în timp ce săpa cartofi în curtea școlii sale, a făcut o descoperire remarcabilă – o sculptură egipteană antică. Această descoperire a dus la dezgroparea unei colecții de artefacte egiptene îngropate în același loc.

Arheologii au fost nedumeriți de modul în care aceste obiecte valoroase au ajuns la mii de kilometri distanță de Egipt. Cu toate acestea, investigațiile recente au făcut lumină în ceea ce privește călătoria lor în Scoția.

Între 1952 și 1984, mai multe sculpturi egiptene au fost descoperite în curtea școlii din Melville House, o clădire din sectorul Fife. Folosită inițial ca internat și ocupată anterior de soldați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, comorile ascunse au fost în cele din urmă predate arheologilor și experților.

Era evident că aceste artefacte aparțineau civilizației egiptene antice, dar misterul prezenței lor în Scoția a rămas. Margaret Maitland, expertă la Muzeul Național al Scoției, s-a declarat fascinată de colecție, în special datorită enigmei din jurul originii sale.

Sortimentul include o sculptură remarcabilă care datează de aproape 4.000 de ani, cu un cap sculptat în piatră roșie. Maitland consideră că această statuie este o adevărată capodoperă în rândul sculpturilor egiptene.

Descoperirea a inclus, de asemenea, figurine din ceramică și bronz realizate între 1069 și 30 î.Hr., înainte de invazia romană în Egipt. În total, 18 obiecte egiptene antice au fost descoperite în curtea Melville House, fiind singurele artefacte de acest fel înregistrate oficial în Scoția.

Pentru prima dată, cercetătorii au deslușit povestea din spatele acestei colecții, inclusiv prezența uimitoare a unei capodopere a sculpturii egiptene. Elizabeth Goring, de la Muzeele Regale ale Scoției din Edinburgh, și-a exprimat încântarea de a putea, în sfârșit, să împărtășească povestea completă.

În 1984, un grup de adolescenți de la Melville House a vizitat-o pe Goring la muzeu, aducând cu ei o statuetă egipteană din bronz pe care o descoperiseră în curtea școlii cu ajutorul unui detector de metale.

Acest lucru l-a determinat pe Goring să exploreze mai departe situl, dezvăluind mai multe alte artefacte pe lângă prima sculptură descoperită de elev în 1952. Se crede că aceste obiecte au fost aduse în Scoția de Lordul Balgonie, cunoscut și sub numele de Alexander Leslie-Melville.

Lordul Balgonie a călătorit în Egipt în 1856 și a decedat la un an după ce s-a întors în Marea Britanie. Se pare că a dobândit o colecție semnificativă de artefacte egiptene în timpul călătoriilor sale, pe care rudele sale le-au mutat ulterior în clădirea acum demolată, îngropându-le din greșeală în curtea școlii.

Descoperirea acestor artefacte prețioase a oferit informații valoroase despre legătura dintre Egiptul antic și Scoția și despre călătoriile pe care unele dintre aceste obiecte le-au făcut de-a lungul anilor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu