Cercetătorii de la MIT au creat „fișa medicală” care se injectează sub pielea pacientului

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au dezvoltat o modalitate de stocare a informațiilor medicale sub pielea pacientului, folosind o vopsea specială care este inoculată cu ace microscopice, odată cu vaccinul.

Vopseaua, care este invizibilă cu ochiul liber, poate fi „citită” mai târziu cu ajutorul unui smartphone cu adaptări speciale. Vopseaua ar putea face posibilă stocarea istoriei vaccinurilor făcute de pacient chair sub pielea acestuia, se arată într-un comunicat de presă al MIT.

Cerneala specială este inoculată odată cu vaccinul, folosind plasturi cu ace microscopice. Foto: MIT

În fiecare an, lipsa vaccinării duce la foarte multe decese care ar fi putut fi prevenite, mai ales în țările aflate în curs de dezvoltare. Un factor care face campaniile de vaccinare mai dificile în astfel de zone este lipsa infrastructurii pentru stocarea istoricului medical, așa că, de multe ori, nu există nicio metodă facilă pentru a stabili cine are nevoie de un anumit vaccin.

La jumătatea lunii decembrie 2019, cercetătorii de la MIT au anunțat că au dezvoltat o modalitate nouă de înregistrare a istoriei vaccinării unui pacient. Datele sunt depozitate într-un tipar de vopsea, invizibil cu ochiul liber, care este inoculat sub piele odată cu vaccinul.

„În zone în care registrele de vaccinare sunt adeseori pierdute sau nu există deloc, această tehnologie ar putea face posibilă detectarea rapidă a istoriei imunizării pacientului pentru a ne asigura că fiecare copil este vaccinat”, spune Kevin McHugh, fost cercetător la MIT, în prezent profesor de bioinginerie la Universitatea Rice.

Cercetătorii au arătat că noua lor vopsea, compusă din nanocristale numite Quantum Dots („puncte cuantice”), poate să rămână sub piele vreme de cel puțin cinci ani, emițând lumină aproape de spectrul infraroșu, care poate fi detectată de un smartphone special adaptat.

O fișă medicală invizibilă

Cercetătorii speră că vor putea mări capacitatea de stocare de date a tușului inoculat sub piele. Foto: Shutterstock

Cu câțiva ani în urmă, echipa de la MIT a început să caute o metodă de înregistrare a informațiilor privind vaccinarea într-o modalitate care să nu aibă nevoie de o bază de date centralizată sau de altă infrastructură.

Multe vaccinuri, cum ar fi cele pentru pojar, oreion și rubeolă sunt compuse din mai multe doze inoculate la intervale diferite. În lipsa unei istorii medicale exacte, copiii ar putea să nu primească toate dozele necesare.

„Ca să fie protejată de cei mai mulți agenți patogeni, o persoană are nevoie de mai multe vaccinări. În unele zone aflate în curs de dezvoltare poate fi foarte greu, deoarece lipsesc datele legate de persoanele vaccinate și nu știm dacă au nevoie de vaccinuri suplimentare sau nu”, spune Ana Jaklenec, membră a echipei de cercetători.

Pentru a crea o istorie medicală descentralizată, „la purtător”, cercetătorii au dezvoltat un tip nou de puncte cuantice bazate pe cupru, care emit lumină aproape de spectrul infraroșu.

Un exemplu de plasture cu ace microscopice. Foto: medicaldesignandoutsourcing.com

Punctele au diametrul de doar patru nanometri, dar sunt încapsulate în microparticule biocompatibile care formează sfere cu diametrul de două ori mai mare. Încapsularea îi permite vopselei să rămână pe loc, sub piele, după ce a fost inoculată.

Cercetătorii au proiectat vopseaua pentru a fi inoculată prin plasturi cu ace microscopice, și nu cu ajutorul tradiționalei seringi cu ac. În prezent, sunt dezvoltați astfel de plasturi care să inoculeze vaccinul pentru pojar, rubeolă și alte boli, iar cercetătorii au arătat că vopseaua lor poate fi încorporată cu ușurință în acești plasturi.

Acele microscopice folosite în cadrul studiului sunt fabricate dintr-un amestec de zahăr solubil și un polimer, la fel ca vopseaua cu puncte cuantice și vaccinul.

Când plasturele este aplicat pe piele, acele microscopice, care au o lungime de 1.5 milimetri, se dizolvă parțial, eliberând substanța din plasture în circa două minute.

Foto: iStock

Încărcând în mod selectiv particulele în acele microscopice, plasturii inoculează în piele un tipar invizibil pentru ochiul liber, însă care poate fi scanat cu un smartphone căruia i s-a îndepărtat filtrul de infraroșu.

Plasturele poate fi modificat pentru a inocula tipare diferite, care corespund diferitelor tipuri de vaccin.

Imunizarea eficientă

Testele făcute pe pielea cadavrelor umane au arătat că tiparele punctelor cuantice puteau fi detectate de camerele smartphone-urilor chiar și după cinci ani de expunere la soare.

De asemenea, cercetătorii au testat această strategie de vaccinare pe șobolani, folosind plasturi cu ace microscopice care inoculau punctele cuantice odată cu un vaccin împotriva poliomielitei.

Acum, cercetătorii intenționează să chestioneze personalul medical din țările în curs de dezvoltare din Africa pentru a afla care este cea mai bună cale de implementare a acestui tip de înregistrare a istoriei vaccinării pacienților.

De asemenea, lucrează la extinderea cantității de date care poate fi codificată într-un singur tipar, ceea ce le-ar permite să includă informații cum ar fi data administrării vaccinului și numărul lotului din seria de vaccinare.


Dacă ți s-a părut interesant subiectul, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu