12 curiozități despre Stonehenge, colosul de piatră din negura istoriei

Iată 12 curiozități despre Stonehenge și originile sale misterioase – de la povestea construcției sale până la legăturile fascinante cu astronomia și posibilul rol jucat de untura de porc la ridicarea acestui ansamblu impresionant.

Oamenii și-au petrecut decenii din viață studiind Stonehenge, însă monumentul acesta încă mai ascunde secrete. În zilele noastre, de exemplu, cercetările au arătat că mărimea celui mai misterios ansamblu megalitic depășește cu mult limitele cunoscute anterior.

Astfel, cei pasionați de subiect trebuie să răspundă la noi întrebări. Multe secrete ale sitului sacru vor rămâne „sub cheie”, dar în acest articol îți prezentăm câteva curiozități despre Stonehenge care au fost scoase la iveală recent și care ne schimbă percepția despre trecut.

1. Nu este singurul de felul său

Curiozități despre Stonehenge
Foto: iStock

Iată prima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre Stonehenge. Multă vreme, s-a crezut că Stonehenge era un monument izolat, însă cercetările recente – descrise în documentarul BBC „Operațiunea Stonehenge – Ce se află dedesubt” – au folosit diferite tehnici pentru a scana sub suprafață și au descoperit că lucrurile stăteau altfel.

Hărțile subterane arată prezența a 17 altare necunoscute până acum și a altor sute de puncte de interes arheologic pe acest sit, inclusiv tipuri de monumente nemaiîntâlnite.

2. Curiozități despre Stonehenge: Totul a început cu coarne de cerb

Stonehenge are o vechime de circa 5.000 de ani. La început, a fost o lucrare făcută cu pământ, compusă dintr-un dâmb și un șanț exterior numit „henge”.

Arheologii cred că șanțul a fost săpat cu unelte obținute din coarne de cerb roșu. Calcarul de dedesubt a fost îndepărtat, cel mai probabil, cu lopeți fabricate din omoplații vitelor.

3. Stonehenge datează din Neoliticul târziu

Curiozități despre Stonehenge
Foto: Getty Images

Magicianul Merlin, romanii și druizii au fost creditați cu construirea monumentului, însă acum arheologii cred că primele pietre au fost ridicate în jurul anului 2.500 î.e.n., de către locuitorii Marii Britanii din Neoliticul târziu, potrivit English Heritage, organismul care are în grijă siturile istorice din Marea Britanie.

Într-un studiu din 2019, cercetătorii au folosit ADN din rămășițe umane din neolitic și au stabilit că strămoșii celor care au construit Stonehenge au venit, cel mai probabil, din Anatolia, adică Turcia de azi, în jurul anului 4.000 î.e.n.

În general, cercetătorii cred că Stonehenge a fost construit pentru a urmări mișcările Soarelui, mai exact la solstițiul de vară. Mai multe detalii despre alinierea astronomică a Stonehenge, aici.

4. Stonehenge conține piatră vânătă „importată”

Prima secțiune, cercul interior, este alcătuit din circa 80 de blocuri de piatră vânătă, fiecare cântărind patru tone. Pietrele au fost scoase din cariera din Munții Prescelly, dintr-un loc cunoscut drept Carn Menyn, aflat în Țara Galilor.

Curiozități despre Stonehenge
Foto: Pinterest

Remarcabil este faptul că această carieră se află la mai mult de 240 de kilometri de sit. Teoriile moderne spun că pietrele au fost aduse cu role, sănii, plute și bărci.

5. Curiozități despre Stonehenge: Ar fi putut fi un altar tămăduitor

Rămâne un mister motivul pentru care constructorii au ales să aducă piatră de la o asemenea distanță. O teorie spune că constructorii credeau că pietrele din Carn Menyn aveau proprietăți mistice tămăduitoare.

De vreme ce era dificil să vizitezi munții, aducerea pietrelor la Stonehenge era o cale de a crea un altar pentru vindecare mai accesibil.

6. Unele pietre cântăreau mai mult decât trei elefanți adulți

Pietrele gigantice care compuneau celebrul cerc exterior erau compuse din sarsen, un tip de piatră de gresie. Cei mai mulți experți cred că aceste pietre, cântărind în medie 25 de tone, au fost transportate cale de 32 de kilometri din Marlborough Downs.

Cea mai mare piatră, Piatra Heel, cântărește în jur de 30 de tone. O mare parte din drum era (relativ) ușor de străbătut, însă studiile moderne arată că ar fi fost nevoie de nu mai puțin de 600 de oameni pentru a trece pietrele de Redhorn Hill, cea mai abruptă parte a călătoriei.

7. Curiozități despre Stonehenge: Ce rol a jucat untura de porc?

Curiozități despre Stonehenge
Foto: iStock

Se știe că primii constructori foloseau sănii și bușteni pentru a deplasa pietrele, însă dovezi noi, descoperite în 2019, ne arată un alt factor care a contribuit la transport.

Probabil că buștenii erau unși cu multă grăsime de porc, potrivit unui studiu efectuat de Newcastle University. Arheologii care studiază fragmentele de olărie de pe sit cred că receptaculele originale erau niște găleți mari în care era adunată untura atunci când porcii erau prăjiți.

Este doar o teorie, însă ar putea explica aceste cantități mari de grăsime găsite în fragmentele de olărie. Grăsimea ar fi putut face ca transportul pietrelor să fie un proces mai ușor.

8. O bucată din Stonehenge a lipsit vreme de 60 de ani

După ce într-una dintre pietrele de sarsen s-au descoperit crăpături, în timpul unor săpături din 1958, muncitorii au scos niște mostre cilindrice din pietre, în locul cărora au inserat bare de metal.

Se pare că cele trei mostre au dispărut, însă, după cum relatează CNN, una dintre ele a reapărut șase decenii mai târziu. Unul dintre muncitori luase bucata de 108 centimetri, expunând-o pe un perete la locul său de muncă.

Foto: Wikimedia

A returnat-o către English Heritage în mai 2019, cu o zi înainte să împlinească 90 de ani. Cercetătorii spun că studierea acestei mostre din miezul blocurilor ar putea oferi perspective noi despre originea pietrelor de sarsen.

9. Pentru ridicarea pietrelor a fost nevoie de multă ingeniozitate

Pentru a ridica pietrele, s-a săpat o gaură mare, jumătate din ea plină cu țăruși de lemn. Piatra era poziționată cu ajutorul frânghiilor și, probabil, cu ajutorul unei structuri de lemn. Apoi, groapa era acoperită cu pietriș.

10. Nici pragurile nu au fost ușor de poziționat

Pentru a așeza pragurile orizontale, constructorii au făcut caneluri și prizoane, pentru a asigura stabilitatea. Apoi, pragurile erau poziționate cu ajutorul unor îmbinări.

11. Curiozități despre Stonehenge: Poate fi un adevărat circ

Cei care nu au vizitat Stonehenge își imaginează că este un sit sacru izolat într-un peisaj idilic, însă, la mai puțin de 30 de metri de pietre, trece o șosea mare.

Foto: Euronews

În plus, situl este înconjurat de ceea ce Britannia.com numește „un circ comercial”, cu locuri de parcare, magazine cu suveniruri și o cafenea.

12. Curiozități despre Stonehenge: A apărut în multe producții

Iată și ultima dintre aceste curiozități despre Stonehenge. Acest monument a devenit un simbol atât de ușor de recunoscut, încât a apărut în multe producții culturale.

De exemplu, în filmul „Help!” al celor de la The Beatles, în „Tess”, al lui Roman Polanski, și în documentarul-parodie clasic „Acesta este Spinal Tap”. A apărut în cărți, jocuri pe calculator și în nenumărate emisiuni de televiziune.

Oare constructorii din Neolitic ar fi încântați?


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, citește și:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu