O legătură neașteptată! Ce au în comun orașele mari și cancerul?

Un studiu recent realizat de o echipă condusă de cercetătoarea Isabella Capel-Timms de la University College London (UCL) sugerează că marile orașe, precum Londra și Sydney, se extind într-un mod care amintește de tumorile canceroase. Studiul indică faptul că dezvoltarea orașelor urmează principii similare cu creșterea cancerului.

În ultimii 180 de ani, Londra a crescut rapid și a devenit o metropolă în expansiune, dimensiunea sa actuală fiind de peste 600 de ori mai mare decât cea a nucleului său inițial din 1831. Înainte de introducerea unei rețele de căi ferate, populația Londrei era concentrată într-o zonă centrală din cauza dificultății și a costurilor ridicate de deplasare la periferie.

Cu toate acestea, odată cu sosirea trenurilor, oamenii au putut îmbrățișa un stil de viață suburban și să locuiască mai departe de centrul orașului, ceea ce a dus la o expansiune urbană rapidă.

Acest proces de expansiune oglindește modul în care vasele de sânge din tumorile canceroase se extind pentru a furniza oxigen și nutrienți celulelor, permițând tumorii să crească. Studiul a comparat, de asemenea, creșterea orașului Sydney cu cea a Londrei, dezvăluind că cele două orașe au urmat modele similare.

Factorii cheie care au influențat creșterea lor au fost densitatea populației și conectivitatea, care sunt, de asemenea, esențiale pentru creșterea țesutului canceros. Echipa din spatele studiului speră că urbaniștii se vor inspira din biologie pentru a crea proiecte de oraș mai eficiente și mai durabile.

Studiul a fost publicat în Journal of the Royal Society Interface.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu