Cartierul străvechi de sub Muzeul Acropole dezvăluie viața agitată și bogată din Atena antică, din vremuri cu mult înaintea Partenonului grecesc.
Ruinele vechiului cartier din Atena, descoperit în timpul excavărilor pentru lucrările la fundația Muzeului Acropole, indică un loc care odinioară era plin de viață.
Arheologii au readus la viață un întreg cartier ce se bucura, în urmă cu sute de ani, de prezență umană constantă.
Un cartier plin de viață și de varietate
Potrivit cercetătorilor, așezările umane din zonă au început în jurul anilor 3.500 și 3.000 î. Hr., iar până în secolul al IX-lea, î. Hr., casele, atelierele și cimitirele erau dispuse alternativ sau aveau o ordine cronologică în acel spațiu, potrivit Greek Reporter.
Până la începutul secolului al V-lea î. Hr., zona devenea deja periferia orașului și se afla în exteriorul fortificațiilor antice. Totuși, o schimbare majoră a apărut la finalul acestui secol, atunci când zona a fost pavată și, în final, a căpătat un aspect urban, fiind astfel considerată parte a urbei. Secolul V î. Hr. reprezenta, desigur, perioada de aur a Atenei, deoarece la acea vreme au fost construite Partenonul și toate celelalte clădiri și statui impozante deasupra Acropolelor.
Astăzi, cartierul poate fi admirat din spatele sticlei protectoare
Până la începutul secolului I î. Hr., o rețea vastă de drumuri a fost dezvoltată, iar în spațiul dintre acestea erau dispuse locuințe prevăzute cu mici curți interioare. Nu lipseau, desigur, nici atelierele și nici magazinele. Cartierul a fost însă abandonat vreme de mai mulți ani, după ce a fost distrus de trupele generalului roman Sulla. Mai târziu, zona a cunoscut o revenire, iar casele au devenit mai mari și mai colorate datorită mozaicului. Cei înstăriți se bucurau, de asemenea, și de băi private.
Ulterior, cartierul a fost din nou în declin – populația a scăzut, iar clădirile au fost afectate sau chiar distruse. Până în secolul XIII d. Hr., totul a fost abandonat. Astăzi, turiștii din toată lumea pot cunoaște acest cartier pășind peste podeaua de sticlă, deoarece se află sub muzeul din Atena.