Cinteza Diuca, pasărea care clocește ouă pe ghețari

Pe crestele Anzilor, printre ghețari, unde aproape nimic nu supraviețuiește, o mică pasăre cu pene albastre și gri depune anual ouă și își crește puii.

Este singura pasăre (exceptând pinguinii imperiali) despre care se știe că își construiește cuibul pe gheață, în cel mai aspru mediu posibil pentru creșterea progeniturilor.

Foto: BBC

Specia, cunoscută sub numele de cinteză Diuca (Diuca speculifera), trăiește pe pășunile alpine din Argentina, Bolivia, Chile și Peru. Aceste păsări fac parte din marea familie Emberizidae, ai cărei membri se reproduc de obicei în tundră, în zona arctică, potrivit Earth Sky.

Dintre acestea, numai cinteza Diuca își face cuibul direct pe gheață. Acest comportament neobișnuit a fost observat pentru prima dată în 2003, de cercetătorul Douglas Hardy, de la Universitatea din Amherst, Massachusetts, în timpul unei călătorii în Anzii peruani.

Hardy a fost surprins să găsească mai multe cuiburi intacte cocoțate pe un ghețar la aproape 5.300 de metri peste nivelul mării.

Foto: Douglas Hardy

Unul dintre cuiburi conținea ouă care fuseseră abandonate. La fiecare revenire pe ghețar, Hardy a văzut mai multe cuiburi și chiar a reușit să fotografieze păsările.

După ce s-a întors acasă, fiul său de 9 ani, pasionat de păsări, a petrecut ore întregi examinând fotografiile și identificând speciile cu ajutorul cărților de zoologie, conform Amusing Planet.

Când Hardy a revenit de pe ghețar cu pene găsite în jurul cuiburilor, a primit un răspuns concludent de la un expert în păsări de la Smithsonian Institution: era un cuib de cinteze Diuca.

În 2008, Douglas Hardy a publicat o lucrare despre descoperirile sale într-o revistă de ornitologie. Lucrarea a fost semnată și de fiul său, elev de gimnaziu.

Hardy a făcut multe excursii în Anzi, însă nu a găsit decât cuiburi abandonate. Abia în 2014 a observat pe un ghețar primele cuiburi întreținute.

Cuiburile au o structură voluminoasă sub formă de cupă, sunt făcute din iarbă, crenguțe și pene și pot cântări până la 200 de grame. Fundul are o grosime de aproximativ 25 de centimetri, iar aceasta este mai toată izolația de care pot beneficia ouăle.

În 2016, o echipă a BBC a surprins pentru prima dată pe video o cinteză Diuca pe un versant al ghețarului Quelccaya din Anzii peruani.

Foto: Douglas Hardy

Deși clocirea ouălor și creșterea puilor pe gheață sunt neobișnuite, există multe specii de păsări și mamifere care se dezvoltă la frig. Sunt cunoscute drept chionofile (de la „chion”, care înseamnă „zăpadă” în limba greacă, și „file”, care înseamnă „iubitoare”).

Cele mai comune păsări care supraviețuiesc în aceste habitate sunt paserinele sau păsările cântătoare. Dar și alte grupuri sunt reprezentate, cum ar fi vulturul auriu, înrudit cu șoimul, sau corbul, care este un corvid.

Multe mamifere, cum ar fi bizonul, boul moscat, elanul, renul sau capra de munte, depind de frig pentru supraviețuire. Cu blana lor groasă, acestor animale le este greu să își regleze temperatura corpului în perioadele calde.

Un bou moscat odihnindu-se pe un petic de zăpadă în Norvegia. Foto: Tord Bretten, SNO

Prin urmare, fie trăiesc direct pe gheață, fie se folosesc de aerul răcit de ghețuri pentru a se răcori.

Alte animale folosesc altfel gheața. Carnivorele precum urșii polari sau leoparzii de zăpadă se deplasează printre ghețari și pe peticele de zăpadă, evitând să lase miros pe sol și să fie depistate de prada pe care o urmăresc.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu