Insecta ultrarezistentă din Antarctica: secretul supraviețuirii în frigul extrem

Singura insectă originară din Antarctica, Belgica antarctica, se bazează pe un proces cunoscut drept „întărire rapidă la frig” pentru a se proteja de condițiile aspre de pe cel mai sudic continent al Pământului.

Insecta, care are lungimea de sub un centimetru și nu poate zbura, petrece aproximativ nouă luni pe an în stare de îngheț. Însă abilitățile impresionante ale speciei Belgica antarctica nu se rezumă la atât.

Poate rezista o lună fără oxigen

Belgica antarctica
Belgica antarctica este și insecta cu cel mai mic genom cunoscut. Foto: VOA News

Potrivit New York Times, această creatură poate supraviețui și în condițiile în care pierde 70% din lichidele corporale și poate rezista fără oxigen o lună întreagă.

Un studiu din 2019 sugerează că aceste nevertebrate își datorează rezistența unei combinații de factori: întărirea rapidă la frig (un proces fiziologic care le permite să reziste în mediul înghețat) și temperaturile puțin mai ridicate din habitatul lor subteran.

Cercetările sunt încă la început, însă înțelegerea mecanismului de supraviețuire al acestor insecte ar putea da naștere unor inovații în domeniul medical.

Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky, conduși de Nicholas Teets, au analizat strategiile de supraviețuire ale insectei în timpul unor cercetări desfășurate pe teren la începutul anului 2018.

Nicholas Teets
Cercetătorul Nicholas Teets, în timpul unei expediții. Foto: University of Kentucky

Entomologul și colegii săi au colectat larve de Belgica antarctica din excrementele de pinguin și focă.

Apoi, au expus larvele la o serie de condiții extreme: unele au fost păstrate la 2 grade Celsius pe toată durata experimentului, iar altele au fost înghețate direct, la temperatura de -9 grade Celsius.

Al treilea grup, supus procesului de întărire rapidă la frig, a petrecut două ore ajustându-se la schimbarea temperaturii de la 2 grade la -5 grade, apoi încă 24 de ore aclimatizându-se la temperatura de -9 grade.

Ar putea inspira noi metode de păstrare a organelor pentru transplant

Echipa a descoperit că larvele supuse procesului de întărire rapidă la frig au ieșit din starea de stres mai repede decât larvele care au fost înghețate direct.

De asemenea, ele au avut rate metabolice semnificativ mai mari în timpul revenirii. Procesele din spatele acestui fenomen sunt încă neclare, însă cercetătorii subliniază că schimbările asociate cu întărirea rapidă la frig par a se petrece la nivel celular.

Un alt factor care determină supraviețuirrea acestor insecte este habitatul lor. Larvele trăiesc în solul din Antarctica, deci sub stratul de zăpadă.

Organe
Cercetătorii din domeniul transplanturilor de organe ar putea avea multe de învățat de la Belgica antarctica. Foto: CNN

Aici, temperaturile sunt puțin sub 0 grade Celsius, considerabil mai mari decât media continentală, care este de sub -20 de grade Celsius.

Studierea acestei specii i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să dezvolte metode mai bune de păstrare a organelor pentru transplant.

De asemenea, cercetările ulterioare ar putea să ne ofere noi perspective asupra felului în care frigul extrem poate ajuta în lupta cu bolile.


Dacă ți-a plăcut acest articol, descoperă Secretele lumii de la picioarele noastre: 5 curiozități despre insecte. Apoi, citește despre Furnicile-paramedici, care își tratează camarazii răniți.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>