Clopotele iadului, uimitoarele stalactite subacvatice din Mexic

În străfundurile dolinei mexicane El Zapote, o groapă de 50 de metri adâncime, plină cu apă, stalactitele par a fi din altă lume.

În loc de forma obișnuită (de țurțuri care atârnată de tavanul peșterii), stalactitele din El Zapote sunt conice și goale pe dinăuntru, astfel încât seamănă cu clopotele sau cu abajururile.

Foto: Eugenio Acevez / Jerónimo Avilés

Scafandrii le numesc „Hells Bells” („Clopotele iadului”), după piesa cu același nume al trupei de rock AC/DC, potrivit Amusing Planet.

Clopotele iadului se găsesc la aproximativ jumătatea distanței dintre suprafața apei și fundul dolinei, pe măsură ce cobori în peștera în formă de clepsidră.

Clopotele apar pe o fâșie îngustă de aproximativ șase metri lățime, dar în această regiune acoperă aproape întreaga suprafață a peșterii. Clopotele iadului sunt de obicei circulare sau eliptice, dar nu formează un inel complet.

Foto: Wolfgang Stinnesbeck

Cele mai multe au un segment marcat de o deschidere de aproximativ un sfert până la o treime din peretele inelar, ceea ce le conferă un aspect asemănător potcoavelor. Porțiunea deschisă a conului este întotdeauna orientată spre pereții peșterii.

Aceste speleoteme, sau formațiuni rupestre, pot crește până la dimensiuni extrem de mari, depășind doi metri lungime și aproape un metru lățime. Pereții lor au o grosime de până la trei centimetri.

Depunerile de carbonat și, astfel, creșterea speleotemelor în peșteri, apar de obicei atunci când evaporarea sau dioxidul de carbon care iese din apă determină saturarea calcitului, care apoi se precipită și formează depozite.

Foto: Eugenio Acevez / Jerónimo Avilés

De asemenea, se știe că depozitele subacvatice de carbonat se formează prin procese biologice și fizico-chimice.

Este posibil ca Clopotele iadului să fie de acest tip subacvatic, deoarece pe ele există puține dovezi că au fost expuse la aer, iar nivelurile de apă din peșteră par să fi depășit întotdeauna adâncimile la care s-au dezvoltat stalactitele stranii.

Sistemele de peșteri din Peninsula Yucatan sunt inundate de apă de mare sărată, care pătrunde de jos, și de apă subterană proaspătă, adunată din precipitațiile care se acumulează în partea de sus.

Foto: Eugenio Acevez / Jerónimo Avilés

Aceste două straturi nu se amestecă și sunt separate de un strat parțial amestecat numit haloclină. Clopotele iadului se găsesc la marginea dintre haloclină și stratul de apă dulce de deasupra.

Clopotele nu se formează în stratul salin, care dizolvă calcitul. Cercetătorii au descoperit că, spre deosebire de stratul de apă dulce, în stratul de haloclină concentrația de oxigen este aproape zero.

Profesorul Wolfgang Stinnesbeck de la Institutul de Geoștiințe al Universității din Heidelberg, a cărui echipă a explorat lumea subterană fantastică și a publicat o lucrare pe această temă, consideră că creșterea acestor structuri este depinde de condițiile specifice din coloana de apă situată mai sus de clopote.

Clopotele iadului sunt, de asemenea, extrem de vechi. Datarea radiometrică indică faptul că au început să crească în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, iar procesul continuă și astăzi.

„Clopotele iadului din dolina El Zapote reprezintă un ecosistem enigmatic care oferă condițiile pentru formarea celor mai mari speleoteme subacvatice din întreaga lume. Acestea sunt unice din punct de vedere morfologic și pot fi produse sub influența coloniilor de microbi care par să fie active și astăzi”, conchid autorii lucrării.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.
Cartea „Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu