Un mister al medicinei: Frații care paralizează când apune soarele

Lumea este plină enigme ciudate, care ne uimesc și ne provoacă la reflecție. Noi teorii, experiențe și factori spulberă ideile învechite și arată că multe lucruri nu pot fi explicate.

Este și cazul curios fraților din Pakistan denumiți „copiii solari”, a căror situație a uimit lumea medicală. Acești băieți intră într-o stare vegetativă de îndată ce apune soarele.

Lăsarea întunericului are un efect dramatic asupra celor doi frați. Foto: YouTube / Truly

Cei doi par perfect sănătoși și normali în timpul zilei. Când apune soarele, însă, la fel se întâmplă și cu energia lor. La asfințit, băieții intră într-o stare vegetativă și devin incapabili să se miște sau să vorbească.

Javed Akram, profesor de medicină la Institutul Pakistanez de Științe Medicale, a afirmat că nu poate explica boala misterioasă care îi afectează pe cei doi frați.

Până acum, costul testelor și al tratamentelor încercate a fost acoperit de stat. Medicii au efectuat asupra fraților peste de 300 de analize, însă nu au identificat cauza paraliziei temporare.

Cazul a stârnit interesul comunității medicale din Pakistan. Doctorii fac diferite analize în încercarea de a descoperii ce anume generează această paralizie misterioasă.

Băieților li s-a luat sânge, iar unele dintre mostre au fost trimise în străinătate ca să fie investigate din punct de vedere genetic.

Cercetătorii au colectat și mostre de aer și sol din apropierea locuinței familie lor, ca să afle dacă băieții au dezvoltat ciudatele simptome din pricina mediului înconjurător.

Până acum, au descoperit doar că frații nu suferă de paralizie temporară cauzată de vătămarea nervilor sau de paralizie în somn, o afecțiune care provoacă încremenirea corpului în timpul fazelor de somn REM, în vreme ce creierul rămâne în stare de veghe (sau „treaz”).

O cauză posibilă este moștenirea genetică, dat fiind că mama copiilor este verișoara primară a tatălui lor. În Pakistan, căsătoriile între verii primari este o practică destul de comună.

Chiar și așa, doctorii nu cunosc ce gene ar putea produce același efect deosebit de rar în doi indivizi distincți. Cei doi băieți au mai avut doi frați care au suferit același sindrom (din cauza căruia au și murit), dar mai au și o soră care nu pare să fie afectată.

„Băieții mei își iau energia de la soare”, spune Mohammed Hashim, tatăl băieților. Mohammed Hashim este originar dintr-un sat de lângă Quetta, capitala provinciei Belucistan, situată în sud-vestul țării.

Băieților li s-au făcut sute de teste medicale. Foto: YouTube / Truly

Mohammed Hashim crede că soarele este sursa de energie a celor doi fii ai săi, însă doctorii resping această explicație. Ei spun că băieții se descurcă bine pe timpul zilei, chiar dacă se află într-o cameră întunecată sau în timpul furtunilor (când norii ascund soarele).

Cel mai ciudat aspect este că, pe timpul zilei, băieții nu par să fie afectați deloc; par veseli și plini de viață, ca toți adolescenții.

Shoaib Ahmed își dorește să devină profesor, în timp ce fratele său, Abdul Rashid, vrea să studieze istoria islamului.

Surse și detalii suplimentare despre acest caz: MedicalDaily.com, CBS News, The Hindu, Science Alert.


În continuare, descoperă 7 curiozități despre somnambulism și oamenii care „nu dorm în timpul somnului”, apoi citește despre 11 fenomene misterioase care se petrec în timp ce dormim.

Ca să știi mai mult, citește „Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm”

În această carte, Matthew Walker răspunde la cele mai importante întrebări despre somn: ce efecte au cofeina și alcoolul asupra somnului? Ce se întâmplă cu adevărat în timpul somnului REM? De ce felul cum dormim se schimbă de-a lungul vieții? Cum ne afectează medicamentele somnul și ce daune pot face pe termen lung?

Analizând descoperiri științifice de ultimă oră și sintetizând decenii de cercetare și practică clinică, Walker arată cum putem valorifica somnul pentru îmbunătățirea capacității de învățare și a dispoziției generale; reglarea hormonilor; prevenirea cancerului, bolii Alzheimer și diabetului; încetinirea efectelor îmbătrânirii; îmbunătățirea educației copiilor.

„Majoritatea nu avem habar ce facem cu o treime din viețile noastre. Matt Walker ne explică cum noile descoperiri științifice dezleagă acest mister. Despre somn este o lectură încântătoare!” – Daniel Gilbert, profesor de psihologie, Harvard University

„Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu