Crab păros cu pălărie de burete, descoperit în Australia

Crabii dintr-o specie descoperită recent în Australia poartă pălării făcute din burete. Accesoriul neobișnuit este tăiat de micile gheare ale crustaceului și, pe lângă faptul că ajută la camuflare, poate produce substanțe chimice pentru a-l proteja de prădători, în special de pești și caracatițe.

Curiosul specimen a fost găsit la întâmplare de o familie care se plimba pe o plajă din County Denmark, pe coasta de sud a Australiei de Vest. Ulterior, ciudatul crab cu haină galbenă a fost trimis la Muzeul Boola Bardip, pentru a ajuta la identificarea speciei.

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Potrivit lui Andrew Hosie, curator al instituției, crustaceele folosesc picioarele din spate pentru a ține pălăriile improvizate, care trebuie să continue să crească și să se muleze pe forma spatelui lor. Experții cred că „blana” dominantă de pe corpul său a fost un mecanism adaptat de-a lungul evoluției sale pentru a-l ajuta să se ascundă și mai mult de prădători.

Protecție la modă

Crabul în cauză face parte din familia Dromiidae și a fost numit Lamarckdromia beagle, după numele celebrei nave care l-a dus pe Charles Darwin în mai multe expediții în jurul lumii și a cărei călătorie a jucat un rol-cheie în dezvoltarea teoriei evoluției.

Deși pot trăi în mare la câteva sute de metri adâncime, sunt mai ușor de găsit în ape puțin adânci. Clasificarea ca specie nouă constatată de Hosie în colaborare cu Colin McLay, un biolog marin asociat cu Universitatea din Canterbury (Noua Zeelandă), a fost publicată în revista Zootaxa.

Comparând noul crab cu alții prezenți în colecția muzeului, lucrarea a dezvăluit că în multe cazuri era vorba tot de Lamarckdromia beagle, dar care în trecut fusese identificat greșit ca fiind o specie diferită.

Autorii au remarcat că primul exemplar găsit datează din 1925. Într-un interviu acordat publicației The Guardian, Hosie a subliniat că apele australiene sunt susceptibile de a adăposti multe alte specii necunoscute până acum, dar cu potențial pentru noi descoperiri incredibile în viitor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu