5 boli mortale și cataclisme care au lovit Pământul

Istoria Pământului și a omenirii au fost și vor continua să fie zbuciumate. Coliziuni cataclismice cu obiecte din spațiu, potopuri și pandemii necruțătoare au lovit planeta noastră în îndelungata ei istorie, lăsând urme adânci, care se văd și acum.

Iată cinci astfel de evenimente.

1

Gripa spaniolă: 100 de milioane de morți

Soldații de la Fort Riley, Kansas, primesc îngrijiri medicale împotriva gripei spaniole. Foto: Wikimedia

În plină desfășurare a Primului Război Mondial, planeta a fost măturată de o forță ucigașă la fel de mare. Gripa spaniolă a fost cea mai distrugătoare pandemie din istoria modernă.

Peste 500 de milioane de oameni din întreaga lume – aproape o treime din populație – i-au căzut victimă. În doar șase luni, între 50 și 100 de milioane de persoane au murit din cauza gripei, iar speranța de viață s-a redus cu 10 ani.

În 1918, pe măsură ce războiul se apropia de sfârșit, virusului gripei spaniole nu i-a fost acordată prea multă atenție, în special pe front, ceea ce a determinat răspândirea lui necontrolată.

Timp de mulți ani, cercetătorii au crezut că gripa își avea originile în tranșeele din Franța. Condițiile dure de pe front erau mediul perfect de dezvoltare a unui astfel de virus. Mai mult, substanțele chimice letale folosite la scară largă în timpul războiului au favorizat, probabil, mutația virusului.

Gripa spaniola 02
Foto: The Guardian

Însă, la un deceniu după război, cercetătorii au ajuns să creadă că statul american Kansas fusese, de fapt, focarul inițial, după ce s-a descoperit că 48 de infanteriști muriseră acolo din cauza gripei spaniole.

Cu toate acestea, dovezi mai recente indică faptul că teribila pandemie a pornit de la un grup de 96.000 de muncitori chinezi, trimiși să muncească în spatele liniilor britanice și franceze.

Însă momentan nu există încă dovada unei legături directe între îmbolnăvirea chinezilor și pandemia care a urmat. Efectele acesteia sunt vizibile chiar și în prezent, la 100 de ani distanță, alte tulpini ale virusului „lovind” în 1957, 1968, 2009 și 2010, în timpul epidemiilor de gripă porcină.

2

Seceta din China: 13 milioane de morți în 3 ani

Un copil mort de inaniție pe o stradă dintr-o mahala chineză, 1946. Foto: Alamy

Între 1876 și 1879, o secetă extrem de puternică a lovit întreaga Chină. Din populația de 108 milioane, 13 milioane de oameni au murit.

În 1876, în timp ce Pământul ieșea din cea mai recentă perioadă de răcire, denumită „Mica Glaciațiune”, bazinul Fluviului Galben a fost lovit de o secetă puternică, ce s-a agravat în anul următor, pe fondul lipsei totale a ploilor.

Acest eveniment a fost de departe cea mai gravă secetă care a lovit regiunea în ultimii 300 de ani și a lăsat în urmă cel mai mare număr de victime.

Privincia Shanxi a fost cea mai afectată de foamete: 5.5 milioane din totalul de 15 milioane de oameni din regiune și-au găsit sfârșitul în această perioadă.

Nu era prima secetă severă cu care se confrunta China. Până în secolul XVIII chinezii investiseră masiv într-un sistem de depozitare și distribuție a cerealelor în caz de dezastru.

Totuși, de această dată, statul chinez fusese slăbit considerabil de revoltele de la mijlocul secolului și de imperialismul britanic și era total nepregătit pentru o astfel de situație.

Autoritățile au făcut tot posibilul să ajute populația, dar cea mai mare parte a Chinei rurale a fost depopulată de foamete, boli și migrație.

3

Deversarea lacului Agassiz și noua epocă glaciară

Lacul ocupa o suprafață enormă din continentul nord-american. Foto: Reddit

Acum 14.500 de ani, planeta noastră începea să iasă din marea glaciațiune. Temperatura globală a început să crească, iar calota glaciară care acoperise o mare parte din emisfera nordică a început să se topească.

Ca o consecință, după 1.600 de ani, teritoriile aflate în partea nordică a Americii de Nord erau acoperite de un lac glaciar, format din apa rezultată din topirea gheții, stăvilită de un baraj natural.

Cu o suprafață estimată de 273.000 de kilometri pătrați, lacul Agassiz era mai mare decât orice lac existent acum pe Terra, având o suprafață comparabilă cu cea a Mării Negre.

Apoi, dintr-un motiv necunoscut, barajul s-a spart, iar uriașa cantitate de apă s-a scurs în Oceanul Arctic prin valea râului Mackenzie.

Volumul enorm de apă scurs în Oceanul Arctic a modificat considerabil curenții din Oceanul Atlantic. Acești curenți împing apa caldă înspre Oceanul Arctic, acolo unde ea se răcește, se lasă la fund, iar apoi se deplasează înapoi spre sud.

Odată cu noul flux de apă din lacul Agassiz, acest ciclu a încetinit, iar emisfera nordică s-a întors din nou într-o perioadă glaciară, ce a durat aproximativ 1.200 de ani. Această perioadă este cunoscută sub numele de „Younger Dryas”.

Sfârșitul Younger Dryas, care a avut loc acum 11.500 de ani, a fost și mai brusc, iar temperaturile din Groenlanda au crescut cu 7 grade Celsius în doar un deceniu.

4

Accident spațial: Coliziunea dintre Pământ și Theia

Teoria formării Lunii prin ciocnirea Pământului cu un obiect ceresc, posibil Theia. Foto: Everything’s Electric

Planeta noastră, așa cum o știm acum, arată astfel datorită unui cataclism de proporții astronomice.

Chiar dacă nu există certutudini cu privire la desfășurarea acestui eveniment, sunt indicii că, la aproximativ 100 de milioane de ani de la formare, Pământul a fost lovit de Theia, o planetă despre care se presupune că făcea parte din Sistemul Solar.

Conform unor teorii, Theia avea dimensiuni aproximativ similare cu cele ale planetei Marte, iar acum 4.3 miliarde de ani a intrat în coliziune cu Terra.

Forța impactului a „contopit” cele două planete, formând Pământul așa cum îl cunoaștem noi astăzi. Bucățile desprinse în urma coliziunii au fost atrase de forța gravitațională a Pământului.

Se presupune că așa a luat naștere Luna, iar dimensiunea mare a satelitului natural al Pământului pare să susțină această ipoteză.

Mai mult, cercetătorii care au analizat probele de rocă prelevate de misiunile Apollo le-au comparat cu rocile vulcanice din Hawaii și Arizona și au descoperit că izotopii de oxigen din cele două mostre sunt identici.

Un alt indiciu al coliziunii este dimensiunea neobișnuit de mare a nucleului și mantalei planetei noastre, în comparație cu alte planete din sistemul nostru solar. Se presupune că nucleul și mantaua Pământului sunt tot o consecință a coliziunii dintre cele două corpuri cerești.

5

Erupția vulcanică din Siberia și extincția în masă

De ce e frig în Rusia? Pentru că Siberia reprezintă 75% din teritoriul acestei țări. Foto: Trends Catchers

Acum aproximativ 252 de milioane de ani, Pământul arăta diferit. Forme de viață ciudate populau planeta, iar continentele erau lipite, formând un singur supercontinent numit Pangeea.

Apoi, dintr-o dată, totul s-a schimbat. În nordul îndepărtat al Pangeei, în regiunea numită astăzi Siberia, un supervulcan a început să erupă.

Erupția a fost atât de puternică, încât a acoperit aproape 3 milioane de kilometri pătrați într-o mare de lavă adâncă de un kilometru.

Efectul devastator al erupției a cauzat un lanț de evenimente de neoprit, care au ucis 75% din formele de viață de pe uscat și peste 95% din creaturile marine.

Efectele imediate ale erupției supervulcanului au distrus emisfera nordică aproape în întregime, transformând aerul în acid. Apoi, a urmat o iarnă vulcanică de câteva secole.

După ce s-a depus toată cenușa, Pământul a fost intrat într-o perioadă de încălzire globală masivă, care a făcut, la rândul ei, să dispară alte specii de plante și animale.

Ca să știi mai mult, citește „Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire”

Oricine poate fi nevoit să devină erou atunci când se confruntă cu un dezastru. Ca atare, trebuie să știi cum să bandajezi o rană, cum să înfrunți o furtună mortală sau cum să iei rapid decizii de viaţă sau de moarte după un accident. Deși nimeni nu poate fi pregătit pentru orice eveniment, oricine poate învăța lucrurile esențiale pentru propria supraviețuire și pentru a-i salva pe alții. Această carte te poate ajuta să rămâi în viaţă.

„Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire” se găsește cu reducere pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu