Pinguinii „ilarianți”: Gazul care îi face pe cercetători să o ia razna

Cantitatea foarte mare de gaze eliberată de excrementele pinguinilor regali, care trăiesc în Antarctica, are efecte neașteptate asupra stării mentale a oamenilor de știință care îi studiază.

Conform Science Alert, excrementele pinguinilor regali emit protoxid de azot în cantități atât de mari, încât alterează starea mentală a cercetătorilor care petrec prea mult timp în apropierea lor.

Pinguini regali
Foto: Eideard

Protoxidul de azot (N2O) este un compus chimic incolor și inodor, cunoscut în general sub denumirea de gaz ilariant datorită faptului că le induce oamenilor stări de euforie.

Compusul a fost folosit pentru prima dată la mijlocul anilor 1880, ca anestezic în timpul intervențiilor chirurgicale și stomatologice. Astăzi, protoxidul de azot este utilizat ca sedativ.

Un grup de cercetători din Danemarca a descoperit că excrementele pinguinilor regali conțin cantități foarte mari de protoxid de azot.

„Excrementele eliberează cantități foarte mari de protoxid de azot în jurul coloniilor de pinguini regali”, a declarat Bo Elberling, de la Departamentul de Geoștiințe și Resurse Naturale al Universității din Copenhaga și coautor al studiului.

Colonie de pinguini
Foto: Odyssea

Cercetătorii care studiază pinguinii regali în habitatul lor natural de pe insula subantarctică Georgia de Sud petrec ore întregi observând animalele de la mică distanță. De la un moment dat, însă, starea lor se deteriorează.

„După ce ai stat lângă excremente timp de câteva ore, începi să o iei razna. Te simți rău și ai dureri de cap”, a explicat Elberling.

Sunt periculoase și pentru mediu

Cantitatea mare de compuși chimici eliberată de excrementele pinguinilor regali este cauzată de dieta acestor păsări, care constă în krill și pește, care conțin niveluri ridicate de azot.

Când este eliberat de excrementele pinguinilor, azotul ajunge în sol, unde ia contact cu bacteriile care îl transformă în protoxid de azot.

Pe lângă faptul că afectează starea mentală a cercetătorilor, protoxidul de azot are și un efect negativ asupra mediului. Protoxidul de azot este de 300 de ori mai poluant decât dioxidul de carbon.

Pinguini pe plaja
Foto: Wills News

Pe măsură ce își lasă excrementele pe teritoriile fără gheață rămase în urma topirii ghețarilor, păsările contribuie la creșterea considerabilă a nivelului de protoxid de azot din regiune.

Astfel, susțin autorii studiului, în cazul în care coloniile de pinguini regali continuă să se extindă pe noi teritorii fără gheață, nivelul gazelor cu efect de seră ar putea fi tot mai mare.


Dacă vrei să afli mai multe despre aceste păsări amuzante, îți recomandăm și 5 curiozități despre pinguini, cele mai bizare păsări de pe Terra. Apoi, descoperă povestea extraordinară a pinguinilor care trăiesc pe câmpurile minate din Insulele Falkland.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu