10 cele mai bune teorii și invenții ale lui Leonardo da Vinci

Botezat Leonardo di ser Piero Da Vinci după numele oraşului Vinci, din regiunea Toscana, omul renascentist era fiul ilegitim al unui notar şi al unei ţărănci. Unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor, Leonardo da Vinci avea multiple talente, în domenii precum arta şi ştiinţa.

În acest articol trecem în revistă cele mai îndrăznețe și mai revoluționare teorii, descoperiri și invenții ale lui Leonardo da Vinci.

1

Omul vitruvian

Omul Vitruvian
Foto: Wikimedia

Prima dintre aceste invenții ale lui Leonardo da Vinci este, probabil, și cea mai emblematică. Geniul renascentist a modelat această formă umană ideală după proporțiile descrise de Vitruvius, un arhitect din Roma Antică.

Bărbatul cu aspect furios desenat de da Vinci are motive să zâmbească – este considerat una dintre cele mai cunoscute imagini de pe Pământ.

2

Timpul geologic

Cei mai mulți dintre contemporanii săi explicau cochiliile de moluște fosilizate găsite pe munți ca fiind rămase de pe vremea Marelui Potop, însă da Vinci nu era de acord cu această teorie.

Savantul a presupus (pe bună dreptate) că munții trebuie să fi fost cândva ținut de coastă și că au crescut într-o perioadă îndelungată.

3

Mașina cu autopropulsie

invenții ale lui Leonardo da Vinci
Foto: Wikimedia

Nu e tocmai un Ferrari, însă proiectele lui da Vinci legate de un vehicul autopropulsat erau revoluționare la acel timp. „Mașina” sa de lemn se mișca printr-o interacțiune de sfori și rotițe zimțate.

Savanții de la un muzeu din Florența au construit o replică în 2004 și au descoperit că funcționa așa cum își dorise da Vinci. Aceste invenții ale lui Leonardo da Vinci sunt uimitoare, ținând cont de vremea la care au fost concepute.

4

Orașul ideal

Trăind în Milano, oraș devastat de ciumă, Leonardo da Vinci a gândit un oraș mai sigur, în care i-ar fi plăcut să trăiască. Schițele sale sunt foarte detaliate și includ chiar și grajduri de cai ventilate.

Spre uimirea milanezilor moderni, da Vinci nu a făcut loc și pentru un… stadion de fotbal.

5

Invenții ale lui Leonardo da Vinci - Șurubul aerian

invenții ale lui Leonardo da Vinci
Foto: Wikimedia

Cei mai mulți savanți sunt de acord că nu s-a ridicat niciodată de la pământ, însă schița acestui „elicopter” al lui da Vinci este unul dintre cele mai celebre proiecte ale sale.

Dispozitivul urma să fie operat de o echipă de patru oameni și se poate să fi fost inspirat de o jucărie populară din vremea lui Leonardo.

6

Tunul cu trei țevi

Foto: Wikimedia

Mai mult gânditor decât războinic, da Vinci nu iubea conflictele. Totuși, el a proiectat tunuri mai eficiente decât cele folosite în epocă. Acest tun cu trei țevi ar fi fost o armă mortală pe câmpul de luptă, fiind ușor și rapid și având o capacitate de foc mărită.

7

Invenții ale lui Leonardo da Vinci - Planorul

invenții ale lui Leonardo da Vinci
Foto: Wikimedia

Imaginația lui da Vinci era „populată” cu mașini de zbor, inclusiv cu mai multe planoare cu aripi mișcătoare. Acest model, prevăzut cu locuri și manete pentru pilot, nu includea și un model pentru o cască de protecție în caz de prăbușire.

8

Invenții ale lui Leonardo da Vinci - Podul rabatant

invenții ale lui Leonardo da Vinci
Foto: Wikimedia

Da Vinci credea că această invenție și-ar dovedi utilitatea în caz de război. Materialele ușoare, dar rezistente, fixate pe un sistem de pârghii cu funii, permiteau armatei să strângă dispozitivul și să se deplaseze cu repeziciune.

9

Echipamentul de scafandru

invenții ale lui Leonardo da Vinci
Foto: Wikimedia

Fascinația lui da Vinci pentru mare a dus la multe invenții de explorare subacvatică. Costumul de scafandru era făcut din piele, era conectat la un tub din trestie și era prevăzut cu un clopot care plutea la suprafață.

Ca dovadă că artistul era un om practic, costumul avea o pungă în care scafandrul putea urina.

10

Scrisul în oglindă

Să fi fost o metodă de a-i împiedica pe cei care voiau să-l imite să-i vadă notițele sau doar o modalitate de evita petele de cerneală care apăreau atunci când scria cu mâna stângă?

Oricare ar fi fost motivele, lui da Vinci îi plăcea să scrie în oglindă: cele mai multe dintre jurnalele sale sunt scrise astfel.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „10 cele mai bune teorii și invenții ale lui Leonardo da Vinci”

  1. Da aceste 10 invenții a lui Leonardo sunt din domeniu științei invenții. Aceste idei revoluționare a lui Leonardo nu pot fi contestate de nimeni, pentru că sunt clare astăzi. Dar Leonardo cu aceste 10 invenții nu ar fi devenit Celebru, totuși el are ceva cel deosebește de omul de rând. Da celebru tablou Mona Lisa. Ce e acest tablou? O feme nebună care râde prostește? O prostituată? O femei Burgheză a timpurilor trăite de el? Atunci de ce râde, râde de Leonardo? Să mai lămurim puți lucrurile. Hristos era cu crucea în spate și era plimbat de Marii Preoți prin tot Ierusalimul. Să vadă poporul ales că cel ce se face pe el însuși Dumnezeu va fi răstignit și omorât pe cruce. Isus era obosit și transpirația îi acoperea fața. Totuși s-au găsit câteva fecioare ale poporului ales, care i-au șters fața cu batistele lor de domnișoare. Dar nici una din aceste domnișoare nu i-au surâs lui Isus. De ce vă întreb domnilor Creștini? Pentru că nu știți să răspundeți. Și astfel Isus vede că poporul ales nu îl iubește în profunzime, adică din suflet. Ce se întâmplase că lui Leonardo toate italiencele îi prezentau acel surâs, binevoitor, plin de iubire și plin de supunere? Da e clar că ceva se întâmplase de la Isus și până la Leonardo. Și acel ceva e Duhul Sfânt. Da el făcuse acea modificare umană. Și astfel Duhul Sfânt din corpul lui Mona Lisa intră în Rezonanță cu Duhul Sfânt din corpul lui Leonardo. Se știe că la rezonanță, curentul electric sau magnetic se amplifică de mai multe ori. În acest caz în tabloul lui Leonardo, Mona Lisa, Duhul sfânt e amplificat de mai multe ori. În timpul lui Isus nu era Duhul Sfânt Pogorât peste ființele umane. Numai după ce Hristos a Murit pe Cruce, la Rusalii, Duhul Sfânt i-a umplut pe Apostoli. Isus le-a spus apostolilor că după ce El se va duce asupra lor se va coborâ Duhul Sfânt. Deci celebritatea lui Leonardo este dată de Duhul Sfânt existent în corpul său. Așa cum și Moise numai ridicând Toiagul, Duhul Sfânt a lui Iehova a făcut ca Marea Roșie să se despartă în două. Cu ajutorul Duhului Sfânt Isus a vindecat și înviat oameni. Deci Duhul Sfânt este energia nelimitată a lui Dumnezeu care face acum lucrarea în Lume.

    Răspunde
  2. da Vinci scria în oglindă pentru că era stângaci şi trebuia să facă mişcările pe dos ca să poată scrie rapid.
    Să nu uităm că scria pentru el, nu pentru alţii, deci nu conta cum scrie.

    Răspunde

Lasă un comentariu