Mormintele uriașilor și războinicii de piatră din Sardinia

Multe dintre civilizațiile care au trăit pe Pământ de-a lungul mileniilor au dispărut inexplicabil sau au căzut în uitare. O astfel de civilizație a trăit cândva pe insula Sardinia, din Marea Mediterană.

Acești oameni, despre care se știu foarte puține lucruri, au lăsat în urmă niște structuri și monumente misterioase, a căror semnificație nu a fost încă pe deplin lămurită.

Mormintele uriașilor

Fort nuragic
Unul dintre forturile lăsate în urmă de civilizația nuragică. Foto: reddit.com

Începând cu secolul al XVIII-lea î.e.n., insula Sardinia a fost locuită de civilizația nuragică (sau civilizația Nuraghi). Această cultură enigmatică a înflorit până în anul 238 î.e.n., când romanii au cucerit insula.

După acest moment, cultura nuragică a căzut în uitare. Acești oameni nu au lăsat în urma lor niciun fel de document scris cu privire la istoria lor.

Singurele relatări despre civilizația nuragică au ajuns la noi datorită scrierilor grecești și romane, care sunt, însă, romanțate și pline de exagerări.

Totuși, această cultură străveche și-a pus amprenta asupra Sardiniei. Sute de structuri sub formă de forturi, precum și niște morminte imense, denumite „tomba dei giganti” (mormintele uriașilor), sunt împrăștiate peste tot pe insulă.

Coddu Vecchiu
Monumentul funerar de la Coddu Vecchiu. Foto: Wikimedia Commons

Aceste monumente funerare masive au fost construite din plăci sau blocuri uriașe de piatră, de până la 4 metri înălțime. Pietrele sunt dispuse în jurul unei stele centrale, în care este săpată o ușă, prin care se intră într-un coridor de aproximativ 10 metri lungime.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Cel mai faimos dintre mormintele uriașilor se află în Coddu Vecchiu, în partea de nord a insulei. Se crede că monumentul a fost construit între anii 1800 și 1600 î.e.n.

Monumentul funerar de la Coddu Vecchiu a fost descoperit în 1966. Stela centrală, care are o înălțime de 3.96 metri, este înconjurată de un semicerc format din 11 plăci masive de granit.

Dat fiind că în ele au fost găsite cantități mari de oase umane, aceste morminte sunt înconjurate de numeroase legende. Poveștile străvechi spun că osemintele provin de la oamenii mâncați de uriași sau că aceste locuri erau, de fapt, locuințele uriașilor.

Coddu Vecchiu 02
Se crede că monumentul funerar de la Coddu Vecchiu a fost construit între 1.800 și 1.600 î.e.n. Foto: Wikimedia Commons

Cel mai probabil, însă, aceste structuri au fost folosite ca morminte comune. Unii speculează că pietrele au fost aranjate astfel pentru a canaliza energiile și forțele magnetice, pentru a ușura astfel tranziția către viața de apoi.

Războinicii cu aspect bizar

Pe lângă mormintele giganților, în Sardinia se mai află niște artefacte misterioase. În 1974, pe un teren agricol din Mont’e Parma, au fost descoperite rămășițele a 40 de statui masive.

La acea vreme, era cea mai mare colecție de statui de asemenea dimensiuni descoperite vreodată în Europa. Dar, în ciuda importanței lor, bucățile de piatră au fost abandonate în depozitul unui muzeu, unde au zăcut în uitare încă trei decenii.

Au fost „redescoperite” abia în 2007 de un grup de cercetători, care a început un proces lung și dificil de reconstrucție. După 4 ani de muncă, au fost reconstituite 25 de statui.

Giganti
Foto: ancient-code.com

Statuile înfățișează niște războinici în armură, sunt sculptate în calcar și au înălțimea de aproximativ 2-2.5 metri. Războinicii au un aspect ciudat – ochi mari, formați din cercuri concentrice, guri foarte mici sau uneori inexistente, și gâturi lungi.

Deși au fost readuse la viață după atâta timp, nimeni nu știe de ce au fost construite sau unde și cum au fost amplasate aceste statui. Probabil acesta va rămâne unul dintre secretele civilizației nuragice.

Giganti 02
Unii dintre giganți poartă scuturi, alții sunt înarmați cu arcuri. Foto: magazine.dooid.it

Te pasionează istoria și arheologia? Sigur îți va plăcea să citești și 5 descoperiri arheologice care nu pot fi explicate ușor. Apoi, îți recomandăm și 7 descoperiri care au generat mai multe întrebări decât răspunsuri.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu