Pinguinii „ilarianți”: Gazul care îi face pe cercetători să o ia razna

Cantitatea foarte mare de gaze eliberată de excrementele pinguinilor regali, care trăiesc în Antarctica, are efecte neașteptate asupra stării mentale a oamenilor de știință care îi studiază.

Conform Science Alert, excrementele pinguinilor regali emit protoxid de azot în cantități atât de mari, încât alterează starea mentală a cercetătorilor care petrec prea mult timp în apropierea lor.

Pinguini regali
Foto: Eideard

Protoxidul de azot (N2O) este un compus chimic incolor și inodor, cunoscut în general sub denumirea de gaz ilariant datorită faptului că le induce oamenilor stări de euforie.

Compusul a fost folosit pentru prima dată la mijlocul anilor 1880, ca anestezic în timpul intervențiilor chirurgicale și stomatologice. Astăzi, protoxidul de azot este utilizat ca sedativ.

Un grup de cercetători din Danemarca a descoperit că excrementele pinguinilor regali conțin cantități foarte mari de protoxid de azot.

„Excrementele eliberează cantități foarte mari de protoxid de azot în jurul coloniilor de pinguini regali”, a declarat Bo Elberling, de la Departamentul de Geoștiințe și Resurse Naturale al Universității din Copenhaga și coautor al studiului.

Colonie de pinguini
Foto: Odyssea

Cercetătorii care studiază pinguinii regali în habitatul lor natural de pe insula subantarctică Georgia de Sud petrec ore întregi observând animalele de la mică distanță. De la un moment dat, însă, starea lor se deteriorează.

„După ce ai stat lângă excremente timp de câteva ore, începi să o iei razna. Te simți rău și ai dureri de cap”, a explicat Elberling.

Sunt periculoase și pentru mediu

Cantitatea mare de compuși chimici eliberată de excrementele pinguinilor regali este cauzată de dieta acestor păsări, care constă în krill și pește, care conțin niveluri ridicate de azot.

Când este eliberat de excrementele pinguinilor, azotul ajunge în sol, unde ia contact cu bacteriile care îl transformă în protoxid de azot.

Pe lângă faptul că afectează starea mentală a cercetătorilor, protoxidul de azot are și un efect negativ asupra mediului. Protoxidul de azot este de 300 de ori mai poluant decât dioxidul de carbon.

Pinguini pe plaja
Foto: Wills News

Pe măsură ce își lasă excrementele pe teritoriile fără gheață rămase în urma topirii ghețarilor, păsările contribuie la creșterea considerabilă a nivelului de protoxid de azot din regiune.

Astfel, susțin autorii studiului, în cazul în care coloniile de pinguini regali continuă să se extindă pe noi teritorii fără gheață, nivelul gazelor cu efect de seră ar putea fi tot mai mare.


Dacă vrei să afli mai multe despre aceste păsări amuzante, îți recomandăm și 5 curiozități despre pinguini, cele mai bizare păsări de pe Terra. Apoi, descoperă povestea extraordinară a pinguinilor care trăiesc pe câmpurile minate din Insulele Falkland.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>