Gobekli Tepe, locul care nu ar trebui să existe

Gobekli Tepe din Turcia („Bealul Burtos” sau „Dealul Umflat”) este cel mai vechi complex architectural de pe planetă. În mod surprinzător, a început să fie cercetat cu atenție abia în urmă cu 20 de ani.

Cu greu poate fi catalogat în vreun fel, dintr-un motiv simplu: nimeni nu are habar cine l-a construit, cum și – mai ales – de ce. În acest articol îți prezentăm câteva lucruri fascinante despre Gobekli Tepe.

Varianta oficială a arheologiei

Mai sus, harta interactivă cu Gobekli Tepe. „Dealul Umflat”, circular, se vede din satelit

Potrivit arheologilor, populația din Gobekli Tepe era organizată în grupuri de sute de vânători care prindeau în principal gazele.

Acești oameni au construit un monument despre care se crede că este cu 6.500 de ani mai vechi decât Stonehenge și cu aproximativ 7.000 de ani mai vechi decât piramidele egiptene.

Creat de constructori necunoscuți, Gobekli Tepe este dovada existenței pe Pământ, în urmă cu 12.000-13.000 de ani, a unei societăți sofisticate.

Dar, de câte mii de ani existau deja pe planetă acești oameni atunci când au creat Gobekli Tepe? Încă nu există un răspuns la această întrebare.

Gobekli Tepe se află la o distanță de aproape 10 kilometri de Urfa, un oraș antic din Turcia. Este unul dintre cele mai importante situri arheologice de pe planetă, în vecinătatea mitologicei „Grădini a Edenului” și în apropiere de paralela de 33 de grade.

Gobekli Tepe Turcia și Mesopotamia
Gobekli Tepe este poziționat la nord-vest de fâșia fertilă a Mesopotamiei, între râurile Tigru și Eufrat (hartă aproximativă). Foto: Captură Google Maps editată

Nici până astăzi experții nu au descoperit cine a construit acest complex masiv minunat, ce pare din altă lume. Gobekli Tepe este considerat primul templu de pe Pământ. O mare parte din complex se află încă sub pământ.

Gobekli Tepe, o ghicitoare de aproape 13.000 de ani

Cine l-a construit a depus eforturi colosale pentru a se asigura că monumentul va dăinui câteva mii de ani.

Constructorii au folosit o metodă pe cât de simplă ca idee, pe atât de istovitoare la punerea în practică. Au astupat totul cu pământ…

Gobekli Tepe a fost cercetat prima dată – și apoi ignorat total – de antropologii de la Universitatea din Chicago și Universitatea din Istanbul, în anii ’60. Cercetătorii au crezut că movila era doar un cimitir medieval abandonat.

Arheologii au vehiculat inclusiv teoria că Gobekli Tepe a fost un loc de îngropăciune. Cu toate acestea, în zonă nu a fost descoperit niciun mormânt.

Gobekli Tepe este uneori denumit „Stonehenge al deșertului”. Complexul este alcătuit dintr-o serie de structuri ovale și circulare de piatră, construite pe vârful unui deal.

Gobekli Tepe din Turcia
Gobekli Tepe, detaliu din sanctuarul circular dezgropat. „Podeaua” este, de fapt, o platformă masivă de piatră pe care au fost fixați vertical stâlpii în formă de „T”. Foto: Reddit

Arheologii cred că întregul complex a fost construit în urmă cu 12-13 milenii. Totuși, nu au nicio explicație pentru existența unei culturi avansate în Mesopotamia Superioară la finalul ultimei ere glaciare.

Se presupune că, pe atunci, planeta era locuită de comunități de vânători-culegători ce încercau să supraviețuiască în condiții de climă foarte grele.

De la redescoperirea complexului Gobekli Tepe (după abandonul din urmă cu aproape 50 de ani), primele săpături la fața locului au fost făcute de profesorul Klaus Schmidt, de la Institutul German de Arheologie, în 1995.

Până acum, rezultatele excavărilor și ale analizelor geomagnetice au demonstrat că există cel puțin 20 de temple – structuri circulare – în zonă.

gobekli tepe din turcia, harta din avion
Zbor cu avionul peste Gobekli Tepe. Se observă clar structurile circulare parțial dezgropate. Foto: Collective Evolution

Toți stâlpii de piatră de la Gobekli Tepe sunt construiți în forma literei „T”. Monoliții au înălțimi cuprinse între 3 și 6 metri și cântăresc câte 60 de tone.

Chiar și cu tehnologia zilelor noastre, mutarea și asamblarea acestor monoliți s-ar realiza cu foarte mare dificultate.

Cercetătorii au calculat că ar fi fost nevoie de aproximativ 500 de oameni pentru manevrarea acestor stâlpi enormi.

Dar, într-o lume a haosului, în care fiecare individ „semi-sălbatic” se străduia să supraviețuiască, cum – și de către cine – erau organizați acești oameni?

Rămâne un mister total cum anume au putut oamenii din antichitate să ducă la bun sfârșit un asemenea proiect monumental, cu tot ceea ce presupunea acest efort: cioplirea pietrei, finisarea stâlpilor, transportarea și asamblarea lor, iar mai târziu, astuparea complexului cu pământ.

gobekli tepe din turcia, stalpi in forma de T
Detalii pe stâlpii monoliți în formă de „T”. Se observă un scorpion (stânga jos), păsări și un mistreț (dreapta jos). Foto: Roxblog Trends

Pare absurd și este frustrant, dar nu știm nimic altceva despre complex. Cunoaștem doar atât: cineva din noaptea istoriei l-a construit, iar apoi l-a îngropat.

Arheologii susțin că, pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului Gobekli Tepe, s-au strâns laolaltă meșteri pietrari, oameni care aveau cunoștințe despre transportul greutăților mari, planificatori și preoți, care desfășurau și supravegheau ritualurile.

Ce fel de ritualuri? Iată încă o întrebare fără răspuns. Tot acest sistem de organizare exista acum 13 milenii – o dovedește complexul Gobekli Tepe.

Constructorii acestui loc magnific trebuie să fi făcut parte dintr-o societate avansată, cu relații ierarhice complexe, dar despre care noi nu știm astăzi nimic.

A fost avansată teoria că stâlpii în formă de „T” sunt ființe umane stilizate, mai ales pentru că fiecare înfățișează extremități umane (mâini, picioare).

Pe lângă acestea, au fost descoperite mai multe semne ciudate sculptate pe stâlpi. Este vorba despre vulpi, șerpi, mistreți, cocori și rațe sălbatice. Par a fi animale reale sau mitologice și stele și planete.

Omul de Urfa (statueta umanoidă găsită lângă Gobekli Tepe) ține mâinile într-o postură – aparent falică – bizară (palmele aproape împreunate în față, peste pelvis). Același stil îl întâlnim pe stâlpii „T” din complexul Gobekli Tepe și pe statuile Moai din Insula Paștelui. Foto: The Hidden Records

Ceea ce este și mai straniu este că unele dintre artefactele găsite în zonă seamănă foarte mult cu obiecte antice din America de Sud (Peru, Bolivia), Asia (Indonezia) și Insula Paștelui.

Gobekli Tepe a fost construit foarte… ciudat. Primii stâlpi au fost așezați pe o platformă dreaptă de piatră.

Peste aceștia a fost construită o movilă de pământ, deasupra căreia au fost așezate alte structuri, timp de două mii de ani.

Stratul final, care a acoperit totul ca într-o capsulă, susține ultimele structuri de piatră.

Acestea au fost realizate mai rudimentar decât cele îngropate în pământ. De parcă primii oameni ar fi fost mai avansați tehnologic decât cei ce au construit ultima etapă a proiectului Gobekli Tepe.

Statuile Moai din Insula Paștelui și silueta unui om, reprezentate la scară. Observați postura mâinilor statuilor. Exact același gest a fost descoperit și la Omul din Urfa, lângă Gobekli Tepe. Ce simboliza această postură? Foto: Bradshaw Foundation

Zidurile neregulate, în formă de puzzle, din blocuri care cântăresc mai mult de 20 de tone fiecare, au un stil unic, despre care se credea că e specific civilizațiilor pierdute din America de Sud.

Asta până când structuri similare au început să fie observate în Italia, pe Insula Paștelui, în Egipt, dar și în Grecia, Albania, Arabia Saudită și Japonia.

Chiar dacă au fost construite la distanțe de mii de ani și mii de kilometri, tiparul arhitectural special pe care îl urmează toate aceste ziduri este același, inconfundabil.

Gobekli Tepe din Turcia
Stânga sus: Cuzco, Peru. Dreapta sus: Italia. Stânga jos: Alaca Hoyuk, Turcia. Dreapta jos: blocuri de piatră care acoperă piramidele din Egipt. Foto: grahamhancock.com

De asemenea, este cel mai dificil din lume. Și asta deoarece fiecare loc de piatră trebuie să fie sculptat cu foarte mare precizie, astfel încât toate piesele să se potrivească perfect, într-o dispunere absolut unică.

Testele de laborator au demonstrată că astfel de ziduri rezistă chiar și în fața celor mai puternice cutremure.

Mai mult, s-a constatat că dacă sunt supuse la șocuri seismice, zidurile „se strâng”, toate piesele se comportă ca un ansamblu unitar, organic.

Pentru mai multe informații despre acest loc misterios din Turcia, urmăriți documentarul realizat de National Geographic despre Gobekli Tepe, prezentat mai jos:

Articol realizat pe baza următoarelor resurse (pe care te invităm cu căldură să le explorezi):

De asemenea, s-ar putea să te intereseze și această cercetare de dată recentă (2019): Avertisment din preistorie: „Ceva” a lovit Pământul acum 13.000 de ani.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • Munteanu Costel spune:

  Savantii care sunt convinsi ca se trag din maimute folosesc expresia “vanatori-culegatori” pentru o supercivilizatie despre care nu stiu nimic dar erau mai avansati decat noi.Este ca si cum o sluga si-ar vorbi de rau stapanul dupa ce acesta a decedat.Cine a distrus aristrocratiile de pe aceasta planeta?Cine a provocat revolutii pentru eliberarea slugilor si promovarea lor in varful ierarhiei sociale?De ce nu pot accepta oficialii planetei ca oamenii acestia nu erau niste amarati care traiau in pesteri si construiau temple?Va sugerez un raspuns:cade teoria ca evoluam cand este evident ca involuam si ar deveni evident ca sunt necesare schimbari la varful ierarhiei planetare!

  • Dimi Ceara spune:

   Nu involuam ci suntem pusi fata in fata cu intunericul, pantru ca sa vedem diferenta dintre intuneric si lumina. Aristocratia este parte din involutie , nu invers cum zici mai sus pentru ca pune omul deasupra omului functie de ” valori materiale ” care sunt iluzorii si efemere , comparativ cu valoarea adevarata, umana, dobandita prin apropierea de Divinitate.

 • Locatia sitului arheologic e mai la dreapta.
  E bine ca pe harta se vad ambele locatii daca va indepartati pastrand in stanga locatia initiala, care este de fapt o cariera sau ceva similar.
  Situl este acum acoperit si deci nu se vor vedea sapaturile.

 • Desi nu e posibil, daca vor descoperi calculatoare datate 12000 de ani vechime,ca sa nu apara conflicte,vor veni de asemenea cu intrebarea, cum a fost posibil ca omul de Neandertal sa faca calculatoare( gen Antikitera). De ce nu renuntam la teoria evolutiei din maimuta?

  • Romeo Mihalcea spune:

   Antikythera este datat 150 – 60BC. Ce treaba are Neanderthal sau Gobekli (10.000BC) cu acest device?

 • >