5 dintre cele mai lente animale din lume

Cel mai rapid animal de pe Pământ este ghepardul, despre care se știe că atinge viteze de 120 de kilometri pe oră și poate ajunge la 110 kilometri pe oră în trei secunde, mai rapid decât o mașină sport care accelerează.

Dar cum rămâne cu creaturile de la celălalt capăt al spectrului? Unele animale de pe Pământ abia dacă se mișcă, iar atunci când o fac, pare că o fac cu încetinitorul. Citește mai departe pentru a descoperi cinci dintre cele mai lente animale din lume.

1

Koala

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Koala este un marsupial originar din Australia. Koala sunt în general animale solitare, petrecându-și cea mai mare parte a timpului în copaci și mâncând frunze de eucalipt. Deoarece dieta lor este destul de săracă în nutrimente, koala nu au foarte multă energie.

Își petrec majoritatea timpului dormind (aproximativ 16 ore pe zi) sau pur și simplu stând în vârful copacilor. Deși se deplasează foarte încet, atunci când se confruntă cu o amenințare, koala pot atinge viteza de 30 de kilometri pe oră.

2

Țestoasa

Credit: Shutterstock image by Fotogrin
Fot: Shutterstock

Țestoasele de uscat se deplasează cu o viteză de mai puțin de 1 kilometru pe oră, ceea ce le face să fie unul dintre cele mai lente animale de pe Pământ. Unul dintre motivele pentru viteza redusă a țestoaselor se datorează dietei lor; sunt erbivore, deci nu au nevoie să vâneze sau să își urmărească hrana.

De asemenea, țestoasele au un metabolism foarte lent, care arde mai puțină energie. Broaștele țestoase din Galapagos își petrec o mare parte din timp la soare sau dormind; lipsa de mișcare și rezervele mari de apă interne, le permit să supraviețuiască până la un an fără să mănânce sau să bea.

3

Melcul de grădină

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Melcii de grădină sunt nocturni și pot fi găsiți în curți, parcuri și păduri. Sunt activi mai ales primăvara, vara și toamna, când vremea este caldă și umedă. Îi vei găsi în medii umbrite, cum ar fi sub pietre sau în zone cu frunze aproape de sol.

Melcul este unul dintre cele mai lente animale din lume; se deplasează cu 45 de metri pe oră. Lentoarea lor este atribuită piciorului (partea corpului care se extinde din cochilie), care în cazul lor este un mușchi mare care îi ajută să se deplaseze pe sol.

Când se mișcă, lasă o dâră de mucus, un proces ce consumă multă apă și energie. Un melc nu are nevoie să se miște rapid pentru a scăpa de prădători, deoarece cochilia sa îl ajută să se protejeze.

4

Steaua de mare

Foto: iStockPhoto.com
Foto: iStockPhoto.com

Stelele de mare sunt animale marine care se mișcă foarte încet. Ele au de obicei cinci brațe, care sunt acoperite cu ventuze și organe asemănătoare unor clești, care le ajută să se deplaseze încet pe fundul oceanului.

Cu ochiul liber, stelele de mare nu par să se miște deloc, dar au o viteză maximă de 90 de metri pe oră. Deși stelele de mare sunt carnivore, animalele pe care le mănâncă sunt la fel de lente. Stelele de mare mănâncă midii, corali, stridii și scoici, precum și pești răniți sau morți.

5

Leneșul

Foto: StockSnap.com
Foto: StockSnap.com

Am ajuns și la „campionul” vitezei! În 2016, oamenii de știință de la Universitatea din Wisconsin-Madison au anunțat că leneșul cu trei degete este, oficial, cel mai lent mamifer de pe Pământ.

Leneșii își petrec cea mai mare parte a timpului mâncând, dormind și odihnindu-se în vârful copacilor din jungla din America Centrală și de Sud. Precum koala, leneșii au o dietă săracă în nutrimente.

Leneșii au un metabolism lent pentru a face față aportului caloric scăzut și se mișcă foarte încet pentru a-și păstra energia. Deoarece își petrec cea mai mare parte a timpului încolăciți în copacii din junglă, rareori sunt amenințați de prădători și, prin urmare, nu au nevoie să se miște rapid.

În medie, leneșii parcurg 40 de metri pe zi și dorm aproximativ 15 ore.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu