Continentul african este pe cât de misterios, pe atât de frumos. Bogăția culturilor oamenilor care trăiesc acolo nu este pe deplin inteligibilă pentru oamenii care vin din alte părți ale lumii.
Africa este al doilea cel mai mare și cel mai populat continent, imediat după Asia. Un continent atât de mare ascunde multe secrete despre oamenii săi și despre originile culturii sale.
De-a lungul istoriei, multe puteri au încercat să cucerească și să colonizeze țările africane. Unele au reușit, iar în timp multe dintre influențele occidentale și-au lăsat amprenta asupra continentului.
Una dintre acestea se regăsește în însuși numele continentului. Africa nu este primul nume al „continentului negru”, iar în acest articol vom încerca să trecem în revistă istoria acestui „botez”.
Înainte de „Africa” au fost „Alkebulan”, „Corphye”, „Ortigia”…
Potrivit experților care cercetează istoria continentului african, numele antic al Africii a fost „Alkebulan”. Acest nume se traduce prin „mama omenirii” sau, potrivit altor surse, „grădina Edenului”.
Alkebulan este un cuvânt extrem de vechi, iar originile sale sunt indigene. Multe națiuni din Africa au folosit acest cuvânt, inclusiv etiopienii, nubienii și maurii. Numele „Africa” a fost dat acestui continent de către vechii romani și greci.
Cu toate acestea, „Alkebulan” nu a fost singurul nume folosit pentru acest continent. Au existat multe altele utilizate de-a lungul istoriei de către oamenii care locuiau acolo, printre care „Corphye”, „Ortigia”, „Libia” și „Etiopia”. „Alkebulan”, însă, este cel mai comun.
Atunci, cum anume a primit continentul numele „Africa”? Există mai multe teorii care încearcă să răspundă la această întrebare. Cea mai răspândită afirmă că numele a venit de la romani, atunci când au descoperit pământuri pe partea opusă a Mediteranei.
Aceștia au numit acest pământ după un trib berber care trăia în zona Cartagina la acea vreme. Potrivit multor surse, numele acelui trib era „Afri”. Inițial, romanii ar fi numit continentul „Afriterra”, care a fost transformat ulterior în „Africa”.
Teoriile din spatele numelui „Africa”
Există și alte ipoteze despre cum și-a primit numele acest continent. Mulți experți cred că numele provine, de fapt, din două cuvinte feniciene. Aceste cuvinte erau „friqi” și „pharika”, adică „grâne” și „fructe”.
Conform acestei teorii, fenicienii au numit Africa „țara grânelor și a fructelor”, ceea ce are sens, de fapt. Fenicienii au locuit orașe de-a lungul coastei Mediteranei și este foarte posibil ca ei să fi reușit să descopere Africa în profunzime.
Alte teorii despre numele continentului se referă la climatul său. Mulți oameni cred că numele de Africa a derivat din cuvântul grecesc „aphrikē”, care desemnează un teren care nu este supus frigului.
Un alt cuvânt care este adesea menționat este „aprica”, un cuvânt latin ce se traduce prin „însorit”. Oricum ar fi, nu este greu de imaginat de ce vremea ar putea juca un rol important în denumirea aleasă pentru acest continent.
Deși generalizarea vremii unui întreg continent nu este atât de ușoară, oamenii care au „descoperit’” Africa au văzut probabil doar o mică parte din ea înainte de a-i da un nume.