Triunghiul din Alaska: Locul misterios în care au dispărut deja 16.000 de oameni

Cu toții am auzit povești despre dispariția misterioasă a unor avioane și ambarcațiuni în Triunghiul Bermudelor (sau Triunghiul Diavolului). Aceasta este o suprafață de ocean situată între Florida, Puerto Rico și Bermuda.

Dar aceste legende nu se pot compara cu disparițiile cât se poate de reale care au loc în Alaska de zeci de ani. Există aici o zonă sălbatică și foarte misterioasă, cunoscută drept „Triunghiul Bermudelor din Alaska” sau „Triungiul din Alaska”.

Oricum i-ai spune, acest triunghi este mult mai enigmatic decât „vărul” său tropical.

Disparițiile stranii în Triunghiul din Alaska

Triunghiul din Alaska se întinde peste o zonă sălbatică enormă, ceea ce îngreunează chiar și explorarea sa cu avionul. Foto: Wikimedia

Granița Triunghiului din Alaska se întinde de la Barrow, situat pe coasta de nord a țării, până la Anchorage și Juneau, aflate pe coasta sudică. Acest spațiu include zone vaste de sălbăticie neexplorată de om.

Este evident că pădurile întinse, piscurile înghețate ale munților și întinderile dezolante de tundră nu sunt tocmai cele mai sigure locuri din lume. În fiecare an, forțele armate ale statului desfășoară sute de misiuni de salvare a celor dispăruți.

Însă aceștia sunt rareori recuperați, fie vii, fie morți. Triunghiul din Alaska s-a bucurat pentru prima dată de atenție atunci când a dispărut avionul politicianului american Hale Boggs. Dispariția a avut loc undeva între Anchorage și Juneau, în 1972.

Triunghiul din Alaska
Hale Boggs (stânga) alături de președintele american JFK. Foto: Getty Images

Dispariția a declanșat una dintre cele mai mari operațiuni de salvare din istoria SUA. Au fost implicate 40 de avioane militare și 50 de avioane civile.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Căutările s-au desfășurat pe o perioadă de 39 de zile și au acoperit o suprafață de 51.500 de kilometri pătrați. Totuși, operațiunea nu a avut niciun rezultat: nicio epavă, niciun rest de avion, nicio rămășiță umană. Nimic.

După acest incident, congresul american a adoptat o lege care impunea instalarea de transmițători de locație în toate avioanele civile din SUA. Însă acesta nu a fost singurul avion dispărut.

În 1950, un avion militar cu 44 de pasageri a dispărut fără urmă. În 1990, un avion Cessna 340 în care se aflau pilotul și patru pasageri a dispărut pentru totdeauna.

Astfel de dispariții au devenit tipice în regiune. Cazurile nu sunt rare: din 1988, mai mult de 16.000 de oameni au dispărut în Triunghiul din Alaska.

Media disparițiilor în Alaska este de 4 oameni la fiecare 1.000 de locuitori, adică dublu față de media națională a SUA.

Să fie de vină natura?

Triunghiul din Alaska
Alaska este una dintre cele mai sălbatice zone de pe planetă. În imagine, o gură de vărsare a apelor glaciale. Foto: iStock

Este ușor să spui că e vorba de niște oameni care s-au rătăcit și au fost răpuși de elemente. Dar numerele sunt prea mari pentru o astfel de concluzie.

Un motiv pentru dispariția avioanelor ar putea fi faptul că terenul accidentat ascunde orice urmă a lor. De exemplu, în 1947, un avion a dispărut în timp ce zbura din Buenos Aires, Argentina spre Santiago, Chile.

Soarta avionului a rămas necunoscută pentru mai mult de 50 de ani. Doi alpiniști argentinieni au găsit epava avionului în timp ce urcau pe Muntele Tupungatu, în 1998.

Cei care au investigat cazul au tras concluzia că avionul se prăbușise pe un ghețar aproape vertical. Prăbușirea a declanșat o avalanșă, care a acoperit avionul în câteva minute.

Totuși, e puțin probabil că avalanșe similare au avut loc în cazul fiecărui avion care a dispărut în Triunghiul din Alaska. Și atunci, care este explicația pentru dispariția drumeților, turiștilor și oamenilor din zonă care nu se aflau într-un avion?

Omul-Vidră pe Pământ

Triunghiul din Alaska
Omul-Vidră, într-o descriere artistică. Foto: Pinterest

Aici este punctul în care teoriile deviază de la linia explicațiilor științifice, ca să zicem așa. Dennis Waller este autorul cărții „În căutarea lui Kushtaka, celălalt om al zăpezilor din Alaska: Omul-Vidră al indienilor Tlingit”.

În această carte, autorul explorează istoria unor creaturi mitice care își pot schimba înfățișarea. Aceste creaturi apar în poveștile indienilor Tlingit și Tsimshian, originari din sud-estul statului Alaska. Kushtaka se traduce prin „Omul-Vidră de Pământ” și este o creatură similară cu Bigfoot.

Legenda spune că creatura le apare călătorilor sub o formă irezistibilă (cum ar fi o rudă apropiată sau un copil vulnerabil). Apoi creatura ademenește victimele spre un râu din apropiere, unde le sfâșie sau le transformă în alt Kushtaka.

O explicație mai rațională este că superbii ghețari din Alaska au înghițit oamenii și avioanele care au dispărut. Deși par constituiți din gheață solidă, ghețarii au multe camere ascunse.

Aceste crevase pot fi mai mari decât casele sau chiar decât blocurile. În plus, mai există și căderile de zăpadă ale climatului de nord. Așa că disparițiile ar putea fi cauzate de faptul că victimele au fost îngropate sub zăpezi.

Piramida din Alaska

Triunghiul din Alaska
Coordonatele așa-numitei piramide din Alaska sunt: 63°17’51.40”N 152°31’24.49”W (aproximativ 270 kilometri nord-vest de Anchorage, Alaska). Căutând pe Google, nu vei putea distinge nimic, deoarece rezoluția hărții este mult mai slabă aici decât în alte părți de pe harta statului Alaska. Foto: Google Maps

Dar poate că una dintre cele mai ciudate legende din Alaska a intrat în atenția publicului relativ recent, în 1992. Atunci, postul de televiziune local Channel 13 Anchorage a relatat despre aparenta descoperire a unei piramide imense, parțial îngropate, la aproximativ 50 de kilometri de Muntele McKinley.

Reportajul relata situația unor oameni de știință care, în anticiparea unui test nuclear ce urma să fie efectuat de chinezi, au instalat în zonă echipamente de înregistrare seismică. Cu această ocazie, au descoperit structura masivă parțial îngropată.

20 de ani mai târziu, această poveste bizară a fost adusă din nou în atenție de cercetătoarea Linda Moulton Howe.

Oriunde s-ar ascunde „vinovatul”, în natură sau în supranatural, un lucru este cert: există pe această lume lucruri și locuri mai ciudate decât fanteziile SF…


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu