Asasinul silențios: Lacul care a ucis 1.700 de oameni în câteva minute

Pe 21 august 1986, lacul vulcanic Nyos, din Camerun, a fost agentul unuia dintre cele mai ciudate și misterioase dezastre naturale din istorie. Dintr-o dată și fără vreun semn premergător, lacul a eliberat în aer sute de mii de tone de bioxid de carbon.

Norul de gaz toxic s-a răspândit în zonă cu aproape 100 de kilometri pe oră. În câteva minute, peste 1.700 de persoane și 3.500 de animale domestice au murit sufocate.

Pe lacul Nyos, moartea vine în liniște

Lacul Nyos 01
Foto: Pinterest

Efectul eliberării gazului toxic a fost devastator și extrem de rapid, eliminând oxigenul din aer pe o rază de 25 de kilometri. Mulți oameni din satele Cha, Nyos și Subum s-au sufocat în somn. Unele victime au fost descoperite cu sânge în jurul nasului și gurii.

Când s-au trezit, puținii supraviețuitori nu au găsit în jur nicio distrugere, niciun semn de violență, ci doar sute de cadavre. Inclusiv muștele muriseră.

Reporterii care au mediatizat cazul au povestit că zona arăta ca și când ar fi fost lovită de o bombă cu neutroni. Joseph Nkwain, un localnic care s-a trezit la trei ore după ce norul a lovit, și-a povestit experiența:

„Nu puteam vorbi. Mi-am pierdut conștiența. Nu-mi puteam deschide gura, iar apoi am simțit un miros teribil… Am auzit-o pe fiica mea sforăind într-un mod ciudat, anormal.

Pe când mă îndreptam spre patul ei, am leșinat și am căzut. Voiam să vorbesc, care nu puteam. Fiica mea era deja moartă”, le-a relatat bărbatul cercetătorilor de la Universitatea Plymouth.

Lacul Nyos
Lacul Nyos. Foto: Magadb.net

Incidentul de la lacul Nyos a fost unul dintre cele mai bizare dezastre naturale din istorie. Oamenii de știință încă nu știu exact ce l-a cauzat.

„A fost una dintre cele mai surprinzătoare tragedii pe care cercetătorii le-au investigat”, a afirmat George Kling, ecolog la Universitatea din Michigan.

Ce s-a întâmplat în noaptea fatidică

Lacul Nyos 02
Foto: Twitter

Imediat după dezastru, experții au stabilit că lacul Nyos a emis o cantitate masivă de dioxid de carbon în jurul orei 21:00. Deoarece este mai greu decât aerul, dioxidul de carbon s-a împrăștiat rapid în văile din regiune, acoperind totul sub un strat de 50 de metri de gaz toxic.

În mod normal, aceste cantități uriașe de dioxid de carbon sunt reținute de lac, dar în acea seară fatidică ceva le-a scos la suprafață.

După cum explică David Bressan pentru revista Scientific American, gazele vulcanice sunt ținute în adâncul lacului de apa caldă de la suprafață, care acționează ca un capac.

Nu se știe exact ce a cauzat dispariția acestui „capac”, permițând gazelor să iasă la suprafață. Este posibil ca fenomenul bizar să fi fost cauzat de un cutremur, o alunecare de teren sau o erupție vulcanică. Oricum, declicul a fost silențios, iar efectele – dezastruoase.

Teoria alternativă

Lacul Nyos 03
Foto: Twitter

În lipsa unei explicații științifice clare, au apărut inclusiv teorii conform cărora la lacul Nyos a avut loc un experiment militar. Această teorie este alimentată și de faptul că un eveniment similar avusese loc cu doi ani înainte, la lacul Monoun.

Atunci, o eliberare de dioxid de carbon a ucis 37 de oameni. Desigur, nici acest eveniment nu a fost explicat.

Pentru a se asigura că lacul Nyos nu va mai „exploda”, în 2001 inginerii au instalat niște conducte care colectează bioxidul de carbon de pe fundul lacului și îl eliberează treptat în aer.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu