Țânțarii ne urmăresc și învață cum să ne învingă

Insecta care va trăi mai mult decât omenirea este gândacul de bucătărie. Dar insecta cea mai inteligentă este, probabil, enervantul țânțar. Un studiu recent a arătat că țânțarii își amintesc mirosul pielii tale după ce ai încercat să-i lovești.

Apoi, ținând minte că reprezinți un pericol, ei te evită pentru o perioadă de până la 24 de ore. Vestea bună este că cercetătorii încearcă să afle cum să folosească această abilitate a țânțarilor pentru a-i determina să nu mai înțepe.

Țânțarii au capacitatea să învețe

Tantar - muscatura
Țânțarii sunt mai abili decât se credea până acum. Foto: Shutterstock

Studiul a fost publicat în revista Current Biology și a fost coordonat de Clément Vinauger, profesor de biochimie la Virginia Tech College.

Vinauger a realizat cercetarea împreună cu Chloé Lahondère, profesor asistent cercetător la aceeași universitare. Cei doi au lucrat cu aproximativ 3.000 de țânțari Aedes aegypti.

Această specie de țânțari a fost aleasă pentru că ea răspândește febra galbenă, febra denga (sau dengue), virusul Zika și alte boli mortale.

Cercetătorii au studiat comportamentul țânțarilor după ce potențiala victimă încercase să-i lovească. Așa au descoperit că, după ce și-au dat seama de pericol, țânțarii au evitat să mai muște persoana respectivă.

Mirosul fricii

Bănuind că vibrația loviturii îi deranja și că țânțarii sunt capabili să țină minte mirosul celui care a încercat să le facă rău, cercetătorii au conceput și realizat un test.

În cadrul acestui test, ei au expus țânțarii la diverse mirosuri umane. Dintre aceste mirosuri, câteva au fost asociate și cu vibrații deranjante pentru țânțari.

Așa au descoperit că țânțarii evitau mirosurile asociate cu vibrațiile timp de până la 24 de ore.

Pot fi dresați țânțarii?

Tantari - Cercetatori
Chloé Lahondère și Clément Vinauger. Foto: Virginia Tech College

„Dacă înțelegem mecanismele prin care țânțarii învață, precum și preferințele lor, putem controla mai bine aceste insecte. De exemplu, am putea exploata în beneficiul nostru capacitatea lor de învățare”, a afirmat Vinauger.

De asemenea, studiul a arătat că dopamina are un rol crucial în procesul prin care țânțarii învață pe cine anume să evite.

Insectele care nu aveau receptori de dopamină (o mutație genetică ce apare doar la anumiți țânțari) nu erau capabile să învețe să evite mirosurile asociate cu pericolul.

„Acum înțelegem mai bine de ce sunt capabili țânțarii. Așadar, trebuie să investigăm cum putem aplica aceste cunoștințe pentru a lupta mai eficient împotriva bolilor transmise de țânțari”, a afirmat Lahondère pentru cotidianul USA Today.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu