Ornitorincul, animalul despre care zoologii credeau că e o farsă

Toată lumea știe că ornitorincii sunt ciudați: au coadă de castor, cioc de rață și depun ouă ca reptilele. Aceste adevăruri fac parte dintre informațiile pe care copiii le află la școală, dar realitatea este că ornitorincii sunt chiar mai bizari.

Atât de ciudați, încât primii savanți occidentali care i-au studiat au crezut că este vorba de o înșelătorie.

Vânat intens pentru blana sa (mai ales în secolul XIX), ornitorincul a avut de suferit și datorită înmulțirii necontrolate a iepurilor introduși în Australia, care le distrugeau cuiburile prin săparea galeriilor proprii. Foto: iStock

Zoologul George Shaw a fost primul occidental care a descris un ornitorinc, după ce blana și ciocul animalului i-au fost trimise, în 1799, din Australia. Shaw a încercat să înțeleagă animalul, însă, la fel ca mulți alții care au studiat ulterior mamiferul, nu putea scăpa de sentimentul că era tras pe sfoară.

Potrivit SciHi, Shaw credea că era foarte posibil ca o persoană să fi luat ciocul unei rațe și blana unei vidre sau cârtițe și să le fi trimis în Anglia ca să-i joace o festă. Shaw a tăiat pielea cu foarfeca în căutarea cusăturilor – pe care, desigur, nu le-a găsit!

Potrivit lui Shaw, ciocul de rață al creaturii și blana precum cea a unei vidre „duc natural la apariția ideii unei făcături obținute cu mijloace artificiale.”

Shaw a realizat un desen care reprezenta acest animal, surprinzător de exact pentru cât de puține date avea. Totuși, Shaw a continuat să se îndoiască de existența unui astfel de animal.

Desenul realizat de zoologul englez George Shaw. Foto: Wikimedia

De ce genera ornitorincul atâta neîncredere? Este important să ținem cont de natura acelei perioade istorice. În primul rând, savanții nu puteau înțelege cum de exista o creatură care să aibă trăsături comune atât cu reptilele, cât și cu mamiferele.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În plus, occidentali erau sceptici față de orice specimen estic, mai ales când acesta traversa India, așa cum se întâmplase cu mostra de ornitorinc. Asta, deoarece din acea zonă răsăriseră multe falsuri și înșelătorii.

Însă savanții, anatomiștii și taxonomiștii (specialiștii în clasificarea și descrierea speciilor) au încercat în zadar să înțeleagă ornitorincul timp de aproape 100 de ani înainte de a reuși să stabilească adevărul.

Da, ornitorincii sunt reali, sunt mamifere, au cioc de rață și depun ouă. Ca și cum toate acestea nu ar fi destul de ciudate, sunt animale nocturne, iar masculii au niște pinteni otrăvitori la membrele posterioare, pe care îi folosesc să se lupte cu alți masculi.

Desigur, era cam mult de procesat pentru anul 1799! A durat foarte mult până când savanții au stabilit că aceste creaturi sunt reale, că depun ouă și că fac multe alte lucruri ciudate.

Însă, în bună tradiție occidentală, aborigenii australieni cunoșteau de mult timp aceste fenomene.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu