Satul în care crocodilii și oamenii trăiesc împreună, în armonie

În multe culturi din jurul lumii, animalele sunt stimate sau chiar venerate. În timp ce hindușii venerează vacile, pe care le consideră sacre, localnicii dintr-un sat african onorează crocodilii.

Lucrurile au mers atât de departe, încât oamenii trăiesc alături de aceste creaturi înspăimântătoare într-o armonie perfectă.

Legenda crocodililor salvatori

crocodili_05
Foto: Burkina Tourism

În Burkina Faso, la doar 30 de kilometri de capitala Ouagadougou, se află micul sat Bazoule. Oamenii din acest sat – descendenți ai războinicilor Mossi – și-au ales drept totem o specie de crocodili.

Deși Bazoule este situat într-o țară în curs de deșertificare, în apropierea satului se află un lac, unde trăiesc 150 de crocodili. Spre deosebire de crocodilii din alte locuri, reptilele de aici sunt neobișnuit de docile.

În ciuda reputației feroce a crocodililor, sătenii nu au nicio problemă în a trăi alături de ei. De fapt, localnicii Mossi se apropie cu curaj de aceste creaturi și se joacă cu ele.

Chiar se așază pe animale sau stau întinși lângă ele. Cum este posibilă o astfel de conviețuire?

Legendele locale ce datează din secolul XV pun salvarea satului pe seama acestor reptile. În timpul unei secete grave, localnicii Mossi au fost conduși de către crocodili spre o sursă ascunsă de apă. Astfel, cei din tribul Mossi au supraviețuit și au fondat satul Bazoule.

Viața în armonie perfectă

Din recunoștință pentru crocodili, acum ei au grijă de animale și trăiesc alături de ele. Când animalele mor, localnicii țin ceremonii funerare și le îngroapă, la fel ca în cazul oamenilor.

 

De asemenea, în onoarea lor, Mossi țin în fiecare an un festival, denumit „Koom Lakre”.

Crocodilii sunt priviți ca protectori ai satului Bazoule, dar și ca prezicători care îndeplinesc dorințe, mai ales în timpul festivalului Koom Lakre.

Se pare că venerarea crocodililor merge „ca unsă”. În peste 70 de ani, nu a existat nicio moarte cauzată de atacul vreunui crocodil. Femeile își spală hainele în apa în care stau reptilele și adună plante în apropierea lor. Mai mult, copiii se joacă în mod regulat lângă apă.

Dacă vreun localnic este mușcat, incidentul este văzut ca o pedeapsă din partea strămoșilor, și nu ca un semn de agresiune din partea reptilelor, ținute la mare cinste.

Satul este o atracție turistică

Desigur, această relație ciudată a atras multă atenție. De-a lungul anilor, turiștii s-au înghesuit să ajungă în sat, sperând să arunce o privire asupra acestei legături neobișnuite dintre om și reptilă.

Vizitatorilor li se oferă ocazia de a cumpăra o găină, pe care un ghid o folosește pentru a ademeni crocodilii să iasă din apă. Poți să faci fotografii și, dacă ai curaj, poți imita copiii localnicilor, așezându-te pe spinarea unui crocodil. Satul prosperă de pe urma turismului.

crocodili_05
Foto: Burkina Tourism

În filosofie s-a sugerat că nu există un adevăr obiectiv și definitiv și că ceea ce noi considerăm a fi „adevăr” este doar o chestiune de perspectivă.

Poate că noi vedem crocodilii ca pe niște mașinării de ucis, care trebuie evitate cu orice preț, dar localnicii Mossi au dezvoltat o adevărată legătură cu reptilele.

Această relație ciudată ne arată felul în care interacțiunea noastră cu lumea este rezultatul culturii în care am fost educați și a circumstanțelor. Ceea ce pentru unii este un monstru, pentru alții poate fi o salvare.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu