Mai bine de jumătate dintre vietățile de pe planetă trăiesc în sol

Mai mult de jumătate din totalitatea speciilor de pe planetă trăiesc în sol, acest habitat fiind cel mai populat din lume, arată un studiu realizat recent.

De altfel, solul este cunoscut ca fiind bogat în proprietăți propice dezvoltării vieții, însă ultimele date dublează cifrele pe care oamenii de știință le aveau de acum câțiva ani. În 2006, se estima că 25% din totalitatea vietăților de pe Pământ trăiesc în sol.

Studiul s-a concretizat într-un raport care arată că pământul este casa a 90% dintre ciuperci, a 85% dintre plante și a peste 50% din totalul bacteriilor. Doar 3% din totalul mamiferelor trăiesc în sol, potrivit The Guardian.

Solul, singurul habitat de pe planetă cu o biodiversitate copleșitoare

„Prin studiu, noi arătăm faptul că solul este, cel mai probabil, casa a 59% dintre vietăți, fiind incluse aici toate categoriile, de la microbi la mamifere. Asta face ca solul să fie singurul habitat de pe planetă cu cea mai mare varietate de ecosisteme”, au explicat cercetătorii în raport.

Aceștia au mai punctat că, cel mai probabil, cifrele sunt în realitate mai mari, însă numărul cercetărilor privind solul este, în prezent, destul de sărac. Descoperirea este extrem de importantă, deoarece până acum nu se cunoștea habitatul cu cele mai multe specii. Potrivit coordonatorului studiului, dr. Mark Anthony, de la Institutul de Cercetări din Elveția, mulți oameni de știință din cercul lui intuiau deja că solul este cel mai bogat în biodiversitate, însă nu aveau dovezi în acest sens.

O singură linguriță de pământ conține un întreg ecosistem

„Organismele din sol au un rol în privința echilibrului de pe planeta noastră. Biodiversitatea contează, pentru că viața din sol influențează modificările climatice, securitatea alimentară globală și chiar și sănătatea oamenilor”, a mai adăugat dr. Anthony.

Solul este stratul de la suprafața scoarței Pământului și este format dintr-un amestec de apă, gaze, minerale și materii organice. Tot în sol, 95% dintre alimentele de pe planetă sunt cultivate. O singură linguriță de pământ poate conține un miliard de bacterii și de ciuperci. De altfel, oamenii de știință estimează că în solul de pe Pământ se află, în total, 100 de miliarde de specii de vietăți.

„Trebuie reținut că estimarea noastră este o primă încercare de a organiza bogăția globală existentă, deși estimările sunt supuse erorilor”, a mai explicat coordonatorul studiului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu