Telescopul Spațial James Webb a studiat o galaxie cu o explozie stelară misterioasă

Astronomii au folosit recent Telescopul spațial James Webb al NASA pentru a observa galaxia Messier 82 (M82), o galaxie cu explozie stelară situată la aproximativ 12 milioane de ani-lumină distanță, în constelația Ursa Major.

În ciuda dimensiunilor sale relativ mici, M82 este un centru de formare stelară intensă, cu stele noi care apar de zece ori mai repede decât în galaxia noastră, Calea Lactee.

Echipa de cercetători, condusă de Alberto Bolatto de la Universitatea din Maryland, a focalizat Camera în infraroșu apropiat (NIRCam) a lui Webb asupra zonei centrale a galaxiei pentru a studia condițiile care favorizează formarea stelelor.

Explorând M82 în lumină infraroșie, Webb a reușit să străpungă praful și gazul care înconjoară procesele de formare a stelelor, dezvăluind detalii complexe nevăzute anterior.

Imaginile captate de NIRCam au dezvăluit zone dense cu concentrație de fier, rămășițe probabile ale unor supernove, și regiuni în care hidrogenul molecular este luminat de radiația stelelor tinere.

În plus, telescopul a detectat pene gazoase care se deplasează deasupra și sub planul galaxiei, indicând un vânt galactic alimentat de exploziile stelare. Echipa a fost surprinsă de structura și similaritatea emisiilor provenite de la hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) și de gazul fierbinte, ionizat din M82.

Continuându-și cercetările, ei își propun să analizeze mai multe date colectate de Webb pentru a desluși alte mistere ale formării stelelor, inclusiv cele din alte galaxii. De asemenea, echipa finalizează lucrări despre roiurile de stele și despre relația dintre diferitele componente ale vântului din M82.

Prin studierea M82 și a galaxiilor similare, astronomii speră să obțină informații despre universul timpuriu și să înțeleagă mai bine diferitele faze de formare a stelelor în cadrul galaxiilor cu explozie stelară.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu