În vara fatidică a anului 1945, inginerul japonez Tsutomu Yamaguchi a trecut prin două tragedii de proporții uriașe, care au ucis sute de mii de oameni. Bombardamentele americane asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki au avut efecte devastatoare, cauzând capitularea Japoniei în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Deși s-a aflat în ambele orașe în timpul bombardamentelor, parcă protejat de un înger păzitor, Tsutomu Yamaguchi a avut norocul de a supraviețui celor două orori.
Prima lovitură – Hiroshima
Pe 6 august 1945, inginerul naval Tsutomu Yamaguchi lucra în orașul japonez Hiroshima. În timp ce războiul devasta Pacificul, el reușise să-și păstreze locul de muncă, proiectând nave și vase petroliere pentru țara lui.
Când tocmai termina un proiect care durase trei luni de zile și se pregătea să meargă acasă pentru a-și vedea soția și fiica, bărbatul a observat un avion care survola orașul.
La un moment dat, ceva a căzut din avion. De data aceasta, însă, nu era vorba de o bombă obișnuită, la fel cu celelalte aruncate de Aliați asupra Hiroshimei.
Era o bombă atomică, parașutată din avion. Presimțind pericolul, Yamaguchi a sărit într-un șanț din apropiere. În câteva secunde, bomba a explodat pe cer.
Avionul care lansase bomba, numit Enola Gay, luase drept țintă orașul aflat la numai 3 kilometri de locul în care se afla bărbatul.
Imagini apocaliptice
Unda de șoc l-a lovit și l-a învârtit prin aer pe Tstutomu Yamaguchi. Câteva secunde mai târziu, bărbatul a aterizat pe un câmp cu cartofi din apropiere.
Când și-a deschis ochii, nu putea să vadă nimic – lumea se înnegrise. Explozia nu l-a orbit, dar a acoperit Soarele cu un nor imens de praf.
Când praful s-a domolit, bărbatul a văzut un nor imens sub formă de ciupercă, tronând deasupra orașului. Tsutomu Yamaguchi avea să afle mai târziu că explozia a ucis pe loc 80.000 de oameni.
Dezorientat de șoc, bărbatul s-a îndreptat spre un adăpost antiaerian. În drum, a fost martorul ororilor produse de bomba de la Hiroshima. Cel puțin 70% dintre clădirile orașului fuseseră distruse.
Unii oameni au fost efectiv pulverizați de suflul exploziei, alții au fost arși sau mutilați. Cadavre împânzeau orașul, iar priveliștea era apocaliptică.
Apoi, Tsutomu Yamaguchi a aflat că gara era încă în picioare și că oamenii se grăbeau înnebuniți spre ea, sperând să scape din oraș.
Încă rănit, bărbatul a traversat orașul plin de clădiri surpate, incendii și cadavre. La un moment dat, a povestit el mai târziu, a fost nevoit să înoate pentru a traversa râul plin de cadavre arse.
Tsutomu Yamaguchi se întoarce acasă
În cele din urmă, Tsutomu Yamaguchi a ajuns la tren și a călătorit noaptea întreagă către orașul său natal, Nagasaki. Nu știa că decizia de a se întoarce acasă îl va face martorul celui de-al doilea bombardament atomic asupra Japoniei.
Când a ajuns acasă, soția și fiica sa nu l-au recunoscut, din cauză că avea corpul plin de arsuri. Soția sa știa că fusese în Hiroshima și s-a gândit chiar și la faptul că arătarea bandajată ar putea fi o fantomă.
După ce a primit îngrijiri medicale, Tsutomul Yamaguchi s-a prăbușit în pat și a adormit. În dimineața următoare, bărbatul s-a dus la muncă, la fel ca în orice altă zi.
A doua lovitură – Nagasaki
Le-a povestit superiorilor săi cele întâmplate la Hiroshima, însă acestora nu le venea să creadă că o singură bombă putea produce asemenea devastări.
În timpul acestei ședințe, cerul s-a aprins din nou. Era 9 august și Aliații tocmai lansau cea de-a doua bombă atomică, de data aceasta asupra orașului Nagasaki.
Dar Tsutomu Yamaguchi a avut, din nou, noroc. Deși clădirea în care se afla a fost distrusă, bărbatul a supraviețuit. Cu bandajele smulse de pe rănile căpătate la Hiroshima, inginerul a pornit într-un suflet spre casă, pentru a vedea dacă familia lui a scăpat.
Din fericire, membrii familiei lui fuseseră la fel de norocoși ca el. La fel ca la Hiroshima, bombardamentul de la Nagasaki a lăsat în urmă un dezastru: între 30.000 și 80.000 de morți, mulți oameni decedând la scurt timp după explozie, din cauza arsurilor.
Dintre cei care au scăpat de explozia inițială și de incendii, mulți aveau să moară mai târziu, din cauza expunerii la radiații.
Consecințele
Tsutomu Yamaguchi nu este singurul dublu supraviețuitor cunoscut al bombardamentelor atomice din 1945. Alți 165 de oameni, ale căror cazuri sunt prea puțin cunoscute, au trecut prin experiența ambelor bombe atomice.
Deși s-a îmbolnăvit din cauza radiaților, Tsutomu Yamaguchi a supraviețuit până în 2010, devenind un susținător vehement al dezarmării nucleare. În 2009, bărbatul a primit o distincție pentru experiențele sale. Tsutomu Yamaguchi a murit un an mai târziu, la vârsta de 93 de ani.
*** *** *** DESI NU VA VINE A CREDE…EXISTA ASA CEVA IN ADEVAR ! …
SAU MAI EXACT …
*** *** *** ATUNCI CAND VREI-NU-VRE…DUMNEZEU E CU TINE !…
Asta .. asa … ca sa nu mai graiasca in vreun fel MANIPULATORII RELIGIOSI, CI SA TACA …HOTARAT LUCRU !
ALTFEL O SA-I INTREB EU CE DUMNEZEU AU EI ???…DACA NU S-AU LIMITAT LA UN BOMBARDAMENT ATOMIC , IAR PENTRU CA AU FOST DOUA BOMBARDAMENTE ATOMICE DESPRE CARE UITA MEREU SA LE AMINTEASCA IN BISERICI SAU TEMPLE SAU SINAGOGI SAU MOSCHEI … INDRUGAND VERZI SI USCATE DE COMUNISM , FASCISM SAU ALTE BALIVERNE .. FARA A AMINTI DESPRE SATANISMUL CU CARE AU AGRESAT O NATIUNE – SINGURA DE PE TERRA –
ATACATA DUBLU ATOMIC SI CULMEA DUPA CE RAZBOIUL LUASE SFARSIT LA 09 MAI 1945 ! CEEA CE NU STIE MAREA MASA A NATIUNILOR CONSTA IN FAPTUL CA ASUPRA JAPONIEI, IN REALITATE S-AU ARUNCAT CINCI BOMBE ATOMICE DAR DOAR DOUA AU EXPLODAT … IAR CELELALTE TREI AU FOST GASITE MAI TARZIU !
DAR PE ACEST SUBIECT VOI REVENI ALTA DATA …
DEOCAMDATA „SURASUL HIROSHIMEI” .. A RAMS HIDOS PESTE VEACURI CHIAR SI IN TEMATICA POIETILOR(CITITI …”Ceaţa”… si va veti lumina in mod paradoxal asupra grozaviei ) PRECUM E. JEBELEANU
V.i.V.