5 invenții vizionare ale lui Leonardo da Vinci

În această listă, vom arunca o privire asupra celor mai celebre dintre invențiile lui Leonardo da Vinci, probabil savantul și inventatorul cel mai cunoscut din întreaga istorie a umanității.

Leonardo da Vinci (1452-1519) a fost un geniu cu o gândire neobișnuit de avansată pentru vremurile în care a trăit. În loc să vadă domenii diferite ale științei, cum fac cei mai mulți savanți, da Vinci vedea conexiunile dintre lucruri.

Astfel, a conceput invenții miraculoase și minunate. Cele mai multe idei ale sale au fost notate în caietele care, în chip extraordinar, s-au păstrat până azi.

Acestea cuprind peste 13.000 de pagini și există note și diagrame care încă trebuie studiate. Îți prezentăm câteva dintre schițele minunate care pot fi găsite printre notițele marelui Leonardo da Vinci.

1

Invențiile lui Leonardo da Vinci: Elicopterul

 

Îți imaginezi cum ar reacționa Leonardo da Vinci dacă s-ar putea întoarce pe Pământ pentru o zi? Ce ar crede despre lumea de azi și despre cât este de avansată?

Ce ar crede despre elicopter? La urma urmei, el a fost primul care a proiectat un model al acestui tip de aparat de zbor. S-a inspirat de la o jucărie chinezească, jucărie care folosea un șurub și o spirală pentru a se ridica de la pământ.

Proiectul folosea observațiile lui da Vinci despre spiralele aflate în natură, precum semințele care cad din arborele sicamor. Designul său a fost folosit în proiectul primului elicopter, care îi aparține francezului Gustave Ponton d’Amecourt.

Se spune că proiectele lui Leonardo i-au fost arătate lui Igor Sikorsky și că l-au inspirat să-și continue munca la elicopter, domeniu în care Sikorsky a devenit lider mondial.

2

Invențiile lui Leonardo da Vinci: Tancul

invențiile lui Leonardo da Vinci tancul
Foto: Pinterest

Pentru eventualitatea în care notițele aveau să fie furate, da Vinci a folosit scrisul în oglindă. Astfel, notițele erau greu utilizabile în cazul în care ar fi căzut în mâini greșite.

Una dintre invențiile lui da Vinci care s-au materializat doar câteva secole mai târziu, tancul era o mașinărie ingenioasă, care permitea străpungerea liniilor inamice.

Patru oameni aflați într-un dispozitiv ca o carapace puteau ataca în relativă siguranță, rotind pârghiile din dispozitiv, care le permiteau să avanseze. Astfel a fost conceput primul vehicul blindat de asalt din lume, adică primul tanc.

3

Invențiile lui Leonardo da Vinci: Planorul

invențiile lui Leonardo da Vinci planorul
Foto: Pinterest

Fiindcă iubea zborul, nu este surprinzător că acest geniu a proiectat primul dispozitiv capabil de zbor. Dacă ar fi construit planorul și l-ar fi făcut să funcționeze, ar fi existat mașini de zbor cu mult înainte de succesul de la Kitty Hawk al fraților Wright.

La fel ca în cazul altor proiecte, Leonardo da Vinci a omis și a schimbat unele aspecte, pentru ca nimeni să nu-i poată lua caietele și să-i realizeze proiectele fără să fie destul de inteligent ca să facă modificările necesare.

Poate că am fost norocoși că notițele sale au dispărut pentru un timp îndelungat după moartea sa.

4

Invențiile lui Leonardo da Vinci: Parașuta

nvențiile lui Leonardo da Vinci parașuta
Foto: Pinterest

Cu mult timp înainte ca Franz Reichelt să moară testând prima parașută, în 1912, Leonardo a proiectat pe hârtie primul astfel de echipament. Parașuta nu era o idee nouă pe vremea lui da Vinci, existând dovezi că și alți inventatori încercaseră astfel de proiecte.

Însă parașuta lui Leonardo a fost testată în 2000 și s-a descoperit că era mai eficientă decât cele moderne care au o gaură în centru, despre care se crede că ajută la manevrabilitate.

Leonardo știa cum funcționează lucrurile din punct de vedere teoretic mai bine decât în cazul multor aplicații practice din ziua de azi. Desigur, pentru da Vinci, parașuta era mai mult un mijloc de zbor decât o modalitate de a atenua căderea unei persoane.

5

Invențiile lui Leonardo da Vinci: Mitraliera

invențiile lui Leonardo da Vinci mitraliera
Foto: Wikimedia

Hiram Maxim a inventat mitraliera în 1914. Înaintea sa, în 1862, Gatling a produs o armă cu foc rapid, numită „tunul Gatling”. Deși aceștia doi au parte de toată gloria, prima mitralieră a fost proiectată de da Vinci cu 400 de ani înainte.

Designul său era simplu și unic la vremea aceea. Pe atunci, trebuia să aștepți ca țeava puștii să se răcească pentru a o folosi din nou. Da Vinci a pus trei șiruri de câte 11 țevi unul peste altul.

Cele 33 de țevi trebuiau încărcate și apoi erau folosite una după alta. Când descărcai al doilea șir, îl încărcai pe primul.

Apoi descărcai cel de-al treilea șir și îl încărcai pe cel de-al doilea. Astfel, aveai mereu un șir gata de foc, unul gata de încărcat și unul care se răcea.

Este important de notat că, deși era un geniu în privința tehnologiilor de război, Leonardo da Vinci nu era o persoană nemiloasă sau setoasă de sânge. El privea lucrurile din perspectiva patriotului.

Acestea fiind spuse, putem trage concluzia că Leonardo da Vinci a fost înaintea timpului său. Notițele sale au inspirat multe creații uimitoare și au prezis viitorul.

Este foarte probabil că nu vom mai avea vreodată un așa-zis „al doilea Leonardo da Vinci”.


În continuare, descoperă câteva dintre secretele lui Leonardo da Vinci, apoi citește despre 10 inventatori uciși de creațiile lor (dintre care unul a fost român).

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu