fbpx

Un mister al medicinei: Frații care paralizează când apune soarele

Lumea este plină de necunoscute și enigme ciudate, care ne uimesc și ne provoacă gândirea. Noi teorii, experiențe și factori spulberă ideile învechite și dovedesc că multe lucruri încă nu pot fi explicate.

Este și cazul curios fraților din Pakistan denumiți „copiii solari”, a căror situație a uimit lumea medicală. Acești băieți intră într-o stare vegetativă de îndată ce apune soarele.

Lăsarea întunericului are un efect dramatic asupra celor doi frați

Cei doi băieți, cu vârste de 11 și 15 ani, par perfect sănătoși și normali în timpul zilei. Însă când apune soarele, la fel se întâmplă și cu energia lor.

La asfințit, băieții intră într-o stare vegetativă și devin incapabili să se miște sau să vorbească. Javed Akram, profesor de medicină la Institutul Pakistanez de Științe Medicale, a mărturisit că nu poate explica boala misterioasă care îi afectează pe cei doi frați.

Costul testelor și al tratamentelor încercate până acum a fost acoperit de stat. Medicii au efectuat asupra lor mai mult de 300 de analize, dar tot nu au identificat cauza paraliziei temporare.

Cazul a stârnit interesul în comunitatea medicală din Pakistan. Doctorii fac diferite teste pentru a afla factorul sau agentul care generează această paralizie misterioasă.

Băieților li s-a luat sânge și unele dintre mostre au fost trimise în străinătate ca să fie investigate din punct de vedere genetic. Cercetătorii au colectat și mostre de aer și sol din apropierea locuinței familie lor, ca să determine dacă băieții au dezvoltat ciudatele simptome din pricina mediului înconjurător.

Până acum, medicii au stabilit doar că frații nu suferă de paralizie temporară cauzată de vătămarea nervilor sau de paralizie în somn, o afecțiune care provoacă paralizia corpului în timpul fazelor de somn REM, în vreme ce creierul rămâne în stare de veghe (sau „treaz”).

O cauză posibilă este moștenirea genetică, dat fiind că mama copiilor este verișoara primară a tatălui lor. În Pakistan, căsătoriile între verii primari este o practică destul de comună.

Chiar și așa, doctorii nu cunosc ce gene ar putea produce același efect deosebit de rar în doi indivizi distincți. Cei doi băieți au mai avut doi frați care au suferit același sindrom (din cauza căruia au și murit), dar mai au și o soră care nu pare să fie afectată.

Băieților li s-au făcut sute de teste medicale

„Băieții mei își iau energia de la soare”, spune Mohammed Hashim, tatăl băieților. Mohammed Hashim este originar dintr-un sat de lângă Quetta, capitala provinciei Belucistan, situată în sud-vestul țării.

Mohammed Hashim crede că soarele este sursa de energie a celor doi fii ai săi, însă doctorii resping această explicație. Ei spun că băieții se descurcă bine pe timpul zilei, chiar și dacă se află într-o cameră întunecată sau în timpul furtunilor (când norii ascund soarele).

Cel mai ciudat aspect este că, pe timpul zilei, băieții nu par să fie afectați deloc. Frații par veseli și plini de viață, ca toți adolescenții de vârsta lor.

Shoaib Ahmed, în vârstă de 15 ani, își dorește să devină profesor, în timp ce fratele său, Abdul Rashid, vrea să studieze istoria islamului.

Surse și detalii suplimentare despre acest caz: MedicalDaily.com, CBS News, The Hindu, Science Alert.


În continuare, descoperă 7 curiozități despre somnambulism și oamenii care „nu dorm în timpul somnului”, apoi citește despre 11 fenomene misterioase care se petrec în timp ce dormim.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

>