15 dintre cele mai groaznice dureri prin care poate trece un om

Durerea este mesajul senzorial pe care corpul îl trimite creierului pentru a-l anunța când și unde are loc un proces vătămător. În majoritatea cazurilor, durerea este utilă, deoarece te previne cu privire la ceva ce ar putea să-ți facă rău, precum atingerea unei suprafețe fierbinți sau instalarea unei boli.

Însă, câteodată, durerea poate fi atât de greu de suportat, încât devine ea însăși o problemă pentru organism. În acest articol îți prezentăm 15 dintre cele mai puternice dureri pe care le poate simți un om.

1

Guta

Guta
O ilustrație din 1799 descrie durerea provocată de gută. Foto: Wikimedia

Fiind, în principiu, o criză intensă și acută de artrită, guta provoacă dureri cumplite. În trecut, era cunoscută drept „boala oamenilor bogați”, fiindcă una dintre cauzele gutei este dieta bogată în carbohidrați, alcool, grăsimi și carne roșie.

Practic, guta este rezultatul acumulării unei cantități prea mari de acid uric în sânge.

Aceasta poate duce la formarea unor microcristale care se depun la nivelul țesuturilor, inclusiv la nivelul articulațiilor. Aceste microcristale provoacă dureri severe, precum și umflarea și înroșirea încheieturilor.

2

Abcesele dentare

Abcesele pot apărea oriunde în corp, însă cele dentare sunt printre cele mai dureroase, din cauză că au loc în apropierea unei multitudini de nervi. Infecția începe cu degradarea dintelui.

Pe măsură ce bacteriile se multiplică și distrug dintele, infecția devine tot mai dureroasă. În unele cazuri, se poate răspândi și la restul feței, cauzând febră severă și, în unele cazuri, moartea.

3

Ruperea tendonului lui Ahile

Tendonul lui Ahile
Numele tendonului vine de la eroul grec Ahile, care a murit după ce a fost străpuns de săgeată în călcâiul său vulnerabil. Foto: Cardiac Vascular News

Tendonul lui Ahile este cel mai gros și mai puternic tendon din corpul uman. De aceea, atunci când se rupe, provoacă o durere cumplită.

4

Fracturarea femurului

Femurul este cel mai mare os din corpul uman și, prin urmare, ruperea lui nu este deloc amuzantă. Fracturile femurale apar de obicei în urma unui impact puternic, cum se întâmplă, de exemplu, în accidentele auto.

Este cea mai dureroasă fractură prin care poate trece un om. Procesul de vindecare este foarte dificil, durând adeseori între patru și cinci luni.

O asemenea traumă are efecte de durată, care se fac resimțite timp de mai mulți ani după incident.

5

„Spânzurat, tras și sfârtecat”

Spanzurat
Condamnați spânzurați, trași și sfârtecați. Foto: History

Evul Mediu se poate „lăuda” cu cele mai brutale metode de execuție. Una dintre ele era cea denumită „spânzurat, tras și sfârtecat”. În primă fază, condamnatul era spânzurat până ajungea în pragul morții, moment în care era coborât din laț.

Apoi, osânditul era legat de un cal, care îl târa până la locul execuției, unde era decapitat. După moarte, trupul era sfârtecat în patru bucăți.

6

Nevralgia trigeminală

Nervul trigemen este ce mai mare nerv cranian. Este un nerv mixt, alcătuit din trei ramuri: nervul oftalmic, nervul maxilar și nervul mandibular. Când nervul trigemen este vătămat, durerile sunt de nesuportat.

Cei care suferă de nevralgie trigeminală au descris-o ca fiind ca un trăsnet care te lovește în cap. Crizele de nevralgie trigeminală pot fi cauzate de acțiuni simple, precum periajul dentar sau aplicarea machiajului.

7

Execuția prin metoda Lingchi

Lingchi
Un condamnat la moarte este executat prin metoda Lingchi. Foto: Wikimedia

Cunoscută și ca „moartea printr-o mie de tăieturi”, această formă de execuție a fost folosită în China și Vietnam până în secolul XX.

Corpul condamnatului era tăiat, încet și metodic, în bucăți. Intenția era de a păstra victima în viață cât mai mult timp posibil, pentru a prelungi și exacerba durerea.

8

Tetanosul

Tetanosul este o infecție bacteriană gravă, provocată de clostridium tetani. Bacteria pătrunde în organism în urma traumatismelor, prin plăgile provocate prin tăiere, înțepare sau cauzate de mușcături.

Tetanos
Foto: Very Well Health

Infecția se manifestă prin spasme musculare, care încep la nivelul maxilarului și se răspândesc treptat în întregul corp. Durează câteva minute și apar cu frecvență mare. Spasmele pot fi atât de severe, încât produc uneori fracturi ale oaselor.

De asemenea, spasmele ce au loc la nivelul feței și gâtului pot obstrucționa căile respiratorii, cauzând uneori moartea. Din fericire, există vaccinul antitetanos, care protejează împotriva infectării cu această bacterie.

Majoritatea cazurilor de tetanos din ziua de astăzi sunt cauzate de lipsa accesului la acest vaccin sau la tratament medical.

9

Nașterea

Una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poate trece corpul uman este, fără îndoială, nașterea. Unele femei spun că această durere se aseamănă cu senzația sfâșierii organelor interne.

10

Crucificarea

Practicată mai ales între secolele VI î.e.n. și IV e.n. (dar și azi, în țări precum Arabia Saudită), crucificarea a fost una dintre cele mai atroce metode de execuție din istorie.

Condamnatul era legat sau țintuit în cuie de o cruce mare de lemn și lăsat acolo până murea. Practic, crucificarea a fost gândită pentru a ține victima în viață și în dureri cât mai mult timp posibil.

De obicei, condamnatul sângera până la moarte sau se stingea din cauza setei. Dacă avea noroc, era răpus de căldura extremă sau de frigul insuportabil.

11

Peritonita

Peritonita
Foto: Web MD

Peritoneul este o membrană subțire, care căptușește peretele cavității abdomenului și acoperă organele din această cavitate.

De aceea, când peritoneul se inflamează, durerile sunt cumplite. Netratată, peritonita este aproape întotdeauna fatală.

12

Sindromul Irukandji

Sindromul Irukandji este cauzat de înțepătura meduzei cu același nume, care poate fi întâlnită pe coasta Australiei. Înțepătura meduzei Irukandji este extrem de dureroasă, iar durerea nu poate fi calmată nici cu doze mari de morfină.

Iar efectele distrugătoare ale veninului acestei meduze nu se opresc aici. Veninul afectează și psihicul victimei, cauzându-i un sentiment de moarte inevitabilă.

Acest sentiment este atât de puternic, încât unii pacienți își imploră doctorul să îi ucidă și să le pună capăt suferinței. Simptomele persistă timp de mai multe săptămâni, chiar și cu îngrijire medicală corespunzătoare.

13

Torsiunea testiculară

Fie că apare la testicule sau la ovare, torsiunea implică răsucirea gonadelor, decuplându-le de la alimentarea cu sânge. Este un proces foarte dureros și, de cele mai multe ori, necesită o intervenție chirurgicală.

Torsiune testiculara
O durere extremă, de care se „bucură” mai ales bărbații… Foto: Medical News Today

14

Pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sunt depuneri de minerale în rinichi, cauzând dureri, febră ridicată, vomă și urinarea cu sânge. Singura cale de a elimina pietrele, în afară de intervenția chirurgicală, este trecerea lor prin tractul urinar.

Acest din urmă proces este extrem de dureros. A fost comparat de unii pacienți cu senzația de introducere în uretră a unui cui încins.

15

Arsurile de gradul doi

Deși sunt mai puțin vătămătoare decât arsurile de gradele trei și patru, arsurile de gradul doi sunt cele mai dureroase.

Asta, deoarece arsurile de gradele trei și patru vatămă adeseori terminațiile nervoase, anulând capacitatea de a simți durere în locurile arse.

Arsurile de gradul doi distrug doar stratul superior al pielii, o experiență teribil de dureroasă.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „15 dintre cele mai groaznice dureri prin care poate trece un om”

Lasă un comentariu