Gândacii de bucătărie devin imposibil de ucis din cauza imunității la insecticid

Gândacii de bucătărie devin din ce în ce mai rezistenți la otrava folosită pentru a-i extermina și, în curând, ar putea deveni în întregime imuni la aceste substanțe chimice.

Potrivit unui studiu al Universității Purdue, specia Blattella germanica a început deja să dezvolte o rezistență îngrijorătoare la multe insecticide.

gândacii de bucătărie
Un gândac de bucătărie se hrănește dintr-o grămadă de insecticid în laboratorul Universității Purdue. Unele dintre progeniturile de gândac testate s-au dovedit a fi imune la otrăvurile cu care s-au confruntat părinții lor. Foto: Universitatea Purdue

Firmele de dezinsecție au la dispoziție o paletă largă de otrăvuri pentru a elimina gândacii de bucătărie. De obicei, când un pesticid nu funcționează, un altul îi ia locul.

Însă cercetătorii au descoperit că această strategie nu mai dă roade. Puii gândacilor rezistenți la insecticid se nasc cu imunitate la substanțele chimice.

Cercetarea arată că această rezistență apare după o singură generație.

„Habar nu aveam că s-ar putea întâmpla atât de repede. Este o provocare fără precedent în ceea ce privește gândacii”, afirmă Michael Scharf, coautor al studiului și profesor la Departamentul de Entomologie al Universității Purdue.

Faptul că gândacii de bucătărie dezvoltă rezistență la mai multe clase de insecticid în același timp va face aproape imposibil controlul asupra acestor dăunători numai cu substanțe chimice.

În cadrul metodologiei folosite pentru acest studiu, cercetătorii au folosit trei insecticide diferite pe trei populații de gândaci, în două locuri separate, de-a lungul a șase luni. Drept situri de testare au fost alese clădiri de apartamente din orașe americane.

Gândacii de bucătărie pot răspândi mai multe boli periculoase

gândacii de bucătărie
Un gândac de bucătărie Blattella germanica văzut la microscopul electronic. Aceste insecte s-au schimbat foarte puțin de-a lungul milioanelor de ani, fiind considerate fosile vii. În pofida numelui, gândacul de bucătărie german nu este originar din Germania, ci provine din zone cu climă mai blândă. Foto: Science Photo Library

Un grup de gândaci de bucătărie a fost expus la un singur insecticid, un al doilea grup a fost expus la două insecticide, în timp ce al treilea grup a fost expus, pe rând, la trei insecticide diferite.

Pentru cel din urmă grup, fiecare insecticid a fost folosit timp de o lună, în cadrul a două cicluri de testare (fiecare având o durată de trei luni). Însă experimentul nu a studiat o singură generație de gândaci.

Era foarte important să fie studiate trăsăturile moștenite. Astfel, echipa a urmărit rezistența la insecticid de-a lungul mai multor generații, selectând specimene vii și studiindu-le în laborator.

Cercetătorii au descoperit că, mulțumită imunității, cele mai multe populații de gândaci expuse la pesticide rămâneau stabile sau chiar se înmulțeau.

Cea de-a treia abordare, în cadrul căreia pesticidele au fost administrate prin rotație, s-a dovedit a fi „în mare parte ineficientă” pentru scăderea numărului de gândaci.

Cel mai interesant este faptul că progeniturile acestui al treilea grup au arătat rezistență nu numai la insecticidele la care fuseseră expuși părinții lor, ci dezvoltaseră rezistență la clase de insecticide pe care generațiile anterioare nu le întâlniseră deloc.

gândacii de bucătărie
În scurt timp, gândacii de bucătărie ar putea deveni în întregime imuni la insecticide. Foto: Wikimedia

„Rezistența creștea de patru sau șase ori într-o singură generație”, a declarat Scharf.

O femelă gândac de bucătărie poate să producă zeci de progenituri la fiecare câteva luni, ceea ce nu ne ajută deloc.

Potrivit Departamentului de Entomologie și Nematologie de la Universitatea din Florida, gândacul de bucătărie german, în special, este „cea mai dăunătoare dintre toate speciile de gândaci.”

Acești gândaci de bucătărie răspândesc bacterii care pot cauza boli, precum E. Coli, în timp ce excrementele și țesuturile lor reziduale poartă alergeni care pot cauza astm.

Scharf este convins că o abordare pe mai multe planuri, care să includă păstrarea curățeniei, întinderea de capcane și prinderea gândacilor cu aspiratorul, ar fi mult mai eficientă decât una care se bazează doar pe pesticide.

„Unele dintre aceste metode sunt mai scumpe decât dacă am folosi doar insecticide. Însă, dacă aceste insecticide nu pot controla sau elimina o populație, înseamnă că arunci banii pe geam”, a spus Scharf.


În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>